Att göra på Västkusten, Bohuslän

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Norra delen av Västkusten, Bohuslän har karga klippor, kobbar och skär. Men det finns mycket annat härligt att se och göra. Här tipsar vi om 5 säkra kort att välja mellan.
Publicerad 24 juni 2020

Är det första gången du sätter kurs mot norra Västkusten - Bohuslän, eller är du tillbaka på ett kärt återbesök? Här är fem måsten som du kommer att gilla oavsett vilket.

1. Hälsa på djuren på Nordens Ark

Norden Ark är en idiell stiftelse som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djurarter, men är också ett populärt utflyktsmål. Cirka 50 av områdets 383 hektar är öppet för besökare och här kan du bland annat se vilda djur som snöleopard, varg, paddor och hackspettar. Här får du uppleva höjdpunkter som rovdjursmatning, en guidad tur på området eller hur det går till bakom kulisserna som djurvårdare.

Var: Vid Åbyfjorden, cirka två mil från Smögen.
Bra att veta: Du behöver förboka din biljett. Detta gör du online.

Se erbjudande från djurparker och andra utflyktsmål

2. Ät gott på Smultron & Tång

Det mysiga fiskesamhället Grundsund är riktigt populärt på sommaren och tv-serien Saltön hjälpte till att sätta byn på kartan. Här ligger den omtalde restaurangen Smultron & Tång med många maritima delikatesser på menyn – alltifrån en äkta räksmörgås till flerrättersmenyer. Även drinkarna har marina namn i Grundsund, kanske vill ni inleda middagen med en Smultronpuss eller Sjöstjärna?

Var: Grundsund, på Skaftön.
Bra att veta: Öppet från kl 12 varje dag.

3. Besök Nordiska akvarellmuset

Museet är ett centrum för nutidskonst och sommarens stora utställning visar verk av amerikanen Andrew Wyeth. Om du själv vill prova lyckan med pensel finns möjlighet att provmåla vykort i den öppna ateljén. När hungern sätter in rekommenderas museets restaurang Vatten som serverar gourmet med nordisk profil.

Var: Skärhamn på Tjörn.

4. Hyr cykel på Kosteröarna

Utanför Strömstad, inte alls långt från den norska gränsen, hittar du ett vackert par i öar: Nord- och Sydkoster. Båda är bilfria och sydkoster är perfekt för en dag på cykel. Om du kommer med färjan från Strömstad kan du kliva av i Långagärde eller Ekenäs – cykeluthyrning finns på båda ställena. Ta gärna med matsäck, men en mindre mataffär finns även mitt på ön. Ett besök på Hotell Ekenäs rekommenderas varmt! Sitt ute på terassen och se båtarna segla förbi på fjorden.

Var: Sydkoster, utanför Strömstad.
Bra att veta: Boka färjan i god tid innan avresa.

5. Paddla kajak utanför Grebbestad

Skärgården mellan Hamburgsund och Grebbestad är vacker och det är tätt bland kobbar och skär. Vad kan vara bättre än att upptäcka naturen genom att tyst glida fram på vattnet? På Kajakcenter i Grebbestads hamn kan du hyra något passande – bara för några timmar eller upp till en vecka. Om du är nybörjare och känner dig osäker finns även kurser.

Var: Grebbestad.

Här hittar du ditt boende i Bohuslän

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Fler erbjudanden i Bohuslän