Koster – norra Bohusläns charmigaste öar

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: thaone, medlem sedan 2007
Nyfångade räkor, vandring i och kring nationalparken, cykling runt öarna, bad och god mat. På Kosteröarna hittar du allt det där och lite till.
Publicerad 6 juli 2020

Kosteröarna är belägna strax utanför Strömstad i norra Bohuslän, hit tar du dig lätt med eller utan egen båt. Kosterbåtarna har täta avgångar från Norra Hamnen i Strömstad och anlöper de olika hamnarna på Koster.

Hav och nationalpark

Det man refererar till som Koster är i själva verket två öar: Nord- och Sydkoster. Kring Kosteröarna finns en hel skärgård av obebodda småöar, allt nära och vid havet. Kosteröarna är ett mecka för alla som gillar skaldjur, räkfisket här har en hundraårig tradition. Kosterhavet nationalpark är ett 400 kvadratkilometer stort område med en unik havs- och skärgårdsmiljö. Nationalparken är Sveriges första och enda nationalpark med marint fokus och innefattar Kosteröarna och ett antal obebodda öar.

Tre höjdpunkter på Koster

På Koster finns nästan allt en semesterfirare behöver i form av lugn och ro, havets läckerheter och mysiga utflykter. Öarna är så gott som bilfria och istället är det cykel och flakmoped som gäller. För den som tar färjan ut över dagen är det rimligast att fokusera på en av öarna. Här är 3 trevliga utflykter som passar hela familjen:

1. Kosters fyrar
En utsiktsplats där du vid klart väder kan se ända till Norge. Promenaden upp på berget Högen är trevlig och du kan lätt göra kortare eller längre avstickare om du vill. Ta gärna med matsäck, den sitter fint när du nått toppen. Gå av färjan vid Västra bryggan.

2. Cykling på Sydkoster
Att cykla på Sydkoster är en rolig aktivitet för hela familjen och det finns gott om badvikar att pausa vid. Vägarna är fina och du kommer troligen bara möta flakmopeder och andra cyklister. Det finns gott om stopp att göra och lättast är att packa matsäck eller proviantera i mataffären mitt på ön. Gå av färjan vid Långagärde eller Ekenäs hamn. Cykeluthyrning finns på båda ställena.

3. Vyer & lugn i Ekenäs hamn
Om du bara vill ta det lugnt och njuta på semestern då vill vi tipsa om en lat eftermiddag på verandan på Ekenäs hotell och restaurang. Utsikten över Kosterfjorden är magnifik och ibland bjuds det också på underhållning på kvällarna. Gå av färjan i Ekenäs hamn och gå uppför backen till höger.

Fakta om Koster

Att göra: Utflykter till fots eller på cykel, snorkling, paddla kajak, vandring, sälsafari, marina matupplevelser, besök på konstateljéer och många bad.

Ta dig till Koster: Kosterbåtarna avgår från Strömstad relativt ofta under högsäsong. Tänk på att alla avgångar inte trafikerar alla stopp. Resan tar från 30 minuter och mer beroende på båt.

Boende: På Koster finns det alltifrån camping och stugor till pensionat och hotell. Koster är populärt på sommaren och det är viktigt att boka ditt boende i förväg oavsett vilken typ av boende du väljer. Det brukar vara trångt även i gästhamnarna om du kommer med båt, så kom tidigt på dagen.

Boka hotell på Nordkoster.

Boka hotell på Sydkoster - Hotell Ekenäs eller Kostergården Resort.

Här hittar du boende på Västkusten/ Bohuslän.

Eftersom en stor del av Kosteröarna är naturreservat så råder tältförbud. Det enda undantaget är campingen på Nordkoster.

Bad: Det finns gott om både strand- och klippbad på öarna. Nordkosters Basteviken och Sydkosters Kilesand är exempel på familjevänliga stränder.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Bra erbjudanden i Sverige