Stöd Ukraina

Legustas blogg

Lördag 17 Maj 2014 - Göteborg

Göteborgs festivaler

Göteborgs Internationella Filmfestival är Skandinaviens ledande filmfestival och en av de största publikfestivalerna i världen. Den äger rum i månadsskiftet januari-februari.

Sveriges största kunskapsfest ligger i Göteborg. Varje år skapar Vetenskapsfestivalen en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Omkring 70 000 besök årligen gör festivalen till ett av Europas ledande populärvetenskapliga evenemang. Vetenskapsfestivalen arrangeras i april.

I slutet av maj arrangeras Hammarkullefestivalen. Karnevalen är sedan 1974 en årlig tradition i Hammarkullen. Sedan 1979 har de latinamerikanska föreningarnas deltagande med speciella danser och karnevalsdräkter satt sin speciella prägel på karnevalen. För varje år har arrangemanget växt och utvecklats till det som idag är en mångkulturell folkfest som blivit en gemensam angelägenhet för hela stadsdelen. Hammarkullefestivalen hålls i slutet av maj, men brukar även synas på Göteborgs kulturkalas.

Göteborgs Dans- och Teaterfestival är en av Nordens mest intressanta festivaler för nutida scenkonst. Festivalen presenterar internationella gästspel och en betydande svensk och nordisk sektion av högsta kvalitet. Genom Open Lab och workshops med medverkande konstnärer, samt fördjupningsseminarier, bidrar festivalen till konstnärlig utveckling i regionen och Norden. Festivalen arrangeras sedan 1994 av Göteborgs Stads kulturförvaltning.

West Pride - HBTQ-festivalen är en unik kulturfestival som lyfter upp normkritik och hbtq-personers livssituation i en konst- och kulturkontext. (HBTQ står för homo, bi, trans och queer.) Genom konsten och kulturen uppmuntrar festivalen till ett öppet och tolerant samhällsklimat i Göteborg och västra Sverige. Ett klimat som motverkar fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet. West Pride fungerar som ett paraply som samordnar och koordinerar programmet vilket arrangeras av olika kulturaktörer i staden. Festivalen äger rum i början av juni.

Balett och karneval, gatuteater och symfoniorkester, matkultur och jazz, film och karuseller, hiphop och dansband, saga och cirkus, stand up och skulptur, design och poesi, museer och marknad, världsartister och lokala band. I augusti exploderar Göteborg i hundratals aktiviteter för alla smaker och åldrar. Gator och torg förvandlas till festplatser där du kan frossa i ett rikt utbud av kultur i ordets bredaste bemärkelse. Alla är bjudna och det är fri entré. Med omkring 900 000 besök årligen och traditioner från början av 1990-talet är Göteborgs kulturkalas en av Sveriges största stadsfestivaler.

I början av oktober bjuder Kulturnatta på ett smörgåsbord av kultur. Du brukar kunna välja mellan bortåt 250 programpunkter hos de olika arrangörerna. Alla är förstås välkomna.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet