Legustas blogg

Lördag 20 Juli 2002 - Grand Baie

Mauritius info

En sparsmakad ö enligt mej men det får ni uppleva själva. Visst servicen är mycket bra men man ser också tydligt en besvärande fattigdom.

Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.

Det är alltid varmt mellan 25 - 30 grader, i vattnet är det aldrig kallare än 25 grader, mest regn faller i heta Januari - Mars.

Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.

Shopping:
Det som man skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma. Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bommuls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Deras superba välkända rom "Green Island".
Bild: Marknaden i Port Louis bör ej missas.

Sola/Bada:
Bästa Stränder: Péreybère(strax norr om Grand Baie), Flic-en-flac, Trou aux Biches Beach, Île aux Cerfs.

Île aux Cerfs är östkustens mest berömda utflyktsmål. Det är en liten ö med makalös vacker strand, turkost vatten och skuggande casuarinaträd. Hit kommer man på katamaranutflykt eller med motorbåt från fastlandet.

Flic en Flac staden som har fått sitt namn efter badskor har västkustens finaste stränder.

Sydkustens stränder är i det närmaste folktomma. Ibland på grund av stora vågor eller farliga underströmmar, men det finns säkra ställen utan trängsel.

En båttur ut till en ö på östkusten Blue Bay Marine Park. Där får båtar inte gå in, korallerna är makalösa och fiskstimmen stora. En dag, inklusive fria drinkar kostar cirka 750 kr.

Utflykter:
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.
Bild: Grand Bassin

Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska.
Bild: Chamarel Coloured earth

Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Cassela Bird Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark.

Båtbyggare och glasmästare som gör jättevackra fönsterglas med motiv bör besökas i Curpipe. Detta är en lugnare stad som du gärna kan shoppa lite billigare än dom stora semesterorterna.

Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men tänk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.

Om du har tid över kan du boka en flygresa 3 timmar norr om Mauritius då kommer du till Mahé - huvudön på Seyshellerna.

Bild: Jättenäckrosor på Pamplemousses Royal Garden.

Tips på Paradisöar "-Idioter åker till Mauritius...."
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299

Mer om tips om Mauritius finns att läsa på min hemsida;
http://www.sannegarden.net/c4422/mauritius.htm

Här finner du en liten blogg jag skrivit om lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141
Dela med andra:    

Kommentarer
Du har mycket intressant blogg. Hur sätter man förresten in bilder?
Postat 2007-08-15 15:50  Anmäl
Roy säger:
Uppskattar dina guider, särskilt bilderna!
Postat 2006-06-13 08:42  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Strid
Strid säger om Legustas bild "Chamarel färgskimmrande vulkansand":
Vacker färgbild!
4 maj 2008 23:48
Gullsing
Gullsing säger om Legustas bild "Pamplemousses Royal Garden":
Det måste vara de här bladen H.C. Andersen har sett, när han skrev sin saga. Gilla
2 april 2008 10:53