Stöd Ukraina

Legustas blogg

Fredag 19 Juli 2002 - Curepipe

Mauritius

Mauritius är ett självständigt land med 1,3 miljoner invånare, egen valuta och regering, landskapet täckt av sockerrör och ett högsta berg på 828 meter.

Några av Mauritius stjärnhotell är något alldeles extra. Le Saint-Géran, en superresort på en egen udde på östkusten, där svenska kungafamiljen brukar logera, överträffar sitt eget rykte i alla delar – boende­standard, spa-anläggning, restauranger och aktiviteter.

Trädgårdarna runt Le Saint Géran är en upplevelse i sig och gourmetrestaurangen Spoon blev berömd för att den drevs i många år av franske stjärnkocken Alain Ducasse. Han lämnade den i somras, i dag heter krogen Prime, men är fortfarande ett toppställe. En annan hotellupplevelse är Heritage Le Telfair på sydkusten, med vita villor i kolonialstil. Även om man vill bo enklare är det en god idé att avsluta vistelsen på Mauritius på någon av öns legendariska hotell.

Mauritius var först holländskt från 1638, sedan franskt från 1715, sedan brittiskt från 1810 fram till självständigheten 1968. Slavar från Madagaskar och dömda brottslingar från Java hämtades redan av holländarna. Mauritius har alltså haft sin rasmix från första början.

På sydvästligaste udden, halvön Le Morne, reser sig ett mycket markant berg över 500 meter. Det är inte bara ett naturfenomen, utan också ett nationalhistoriskt landmärke som utsetts till kulturvärldsarv av Unesco. På bergets platå sökte kolonialtidens förrymda slavar en fristad och skapade sig ett eget liv, men kastade sig utför stupet 1835 när polisen tog sig upp till dem. De kunde inte veta att poliserna bara ville förmedla nyheten att slaveriet hade avskaffats.

Huvudstaden Port Louis är spännande att ströva i med sitt kaotiska koncentrat av landets alla religioner, kulturer och raser. Hinduer, kreoler, kineser, tamiler, muslimer, européer, kyrkor, tempel, pagoder, moskéer, och alla de traditioner, religioner, språk och matkulturer som finns. Kulturell mångfald in extenso. Nationalhjälten Mahé de Labourdonnais står staty med blicken mot hamnen som han byggde som guvernör 1735.

Femton kilometer norr om statyn ståtar en av de vackraste plantagepalats jag sett i någon sockerrörsodling. Château de Labourdonnais uppfördes 1859 och producerar fortfarande rom av bästa klass, som kan provas i La Boutique intill. I samma byggnad kan man avnjuta en lunch på La Table du Château, ”Slottsbordet”, med panoramautsikt över det vackra kolonialgodset.

Valutan är Mauritius rupee. Intressanta utflykter går till naturreservaten och Le Morne, och man bör besöka någon sockerrörsplantage där rom tillverkas. Eleganta Château de Labourdonnais är vårt tips. Port Louis med sitt folkliv och sin historia kan man gärna ägna en dag åt.

Mauritius är grönt och vackert, speciellt den bergiga södern. Mauritius ligger mitt ute i Indiska oceanen, strax öster om Madagaskar. Ön är ganska liten, inte är mer än 6,5 mil lång och 5 mil bred, men det finns mycket att uppleva. Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst för er om Mauritius, därför har vi valt att bara plocka ut de viktigaste tipsen. Håll till godo!

Invånarna på ön har skiftande bakgrund - indisk, engelsk, fransk, afrikansk och kinesisk. De lever fridfullt tillsammans olika religioner, kyrkor, tempel och moskéer samsas sida vid sida.

Servicen är mycket bra men man ser också tyvärr en tydlig besvärande fattigdom med riktiga kåkstäder med plåtskjul och massor av halvfärdiga och halvmålade hus.

Mauritius är en ”året-runt-destination” med sol och värme hela året, utan stora väderförändringar. Ni kan alltså åka hit precis när ni vill under året. Medeltemperaturen på dagen är cirka +26 till +30 grader. Mauritius har sin sommar i perioden november-april. Då är det varmare, något fler regndagar, och högsäsong med fler turister och högre priser över lag. Under perioden maj-oktober är det lågsäsong, fler soldagar men lite svalare, lätt att pruta ner hotellpriser och färre turister. Vattentemperaturen är ungefär densamma under hela året, si så där 23-27 grader. Nätterna är ljumma året runt.

En bra plats att börja din resa på Mauritius är Blue Bay i sydöst som ligger nära flygplatsen. Stanna en natt eller två innan du reser vidare upp längst östkusten. Centre de Flacq är öns knutpunkt för kollektivtrafiken. Du åker för bara några kronor med deras bussar runt ön, men ingen tidtabell finns. Trou d'Eau Douce och Bella Mare har öns finaste stränder med fantastiska korallrev. Här kan du bo billigt på någon av de mindre hotellen några meter från havet.

Västkusten erbjuder också fina stränder och bad även om de inte är i klass med östkustens. Några andra populära semesterorter är Trou aux Biches och Flic en Flac.

Här finns också huvudstaden Port Louis. Marknaden i huvudstaden Port Louis bör ej missas. Curpipe erbjuder billig shopping av bland annat kläder.
Mauritius är en pytteliten självständig republik, stor som två tredjedelar av Gotland. Landet ligger i Indiska ozeanen, ett par flygtimmar öster om Madagaskar och brukar räknas som en afrikansk nation trots att majoriteten av befolkningen är indiska hinduer. Först hit var holländarna, år 1598. De blev kvar i hundra år, använde ön som proviant stop, och lyckades utrota de många jättesköldpaddorna och Mauritius mest kända fågel - den klumpiga, ganska fula dronten eller Dodo.

Nattliv
På den norra delen av ön Pereybère och Grand Baie finns ett stort utbud av shopping, restauranger och nattliv.

Grand Baie norr på ön är en fin ort snygga hus och en otroligt vacker strand, men dyrare än övrigt på ön. Det hetaste nattlivet på ön finns samlat i Grand Baie på nordvästkusten, El Diablo är Grand Baies hetaste disko, men precis som på många andra ställen blir det inte riktigt hett föränn långt efter midnatt på fredagar och söndagar. Annars så finns underhållning, nattklubbar och diskon oftast inne på de stora hotellen och är ofta bara tillgängliga för hotellgästerna.

Le Morne halvön utgör den sydligaste punkten i Black River distriktet. Den har rykte om sig att vara den mest afrikanska delen av ön eftersom dess invånare är berömda för sin autentiska ségadans och sina kreolska traditioner.

Ön har två lyxanläggningar Berjaya le Morne Hotel och Beachcomber Le Paradise har en 18-håls golfbana, liksom utmärkta faciliteter för djuphavsfiske. Hotellen här erbjuder dykningar och flera andra vattensporter som skärmsegling, vattenskidåkning, windsurfing, segling och snorkling.

Det finns kasinon på Beachcomber Le Paradise och Berjaya Le Morne.

Bild: Pamplemousses Royal Garden, Träd 150 år.

Sevärdheter:
- Pamplemousses Royal Garden. Botanisk trädgård med jättenäckrosor och exotiska träd och blommor. Den ligger norr om huvudstaden Port Louis och har fri entré. Inga särskilda arrangemang för barnen.

TIPS: Följ med någon av parkens guider. De visar gigantiska bambuträd, lotusblommor, plockar blad och låter er dofta på eukalyptus, kanel och annat gott. Trevligt!
Ett besök i Grand Bassin är kulturelt då du får uppleva hinduernas heliga vallfärdsplats sedan den första vallfärden 1897. Tempel och helgedomar har byggts runt stränderna på kratersjön uppe på centralplatån 700 möh.

Bild: Chamarel Coloured earth.

Om du fortsätter genom Black River Gorges National Park efter att ha tittat på Chamarel Falls och Alexandra Falls åker du förbi Chamarel Coloured earth, som är ett naturfenomen av olikfärgad mineralrik vulkanaska. Därefter hittar du en jättefin restaurang "Le Chamarel" med en strålande utsikt över Le Morne halvön som i mitt tycke är den finaste delen av Mauritius. Därefter kanske du vill avsluta resan nedanför berget och besöka Casela Nature & Leisure Park som har en fantastisk trädgård och en stor fascinerande djurpark, med fåglar och många fina naturupplevelser.

- Vanille Crocodile Park Parken La Vanille ligger på Mauritius sydkust. Parken är välskött med både djur och en liten djungel som visar hur Mauritius såg ut för länge, länge sedan. I parken finns djur som vi nordbor inte är vana vid. Krokodiler av olika slag, roliga apor som tog jordnötter direkt ur våra händer, jättesköldpaddor man kan rida på, söta geckoödlor, tjocka paddor, vackra fiskar och en stor utställning med fjärilar och ludna spindlar. Ridturen på jätttesköldpaddorna var ett fantastiskt minne för barnen. Tänk, sköldpaddorna är drygt 150 år gamla, och föddes alltså i mitten av 1800-talet.

TIPS: Följ med någon av parkens guider (ingår i entrépriset). Med guidens hjälp ser ni djur och växter ni annars inte skulle lägga märke till. Parkens uterestaurang är trevlig, förvånansvärt billig och serverar allt från cappucino till krokodil.

- Parc Aventure Chamarel En naturpark med äventyrstema. Mycket klättra, balansera och sådant. Passar familjer med lite större barn, 6-18 år. Ganska dyrt, men kul säger de som har varit där.

- Delfinerna i Tamarinviken
Att simma med de söta delfinerna i Tamarindviken är en fantastisk upplevelse. Det är alltså vilda delfiner, och inte 100% säkert att man får chans att se dem. Men chansen är stor! Från stranden i Tamarin, och även från stranden i Flic en Flac, kan man boka en egen båt och åka ut till delfinerna. Störst chans att möta dem är på morgonen vid 8-tiden, eller tidigare. Vill ni hoppa i och simma med delfinerna ska ni hyra en egen båt några dagar innan. Ta med en undervattenskamera (finns engångskameror). Vill ni sitta kvar i båten och se delfinerna simma och hoppa kring er kan ni följa med en utflyktsbåt för ca 15 personer. Boka på stranden någon dag i förväg.

Fakta
Mauritius (på plats 29 prisguide skalan, 42% billigare än Sverige). Språket; Kreol, blandning av franska och engelska. Valuta; Mauritiska rupier, 100 mur = cirka 26 kr.

De flesta turister är fransmän och vita sydafrikaner.

Hyrbil kostar 400-700 kr per dag. Men t änk att det är vänstertrafik, svårt att hitta, mycket bilar och smala vägar. En bil med chaufför är ett bättre alternativ för 600 kr för en heldag. Budgetresenärer och den som skall korta sträckor gör klokt i att ta bussen, det kostar bara några kronor att korsa ön.

Maten
Maten på Mauritius är varierad och god. Det kreolska köket är en blandning av öst och väst, med färsk kokos, ananas och mango. Fisk av alla slag är självklart på en ö, barbecue är också vanligt och det finns även restauranger med indisk och kinesisk mat på Mauritius. I butikerna och på marknaderna finns exotiska frukter, grönsaker och andra råvaror att fylla kylskåpet med. Vi provade allt (även billig mat från mycket enkla stånd) och klarade oss utan magproblem. TIPS: det finns bra mataffärer men kryddorna som finns att köpa är heta. Så ifall ni bor med eget kök och ska laga mat till barnen är det praktiskt att ha med sig vanlig grillkrydda eller liknande hemifrån.

Färsk fisk och många indisk-asiatiska inslag i det lokala köket ger spännande matupplevelser på Mauritius. Billiga, rekommendabla matställen finns det gott om i tätorterna, särskilt Port Louis. För gourmeten finns många lyxhotellrestauranger som ståtar med berömda kockar som upphovsmän.

Vad man får betala för maten på restaurangerna beror förstås på var i landet man är, vilken restaurang man går till och vad man äter när man väl är där, men generellt kan sägas så här: På ett billigt ställe (som främst riktar sig till lokalbefolkning med relativt gott om pengar med Mauritiska mått mätt, går det att få en rätt för 60-70 rupie (ca:15 :-). På ett medelklasställe, riktat till turister och välbeställda mauritier går samma mat på 150-250 rupie (35-60:-) och på en dyr restaurang, riktad till turister mellan 300 och 400 rupie, (70-90:-). Lägg till en öl 30 rupie (10:-). Vill man ha hummer så går det på 600 rupie (130:-) på ett mellanklasställe.

Vill man komma riktigt billigt undan så kan man gå till något gatukök på marknaden, busstationen eller i någon gatukorsning om man är i en stad eller större ort. Visserligen finns en stor chans att det blir nedröstat av fruar och flickvänner. Kommer man ändå iväg så kan man äta en roti för 10 rupie och till ljudet av en röst som säger: Kladda inte ner kläderna, tätt följt av: Vad var det jag sa!

På de stränder som är avsedda för allmänheten brukar finnas kycklingkebab med chili, som är riktigt gott. Det hela kommer i en pain riche. Billigt är det också, ca: 10 kronor eller mindre. Även olika varianter på hamburgare brukar säljas från bilar som står uppställda på parkeringen ovanför stranden.

Boende
De flesta boendealtenativen som erbjuds via charter är så kallade all-inclusive-hotell, vilket blir både dyrt och bergränsande. Det finns nämligen gott om billiga boendealternativ. Paketresenärer kan i princip utgå från att de får bo bra, även om en del hotell är mycket lyxigare än andra.

Det finns bra trestjärniga hotell vid stranden, som Merville Beach från 855 kronor per person, och ännu billigare budgethotell. Extremen är de legendariska, sexstjärniga lyxhotellen där till exempel Le Saint Gérans billigaste krypin startar vid drygt 3 000 kronor per person. Däremellan finns prisvärda förstaklasshotell från 1 100 kronor per person.

Le Palamar i Belle Mare är lite mer intimt än de andra stora hotellen längst den vackra östkuststräckan. Dubbelrum kostar 900-1100 kr per person med halvpension. Sugar Beach Resort i Flic en Flac har en stor trädgård, massor av gratisaktiviteter, utsökt mat, fin egen strand och korallrev in på knuten. Kostar under högsäsong 1700 - 2200 kr per person i dubbelrum med halvpension. Ocean Villas i Grand Baie har dubbelrum från 182 kr per person. Eller Ocean Beauty från 593 kr per person.

Btravel har flera rum till uthyrning med bra priser bla Hotell Villas Mon Plaisir, Hotell Margarita och Yas Villas.

Boende finns i alla prisklasser, och standarden är generellt sett mycket hög oavsett klass. Vi kan tipsa om svenskan Carina Roy som bor på Mauritius sedan 12 år tillbaka. Hon hjälpte oss hitta boende och hon kan alla hotell, lägenhetsanläggningar och stränder på Mauritius utantill. Hon vet vilka som är barnvänliga, vilka som är prisvärda osv. Dessutom kan hon förhandla med hotellen på deras eget språk = bättre pris. Ni kan också boka Carina som guide med minibuss. Mailadressen till Carina Roy är rucroy@intnet.mu

Shopping
Det som man framörallt skall köpa ifrån Mauritius och ta med sig hem är kläder (mycket i egyptisk bomull) och märkeskläder som; Gant, Polo, Ralph Laurent, Billabong, Quicksilver, Cerutti, Lacoste med flera kostar under halva priset jämfört med hemma.

Och sedan gärna till några fabriker i Curepipe varav båtbyggare (modeller), och glaskonst.

Stickat på Florealfabriken outlet i Floreal kostar stickade bomulls-, tunna ylle- och kasmirtröjor en tiondel av vad exakt samma tröjor kostar med kända logotyper på. Ett annat tips är deras goda välkända rom "Green Island".

Länkar
http://www.maurinet.com
http://www.mauritius.net
http://www.mauritius-info.com
http://inmauritius.com
http://tourism-mauritius.mu

Bussbolag
MTB-Mauritius Bus Transport http://mauritius.voyaz.com/mauritius_travel_place_de_immigration.htm
RHT - Rose Hill Transport http://www.rht.mu

Du kan med fördel läsa mer info ifrån Mauritius ==>
- Lyxigt boende Mauritius.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/4141

Idioter åker till Mauritius
Ile Sainte-Marie" paradisö, öster om Madagaskar.
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/5299

Länk Citat: "Vad man får betala för maten på restaurangerna",
http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=835
Dela med andra:    

Kommentarer
Legusta säger:
Eftersom vi har sommar är det vinter då på andra sidan halvklotet. Betänk att Mauritius ligger långt ner ungefär på den 20 bredgraden syd (ungefär som Rio de Janerio i Brasilien). Då är vädret där som en svensk sommar ca 25-26 grader och svalt på kvällarna (så var det när jag var där i Juli). Visst kan det regna lite då och då eller bli grått väder men som tur är det går snabbt över eftersom du är ute på havet. Det som kan skrämma mer är att Mauritius ligger i Stenbockens vändkrets (söder om ekvatorn) och det betyder att orkaner kan förekomma där men oftast inte under vintertiden då du skall vara där. Du kan vara lugn om det skulle komma en orkan brukar dom stora hotellkedjorna vara förberedda på detta och ha säkra hus.

Mauritius består till 90 % av sockerör, och därför kan du köpa fin rom här. En annan stor inkomst på ön är texilnäringen.

Lycka till !
Postat 2008-01-01 19:52  Anmäl
Resoholic säger:
Hej, vågar man åka till norra ön i juni/juli ? Finns en hel del skräckhistorier om vädret på div. forum men du skriver att det är fler soldagar då. Är det som svensk sommar eller bättre? Vi var där i April-02 och har ständigt längtat tillbaka men med stängda skolor under sommarlovet r det den tiden som gäller för oss nu. Vi har varit på Bali istället sista åren men börjar tröttna nu.
Postat 2007-12-30 16:26  Anmäl
Bergstrom säger:
Hej ! Vad trevligt du har skrivit om Maruitius. Vi åker själva dit, hela familjen, den 16 december i år. Försöker sluka allt som går att läsa om denna resa. Vi har själva hyrt en lägenhet i Flic en flac. Har du några tips om vad man tänkas kan behöva ta med sig hemifrån.
Har redan antecknat grillkryddan !
Vänliga hälsningar
Anette :)
Postat 2007-11-20 09:46  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Strid
Strid säger om Legustas bild "Chamarel färgskimmrande vulkansand":
Vacker färgbild!
4 maj 2008 23:48