Stöd Ukraina

Greklands blogg

Paros och slutligen Aten

Dessa datorer! Skrev en blogg och sen lade datorn av. Då blev jag less och så kom vardagen ifatt mig direkt när jag väl var hemkommen.
Vår resa efter Syros gick inte till planerade Serifos som vi från början tänkt oss och som vi är ledsna för. Anledningen till att vi valde bort den ön var att vi skulle ta oss in till Pireus för hemfärd och de båtar som gick kom in till midnatt och vi ville komma in till Aten lite tidigare än så.
Vi tog oss till Paros för de sista nätterna. Vi skrattade gott tillsammans där vi stod på gamla trotjänaren Panagia Hoziotovissa. Att vi varje år hamnar på den gamla skorven. Den är skruttig så att man inte gärna använder toaletterna men det är helt ok att ta sig mellan Syros och Paros som ju enbart tar 2 timmar.
Paros var vårt val för att kunna ta Blue Star färjan in till Pireus. Den är ju helt annan klass på. Det tar ju hela 6 timmar att åka in till Aten från Paros.
Vi valde att bo i Parikia på Paros för att lätt ta oss till färjan.
I Parikia tilläts ingen uthyrning av motorscyklar pga av de många olyckstillbuden fick vi veta så det var bara att hyra en liten moped för att trängas på och som lät som en bålgeting.
Tyvärr tycker både jag och Hans att Paros är en tråkig ö. Det mesta är tillrättalagt för turisterna och vi som inte hört annat än grekiska röster blev snart varse om de många svenskar och andra skandinaver som valt att turista där.
Vi skippade de större stränderna och hittade ett litet paradis vid Lolandonis. En liten strand med några greker och en alldeles underbar taverna där vi fick så god mat så att vi valde att äta där två luncher i rad. Det händer sällan eller aldrig för oss och det fick restaurangägaren veta och han blev mycket nöjd.
Han kunde bjuda på hemgjord zuccinipaj och en ostpaj vid namn Prasopita som var ljuvlig förutom hans grekiska sallad och tzatsiki.
Dessutom var där så härligt att sitta i det fantastiska ljuset som blev till genom de smala bamburören som han lagt som tak.
I Parikia fick vi njuta av solnedgången. Tänk att det är så vackert när solen dyker ner i havet.
Vi for till fjärilsdalen som ligger en bit utanför Parikia. Jag tänker inte ladda upp någon bild för dessa fjärilar som finns där i mängder är vacker röda när de flyger men så fort de stannar upp och sätter sig på ett blad viker de in sina vingar och liknar mest en jättelik bärfis!

Vi for sen till Aten och checkade in på hotel Attalos. Vilket bra hotel. Lite dyrare än förra året då vi bodde på Pan Hotel men detta var mycket fräschare. Dessutom fanns en takterass med bar där vi kunde sitta med en kall öl och titta ut mot ett upplyst Akropolis. Där och då kändes det mycket svårt att lämna Grekland och fastän vi varit ute våra tre veckor kände vi oss inte riktigt mätta på det. Vilken tur att vi åker två veckor till Kreta i September så att vi får mer av detta goda land.
Dela med andra:    

Kommentarer
Hej,
det är väligt roligt att följa din rsa och berättelse. Vi har precis precis som du och din man ö-luffat i drygt 10 år. Vi blir inte mätta, utan längtar bara efter mer varje år. Grekland har blivit vårt "andra hem" och vi måste ha minset en dos per år för att klara vardagen. Vi åker alltid i slutet av maj och stannar 2-3 veckor åt gången. Vi tycker denna tiden är bäst. Grönskan finns kvar, vattnet är inte för varmt och det finns ett bra utbud vad det gäller boende. Vi gjorde en rundresa med bil på Kreta detta året och hade två fantastiska veckor. Vi landade i Chania, körde direkt till Paleochora. Därefter kustbåt till Chora Sfakion och vidare med bilen till Plakias. Efter 3 nätter här drog vi vidare till östra Kreta och närmare bestämt Mirtos. En liten fiskeby utanför Ierapetra.
Här kändes deta riktigt genuint grekiskt och vi blev väl mottagna i våra svenksa fotbollströjor. Här upplevde vi nämligen matchen mot grekerna som de enda svenskarna i byn. Sen bar det iväg till turistiska trakter, nämligen Kato Stalos utanför Chania. Hittade ett kanonhotell med en fantastisk utsikt över hela Chania, Havet och bergen. Detta för endast 400:-/ natt inkl. frukost. Hotellet heter Renieres om ni skulle ha vägarna förbi någongång. Vi körde och badade i Falassarna (Rosa stranden), vilket var som en dröm. Sen åkte vi hem nöjda, men ledsna att tiden alltid måste gå så fort när man har det som roligast.
Kreta, och i synnerhet den sydliga delen av ön är kanon. Om ni inte provat Kreta runt tidigare kan det verkligen rekommenderas. Ha ett bra liv så länge!

Molly och Jan
Postat 2008-07-07 09:49  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Axemona
Axemona säger om Greklands bild "Solnedgång på Paros":
Underbart foto!
6 april 2010 20:46
Annicajoh
Annicajoh säger om Greklands bild "Prasopita i Lolandonis":
Ja, jag håller med dig, det är ett härligt solljus genom taket.
4 februari 2009 22:12