Stöd Ukraina

Lenils blogg

Tisdag 16 Juli 2019 - Cavtat
Resealbum: Cavtat 2019

Sista dagen innan hemresa

Helt plötsligt har hela veckan gått och vi har lite kvar som vi tänkt göra.Man kunde också gjort mycket mer men det har varit så skönt att vara på samma ställe hela tiden och ta det lugnt.

Men idag så blev det i alla fall en rundtur genom staden för att kolla de sevärdheter som ändå finns på promenadavstånd.

Efter ett snabbstopp på posten (värt att nämna är att den kroatiska posten har en massa oväntade prylar som leksaker, mobiltillbehör, souvenirer, cyklop och mycket mer),började vi med ett litet museum med saker som Baltazar Bogisic samlat ihop.Det var intressant, han var jurist och författare så det fanns många böcker men även annat.Precis där man kom in mötte vi även en liten kattfamilj som precis fått mat.Svårt att veta om de är ordentligt omhändertagna men en av ungarna var väldigt liten och smal och en rann det lite i ögonen på.

Nästa stopp blev kyrkan, St Nicholas (han som så småningom blev jultomten, Sankta Claus ) som är väldigt fin och rätt typiskt för Kroatien med sitt runda torn. Vi tände ett par ljus som vi brukar göra när vi är på semester.

Fortsatte vidare till Bucovac galleri som verkar varit konstnären Vlaho Bukovac hem.Vackra väggmålningar, teckningar och tavlor.

Fortsatte sen till det mest märkliga och mycket vackra mausoleet för familjen Račić, skeppsbyggare där hela familjen dog i spanska sjukan 1918/19 och mausoleet är gjort av Ivan Meštrović, klart 1921.Märkligt och vackert.Det var fint sett från utsidan för några kvällar sen men inuti, går inte att beskriva i ord hur fint det är.

Efter den mäktiga upplevelsen är det ett stopp kvar, Franziskanerklostret med kyrka, Our Lady of snow.Också fin med ett runt torn men ganska liten och ovanligt nog med totalt fotoförbud.

Efter vår tur så gick vi hem och bytte om till badklädet och valde ett bad nedanför rådhuset där det var cementplattor utan solstolar och bra stegar ner i vattnet.Inte bara för att lättare ta sig i utan även för att undvika sjöborrar som fanns i riklig mängd här.Badskor hjälper en del men inte helt om man råkar trampa på en.Blev ett par långa bad men utan snorkling, vattnet är så salt att man kan endera bara ligga still eller till och med ställa sig och bara röra lite på händerna så sjunker man inte.
Lite glass och sen upp för den branta backen en näst sista gång för lite balkonghäng innan det är dags för en sista Cavtat-middag.

Vi avslutar på samma middagsställe som vi började, restaurang Galija. Även om det finns många restauranger är inte utbudet så där jättebra.Få restauranger dit man känner att det fanns fler rätter än den man redan ätit som man vill ha.Här fanns i alla en räkrätt till som jag ville testa, räkspett som serverades med samma typ av gräddkokt risotto som jag fick på ett annat ställe häromkvällen, dock utan samma tillbehör men med lite vitlökssås runtomkring, klart godkänt.Mannens grillade fläskfilé var däremot lite torr,kanske för att han lyckades avstyra polentan och ta pommes till i stället.Men med en kompletteringsorder på barbequesås så slank även den rätten ner.

På promenaden hem blev det lite mer glass och sen upp för backen ännu en gång hem till lägenheten.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemåt
40 veckor sedan
Podstrana
40 veckor sedan
Norrut
40 veckor sedan
Baddag
40 veckor sedan
Utflykt
40 veckor sedan