Vilket är ditt smultronställe?

Av Ellinor
29 apr. 2008 14:13
Visningar: 11510
Ett av mina absoluta favoritställen en varm sommardag är Kosteröarna. Picnic och cykelutflykt är två måsten på denna bilfria pärla utanför Strömstad.

Vilket är ditt svenska smultronställe?
Av Mpc
29 apr. 2008 14:23
I Min trädgård där kopplar jag av om nu inte jag är o golfar sen ja jag är nära vatten kaffet o sen musiken kan liga o lata mig i trädgården hur mö jag vill o hinner. Utan att man trängs ner vid stranden …. där har du mitt lilla smultronställe
29 apr. 2008 20:58
Gotland. Gärna en varm sommardag på Fårö, Sudersand eller i botaniska trädgården i Visby.
29 apr. 2008 21:36
Jag håller med dig Birgitta till 100%. Jag älskar Gotland och Sudersand (ifall det inte är för mycket folk). Eller att vandra I Visby. Ja hela Gotland. Anna
29 apr. 2008 23:39
Jättesvårt att plocka ut bara ett smultronställe det behöver ju naturligtvis inte vara en resa men ska jag välja ut något speciellt från sverige där jag sett snart sagt varje by så skulle jag nog dra till med Ulvön vid höga kusten en varm sommardag ätandes en god glass med familjen, det är ett smultronställe för mig.

Ett annat smultronställe i Sverige är ju kebnekaisemassiven där familjen trivs som fisken i vattnet
eller globalt så varfrör inte oasen bretancuria på fuerteventura,den vackra eldsjön på sao miguel eller den mysiga stugan vi hyrde på västra Island där vi kunde sitta på verandan och titta ut över hästarna som betade med de snöklädda bergen i bakgrunden,kanske skulle den mysiga stranden på kreta som vi brukar ha helt för oss själva platsa som mitt smultronställe vad vet jag?

ja listan kan bli hur lång som hellst, för vi har gjort så många olika typer av resor så det är verkligen jättesvårt att rangordna dessa, men fick jag bara välja ett område och benämna det som mitt smultronställe då skulle det bli lappland utan tvekan och då speciellt Kirunafjällen där jag vistats många många gånger och det är väl kanske det som kännetecknar ett smultronställe att man återvänder gång på gång.

I övrigt så kan jag ju säga att har jag min fina familj eller mina vänner med mig på resan så ska det mycket till för att jag ska vantrivas även om platsen inte är mitt smultronställe och med det vill jag ha sagt att sällskapet jag reser med ibland är viktigare än platsen för mig även om behållningen blir destå större om platsen är intressant och (eller ) vacker naturligtvis.

Alltid roligt att läsa svaren på den här typen av frågor brukar vara ganska spridda skurar vad gäller svaren, men slående är att trots att en person vurmar för Thailand en annan för Island en tredje för Spanien osv. så när man kommer till vad som är ens absoluta smultronställe om man nu ska nämna bara en så är det oftast en plats i sitt hemland och då naturligtvis oftast Sverige här då som nämns.
mvh. Bosse.
Av Marilcj
30 apr. 2008 12:38
Pappas eka, en ljummen & tyst sommarmorgon, i en insjö där "hemma" i smålands mörka skogar!
Metspöt guppar i det spegelblanka vattnet, sambon i andra ändan på båten (nån måste ju ro), nån kossa romande borta ifrån byn.
Då kopplar man av från allt & bara njuter av livet!
1 maj 2008 11:58
Klinten i Visby, alla små hus, utsikten, de små gränderna,där jag kan gå en hel dag, och fantisera om hur det var förr då enbart fattiga bodde där.
Var inte fint att bo där då...
men nu.......ett hus på 19 kvm, ja ni läste rätt, 19 kvm....såldes för 1, 6 millar....
stå på en pall i trädgården och du kan få se en glimt av havet...
Utomlands så får det bli Rhodos
Av Armado
1 maj 2008 12:21
Smögen! eller kanske Ljungskile
1 maj 2008 12:26
Några kalla samt en macka i Humlegården och sedan se Djurgården vinna på Stadion... ;-)
Av Totte-
1 maj 2008 21:41
Mitt smultronställe en varm sommardag är att åka ut på havet lite senare på eftermiddagen till en egen lite ö på västkusten.
Grilla lite middag men mest & bäst av allt att få ligga på de göörgoa varma klipporna efter ett kvällsdopp och lyssna på havets skvalp & måsarna & känna lugnet som lagt sig......
Det är Livet på en pinne :)))
5 maj 2008 10:31
Mitt svenska favoritställe är där vi bor sedan snart 20 år. Vejbystrand, måste vara rätt när det kommer sååå många turister varje sommar. Det tackar vi för eftersom turisterna är en del av (sommar)charmen.
Här finns mängder av badställen längs Skälderviken. Vandrarhem (STF och ett privat) finns också, inte minst för dem som vill utnyttja vandringslederna längs havet och hallansåsen.
Ingemar
Av Sahlena
5 maj 2008 11:35
Håller med Lapplander, det finns många smultronställen.
En plats i mitt hjärta är ju Gräsö (roslagen) där jag tillbringat många sommrar i mitt liv, sittandes på klipporna och se solen gå ner i havet.
En annan plats som är helt underbar är ju Gotland. Kanske för att jag träffade min man där..
Eller Bahamas...
Ja det finns många ställen..
Av Maitai
5 maj 2008 19:40
Utomlands=Thailand
Hemma=Höllviken,skanör,Näset.....!!!!!
Av Legusta
5 maj 2008 21:49
Det måste nog vara längst hela den klippiga och örika västkusten (med saltvatten) en solig sommardag eftersom jag älskar sol & bad. Utomlands är ok men lite för varmt ibland då kommer man på hur underbart vackert Bohuslän är...
Av Bengtar
6 maj 2008 10:21
Vid Virijaures strand i Padjelanta. Tystnaden. De enda ljuden som hörs är naturens egna. Energin bara strömmar in och jag lever. Romantiskt? Javisst!
Men skönt.
6 maj 2008 12:31
Min pappa är uppvuxen i Liden Medelpad, på hans föräldrargård med utsikt över Vättaberget och Indalsälven en varm sommardag. Så stilla och så fridfullt.
7 maj 2008 09:02
Grövelsjöfjällen i september när det sprakar av färger och himlen är blå, ta en stilla vandring och njuta av vidderna .Grövelsjön ligger blank som en spegel och har du tur kan du få en och annan fisk
20 jan. 2009 20:40
Citerat från ellinor:
Ett av mina absoluta favoritställen en varm sommardag är Kosteröarna. Picnic och cykelutflykt är två måsten på denna bilfria pärla utanför Strömstad.

Vilket är ditt svenska smultronställe?
Mina smultron ställen är många, där jag nu bor så klart nr1 för där tillbringar jag den mesta tiden av min vardag under året, Som nr 2 är på fjällen vart som helst i norra sverige 2 veckor varje sommar. Varför ja de är ochså en fråga men finns nått härligare än å sitta på en fjällsluttning ock äta sin frukost å bara njuta av storheten å vidderna ock naturen egna ljud oj oj så man insuper livet ock hämtar krafter för resten av året. Fjäll som jag gillar bäst finns norr om wilhelmina stekenjokkvägen helt underbar + Grövelsjö fjällen som är lätt åtkommliga men för lite mycke folk i rörelse där för å hitta den friden som är i wilhelmina fjällen. Sen finns en annan väg som ochså är fin från bilen och samtidigt vandra i de är Flatrue vägen härgedalens fjällen, och sen inte glömma de fina jämtlandsfjällen runt Åre ock vidare mot mera fjäll så gillade vi Argeplogs fjällen hela vägen upp mot norska gränsen ock sist men inte minst Tärna fjällen mot norska sidan. Resten av året tillbringar vi här i stömstad med vissa utflykter ner till fina Småland å barn och barnbarn som vi har där.
Mvh: Myrgubben
Av Svampa
20 jan. 2009 21:02
Hälsingland och Härjedalen - strömmande vatten där jag drar upp harr och öring.
Gotland - Sudret + ett par nätter i fyrvaktarbostaden på Stora Karlsö.
Stockholm - strosa omkring på Söder, kolonilotterna i Tanto.
Min eget pörte - kolonistugan här i Hälsingland.
5 mars 2009 13:36
Hej!

Jag fick idag en bok jag glömt avboka från Bonniers Bokklubb. Först blev jag irriterad på mig själv när jag såg paketet sen tänkte jag "Hoppas det är en bra bok iallafall".

När jag öppnar paketet får jag en mycket glad överraskning!
"Upplev Sverige " heter boken och är en samling av Sveriges upplevelser och sevärdheter från norr till söder. Smultronställen skulle man kunna säga! Jag har ännu bara bläddrat som hastigast i den, men det är en fin bok med bilder och korta texter, tips och topplistor på museer, parker och sevärdheter. Även mat och logitips.

Så här står det på baksidan: "Upplev Sverige är din guide till tusentals upplevelser landet runt - naturområden, museer och konsthallar, slott och kyrkor samt barnens favoriter. Nya sevärdheter, aktiviteter och evenemang blandas med välkända klassiker och sådant som är lätt att missa."

Boken på 500 sidor kostar ca 200 kr

Jag har inte hittat mitt smultronställe ännu ;)
Av Ellinor
5 mars 2009 13:48
Det låter som en spännande bok! Det finns alltid fler smultronställen att upptäcka. :)
Av Peter62
5 mars 2009 15:54
Gillar att gå ner till Kalixälven, göra en liten brasa på lämpligt ställe, ta fram kaffepannan och koka en kopp kaffe..Ja också Skicka ut en Rapala i strömfåran ....:)

DÅ trivs man förträffligt, så rogivande och skönt!

Mvh Peter
5 mars 2009 19:39
Mitt smultronställe är Salusand där vi har vår husvagn uppställd hela sommaren.
Det är så underbart att åka dit på fredagarna efter en arbetsvecka och bara koppla av. Tidigt på mornarna brukar vi ta våra brassestolar och gå ner till havet med dagens första kaffekopp...
Bilden visar kvarlämnade stolar en stilla kväll efter en hagelskur tidigare på dagen.
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/82186
Av Nickeb
5 mars 2009 19:51
Citerat från nisse2ears:
Hej!

Jag fick idag en bok jag glömt avboka från Bonniers Bokklubb. Först blev jag irriterad på mig själv när jag såg paketet sen tänkte jag "Hoppas det är en bra bok iallafall".

När jag öppnar paketet får jag en mycket glad överraskning!
"Upplev Sverige " heter boken och är en samling av Sveriges upplevelser och sevärdheter från norr till söder. Smultronställen skulle man kunna säga! Jag har ännu bara bläddrat som hastigast i den, men det är en fin bok med bilder och korta texter, tips och topplistor på museer, parker och sevärdheter. Även mat och logitips.

Så här står det på baksidan: "Upplev Sverige är din guide till tusentals upplevelser landet runt - naturområden, museer och konsthallar, slott och kyrkor samt barnens favoriter. Nya sevärdheter, aktiviteter och evenemang blandas med välkända klassiker och sådant som är lätt att missa."

Boken på 500 sidor kostar ca 200 kr

Jag har inte hittat mitt smultronställe ännu ;)
Verkar vara en fantastisk bok, den får nog inhandlas.....

ISBN 10: 9146215999
ISBN 13: 9789146215998

(Förutsätter att det är denna bok du menar)
Av Nickeb
5 mars 2009 19:57
Förresten, var hittar du den för 200 pix?? Om du inte vill ha den köper jag den gärna för 200+frakt ;o)
5 mars 2009 20:21
Den är det! Shit! Det är bara att konstatera att jag gjorde en guldmiss som missade avbeställningen! Bonniers hade spec erbj. Ser att AdLibris tar 390 kr!!

Då är det bara att invänta tills den kommer på rea! ;)
Av Haidi
6 mars 2009 14:50
Mitt smultronställe är på Öland, en parksoffa nere vid havet, kluckande vågor och solnedgång....eller moln över havet och lite grått, allt är vackert.

På tal om boken, upplev Sverige så har jag köpt den, verkar bra.
3 apr. 2009 21:52
Jag har 2 favoritställen, Stysrö vid kosteröarna, där är det fina varma stränder och Vita sannar vid Vänern, lååååånga vita finkorniga stränder :)
4 apr. 2009 20:03
Ett av mina smultronställen är vid vår stuga i Storvall, Klimpfjäll. Att sitta vid stugan en härlig sommardag och titta ut över Kultsjön när den är alldeles spegelblank... då mår jag som bäst och laddar jag verkligen mina batterier. /Pepsipuh
Av Silvana
4 apr. 2009 20:19
GRÖNHÖGEN, ÖLAND. Mysigaste plats i Sverige.
Av Tjatta
5 apr. 2009 20:30
Hemmalyx - då går vi ner till stranden i Viken i Skåne, 3 minutes promenad, med brassestolarna under armen och kylväska med god mat och dryck. Där sitter vi vid den breda, nästan folktomma stranden och njuter av solnedgången. Ibland är det bara familjen, ibland bjuder vi in andra till strandfest. Lyxigt på hemmaplan-och helt gratis.
Sedan älskar jag att resa och reser mycket, men vi får inte glömma de unika ställen som vi har hemmavid för där tillbringar vi vår mesta tid!
Av Bp
18 juni 2009 10:44
Jag har två smultron av välja på.
Fattmomakke i Lappland med sina mysiga kåtor, den vackra kyrkan, älven och Marsfjället i bakgrunden.
Det andra är Lappudden 40 km norr om Vilhelmina infart Storsele by.
En grund och varm sjö full av abborre och gädda, ett stilla lugn och med en liten vildmarkscamping.
Mycket trevlig befolkning på båda dessa platser.
18 juni 2009 12:03
Håller med bp när det gäller södra lappland så är det underbart här att sitta här o titta ut över en spegelblank vattenyta slår det mesta dessutom är vildmarksvägen från villhelmina över till Gäddede verkligt vacker, har nog varit hit vid ett tjugotal gånger så nog är det också ett smultronställe..
Citerat från bp:
Jag har två smultron av välja på.
Fattmomakke i Lappland med sina mysiga kåtor, den vackra kyrkan, älven och Marsfjället i bakgrunden.
Det andra är Lappudden 40 km norr om Vilhelmina infart Storsele by.
En grund och varm sjö full av abborre och gädda, ett stilla lugn och med en liten vildmarkscamping.
Mycket trevlig befolkning på båda dessa platser.
Av Ylva44
9 okt. 2009 09:05
Måste bara få svara på denna tråd , jag har mina rötter i både Dalarna och Jämtland , och rest har jag väl gjort så där lite lagom utom lands . Men uppväxt och född är jag i stockholm ,men vistats väldigt mycket i mitt fäderneland . Och det är klart att jag vurmar för de ställen där jag har mina släktingar och verkligen känner mig hemma och trygg . Sålde för 2 år sedan min fars föräldra hem i Jämtland efter mycket mycket vånda ,och många fällna tårar . Men sagt och gjort nu är det i alla fall sålt. Och nu i somras fick jag ett ryck och drog ensam upp till myggen , längtade så föbenat efter allt det som är förknippat med denna vackra plats uppe i revsundstrakten .
Det lugn och gästfria klimatet som jag upplever där, mår jag så himla bra av och det är väl det man efter strävar när man längtar tillbaka till sitt smultron ställe . Titta gärna på lite bilder jag tog i somras när jag hyrde en av stugorna nere på Storsand`s vildmarks camping på Ammerön .
4 juli 2010 13:50
Vet inte om det kvalificerar som smultronställe än - har bara varit där en gång - men vi har en sommarkåk i Flen-trakten och mitt emellan Flen och Nyköping (ganska nära Blaxta Vingård) finns ett ställe som heter Ekenäs.

I kvarnen finns ett kombinerat fik/antikvitetshandel/teater nere vid vattnet (ja, det ligger ju i kvarnhuset).

Ingen espressomaskin eller såna moderniteter med egetbakat (ja, det är väl inte hembakat/gjort om man inte bor där man bakar?) bröd/bullar/kakor (från egenmalt mjöl) etc med kaffe från pressobryggare, flera goda thesorter och dessutom mycket fördelaktiga priser.

Afternoon Tea (kaffe i mitt fall) med scones, grädde och jordgubbsmarmelad för 30 spänn är så löjligt billigt att stockholmaren i mig skäms när man vet att man knappt får en kaffe för det hemma i stan.

Damen min tog en otroligt god hallonpaj och mamsen en fantastisk äppelpaj som t o m min käre far (som avskyr sötsaker) gillade.
Av Hathor
4 juli 2010 14:18
Jag har flera smultron ställen.
bla är det en liten oas,deserten i västar libyiska öknen,Ramsvik i bohuslän,koster ,
en vik på kalymnos o en plats vid ljungan i medelpad....
Av Ellinor
5 juli 2010 09:38
Kul att den här tråden har vaknat till liv lagom till den svenska sommaren dragit igång på allvar! Det finns oändligt mycket att se i vårt avlånga land och det är jättekul att få höra om era smultronställen!
28 maj 2013 18:55
Eftersom sommaren är på inkommande igen så väker jag liv i denna tråd även i år.
Jag skall i sommar verkligen försöka prika av ställen i boken jag skriver om högre upp i tråden.
(Den kostar nu 400 spänn på Bokia...)
ISBN 13: 9789146215998
29 maj 2013 11:30
29 maj 2013 11:32
Canada2000 - frågan gäller smultronställen i SVERIGE bara :)

Viktigt att påpeka för fortsättningen - håll er till SVENSKA STÄLLEN, det finns andra trådar om världssmultron!
29 maj 2013 13:45
Citerat från Nisse2ears:
Canada2000 - frågan gäller smultronställen i SVERIGE bara :)

Viktigt att påpeka för fortsättningen - håll er till SVENSKA STÄLLEN, det finns andra trådar om världssmultron!
Och sorry, det såg jag inte...ledsen men ska kolla igen då...:)
Mvh
29 maj 2013 13:53
Haha, ja det började bra, men sen spårade du ur... (skojar) ;) Det var fina ställen hur som helst :D
Av Sierra
29 maj 2013 14:18
Skanör Falsterbo en riktigt fin högsommardag är nice.
Av Pelle77
29 maj 2013 20:13
Citerat från Nisse2ears:
Eftersom sommaren är på inkommande igen så väker jag liv i denna tråd även i år.
Jag skall i sommar verkligen försöka prika av ställen i boken jag skriver om högre upp i tråden.
(Den kostar nu 400 spänn på Bokia...)
ISBN 13: 9789146215998
Har den boken jag med och tycker den ger bra tips för bilturer ut till trevliga utflyktsmål.

Smultronstället nr 1 för mig är att lägga ut handduken på Majholmen i sjön Båven. Är den "upptagen" väljs en annan badö då man oftast har den lyxen att få en egen ö för bad o fika.
12 juni 2013 15:13
Citerat från Nisse2ears:
Eftersom sommaren är på inkommande igen så väker jag liv i denna tråd även i år.
Jag skall i sommar verkligen försöka prika av ställen i boken jag skriver om högre upp i tråden.
(Den kostar nu 400 spänn på Bokia...)
ISBN 13: 9789146215998
(Men guud, har kag inget c på mitt tangentbord??(väker och prika)

För den som är intresserad finns boken som häftad till ett pris på 150 pix just nu hos Adlibris:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174241532&utm_source=apsis&utm_medium=newsletter&utm_campaign=SE_1323_RESOR_RE
ISBN10: 9174241532
ISBN13: 9789174241532

Finns även en annan som hjälp på traven i sommarsverige som verkar bra för 144 spänn:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174242121&utm_source=apsis&utm_medium=newsletter&utm_campaign=SE_1323_RESOR_RE
ISBN10: 9174242121
ISBN13: 9789174242126
22 juli 2016 09:35
Vill lägga till några platser på denna långa lista!

Trakten kring Jorm/Gäddede är oerhört vacker och innehåller flera guldkorn.
Vildmarksvägen har redan nämnts. Men även det väldigt okända Hällingsåfallet.

Man kan även fjällvandra med packhäst 2 eller 3 dagar från Jorm. Suveränt, då hästen bär all tung packning!
Har skrivit om detta här:
http://4000mil.se/index.php/vandring-med-packhast-i-jamtlandska-jorm/

Sen en annan ganska okänd utflykt/sevärdhet som är otroligt häftig och definitivt skulle förtjäna mer uppmärksamhet är Skallbergsgrottan utanför Gideå i Ångermanland:
http://4000mil.se/index.php/skallbergsgrottan/
9 juni 2017 12:12
Sommar och sol - årets svenska sommar är här igen och jag tycker vi måste hjälpa till att sprida smultronställen i Sverige!
När jag gjorde en sökning i forumet så hittade jag noll aktiva trådar om Sverige. De flesta är minst ett halvår gamla.

*lyfter tråden*
Av Cattta
9 juni 2017 16:43
Hej om ni inte varit i Tylösand och suttit på en strandrestaurang el pub, eller på klipporna där, och sett solen går ner vid Tylön, så res dit...