Sveriges största nationalparker

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Några av Sveriges vackraste naturområden är skyddade som nationalparker. Här kan du vandra och nästan garanterat får uppleva landskapet på egen hand.
Publicerad 2 juni 2020

Vandra i en av våra nationalparker, här upplever du en skyddad natur och gott om eget utrymme. Trots nationalparkernas storlek så utgör de endast en femtedel av Sveriges totala yta. Här är listan över de allra största nationalparkerna där du kan vandra i dagar, veckor eller kanske månader utan att träffa på något annat än spännande djur och växter.

10. Store Mosse, Småland

Storlek: 7 850 hektar.
Namnet som avslöjar nationalparken - en stor mosse. Här finns till och med den största mossen i södra Sverige, hela 78 kvadratkilometer stor. Nationalparken består av en stor del små och större våtmarker samt insjöar, men här finns även många populära vandringsleder. Det finns också en kort vandringsled anpassad för rullstolsburna.
Resor till Småland

9. Färnebofjärden, Uppland och Gästrikland

Storlek: 10 100 hektar.
Den här nationalparken bildades 1998 och gränsar till fyra landskap: Uppland, Gästrikland, Dalarna och Västmanland. En stor del av nationalparken består av älvar, sjöar och forsar men det finns även stora områden med urskog och älvängar.

Utsiktstornet vid byn Skekarbo är mycket populärt bland fågelskådare. Något som inte är lika populärt är myggen, nationalparken är sommartid mycket myggrikt. Flera olika vandringsleder för dig in i och genom nationalparken.
Resor till Uppland

8. Sonfjället, Härjedalen

Storlek: 10 300 hektar.
Nationalparken Sonfjället är Sveriges sydligaste fjällkedja och ligger ungefär mitt i Härjedalen. Sonfjället var en av de allra första nationalparkerna i Europa när den skyddades 1909, då under det gamla namnet Sånfjället. Här finns några av landets få fjällhedar med lavar och ett litet bestånd av vildren. Varierade vandringsleder finns; barnvänliga till toppturer och heldagsturer.
Resor till Jämtland

7. Pieljekaise, Lappland

Storlek: 15 340 hektar.
Nationalparken Pieljekaise har fått sitt namn från berget med samma namn, det är samiska och betyder ”Örnberget”. Nationalparken är främst förknippad med stora områden fjällbjörkskog men här finns också många små sjöar. Bland sällsynta djur du kan se här finns järv, fjällräv, kungsörn och jaktfalk. Delar av den 154 kvadratkilometer stora Pieljekaise nationalpark ingår i vandringsleden Kungsleden.
Resor till Lappland

6. Fulufjället, Dalarna

Storlek: 38 500 hektar.
Den relativt stora nationalparken Fulufjället ligger vid gränsen till Norge i västra Dalarna. Nationalparken består till största delen av stora hedar och kalfjäll. Men trots bristen på träd så är några av dem är världsberömda. Granen ”Old Tjikko” som växer här är 9 500 år gammal vilket gör den till det äldsta trädet i världen. Nationalparken har också ett 124 meter höga vattenfall, Njupeskär, Sveriges högsta. Det finns 140 km markerade vandringsleder och stugor att övernatta i.
Resor till Dalarna

5. Kosterhavet, Bohuslän

Storlek: 38 878 hektar.
Sveriges femte största nationalpark är också den mest välbesökta, den yngsta – och den märkligaste. Kosterhavets nationalpark utanför Strömstad inrättades 2009 och är inget för landkrabbor, den består nämligen till största delen av vatten. Endast 2 procent av den här marina nationalparken består av land.

Det är de unika förhållandena i vattnet kring Kosteröarna som gjort att man valt att skydda dem. Här finns bland annat korallrev och 218 marina arter som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Det finns vandringsleder på öarna men du kan också exempelvis paddla kajak i området.
Tips om Bohuslän

4. Muddus, Lappland

Storlek: 49 340 hektar.
Nationalparken Muddus bildades 1942 och ligger mellan Gällivare och Jokkmokk i Lappland. Muddus är Sveriges största skogliga park, här hittar du en natur helt opåverkad av skogsbruk. Det är framför allt den unika urskogen, myrarna, vattenfallen och de spännande ravinerna som lockar besökare hit. Här finns flera olika vandringsleder för olika nivåer.

3. Stora Sjöfallet, Lappland

Storlek: 127 800 hektar.
Den främsta anledningen till att den här stora nationalparken skapades år 1909 var det berömda vattenfallet Stora Sjöfallet. Det var då ett av Europas mest imponerande och kallades ”Norden Niagara”. Men i dag är det den storslagna naturen och växtrikedomen som lockar besökare till nationalparken, ett dambygge gjorde att vattenfallet förlorade sitt rika flöde.

Nationalparken ligger i ett stort skyddat naturområde och är granne med Sareks nationalpark i väster och naturreservatet Sjaunja i öster. Vandringsleder finns till vattenfallet, genom en av Europas äldsta tallskogar och till en ravin utmed Kungsleden.

2. Sarek, Lappland

Storlek: 197 000 hektar.
Den stora nationalparken Sarek i Jokkmokk ligger granne med två andra nationalparker, Padjelanta i väster och Stora Sjöfallet i öster. Här finns det framför allt många riktigt höga berg, cirka 200 fjälltoppar som är högre än 1 800 meter och 6 som är över 2 000 meter. Bland de många djuren du kan se här finns björn, lo, järv och superstora älgar. Sarek har en otroligt vacker natur men här finns få vandringsleder vilket gör att du bör ha erfarenhet för att gå en tur här.

1. Padjelanta, Lappland

Storlek: 198 400 hektar
I Padjelanta nationalpark finns den svenska ”otillgänglighetspolen”, platsen som är allra längst från all typ av civilisation. Trots att nationalparken är Sveriges största så är den inte så välbesökt, ca 5000 personer kommer hit varje år. Det finns en lättvandrad vandringsled och till skillnad från bergiga grannen Sarek så består Padjelanta till största delen av en stor slätt och ett mycket ovanligt öppet fjälllandskap.

Planera din hemester på Reseguiden

Se sommarens aktivitetserbjudande
Jämför alla hotell i Sverige
Läs fler tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige

Erbjudanden för en aktiv semester