Det bästa av Sommarsverige

Karin
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: iStock
Vi har valt ut några fina resmål i Sommarsverige - för kompisgänget, kärleksparet och barnfamiljen.
Publicerad 19 maj 2020

Sommaren är den bästa tiden att upptäcka Sverige, i år mer aktuellt än någonsin. Planera och gör dig redo till när tiden är inne. Det finns gott om äventyr, spännande resmål, hotell och aktiviteter att utforska. Nedan har vi delat in dem efter vad som kan passa olika typer av resenärer, men många passar de flesta. (Observera att öppettiderna kan variera pga rådande omständigheter). Här ger vi dig tips till semestern i Sommarsverige:

Barnfamiljen

Se djuren på Kolmården eller i Furuviksparken
Hela familjens absoluta favorit är att besöka en djurpark. Spana in exotiska tigrar, björnar, ormar eller Norden vilda djurliv.

Kolmården ligger strax utanför Norrköping och är Sveriges mest kända djurpark. Förutom den stora variationen av djur så är den uppskattade delfinshowen en klassiker och när de minsta får träffa Bamse, Skalman och Lille-Skutt. Missa inte godiståget som tar er med till godisbutiken där honungsburken kan fyllas. För att maxa vistelsen, övernatta på Vildmarkshotellet som är anpassat för barnfamiljer.

En mil söder om Gävle ligger en lite mindre djurpark - Furuvik, som erbjuder roligheter för hela familjen. Förutom djur från världens alla hörn så kan ni känna adrenalinet pumpa på en av parkens åkattraktioner. Här finns tekopparna, spökborg och bergochdalbanor. I anslutning till parken finns olika boendealternativ; havshotellet, havscampingen och orientexpressen.

Ps. Båda djurparkerna har öppet men med begränsningar. Få mer information på respektive hemsida.

Se erbjudanden till djur- & nöjesparker

I Astrid Lindgrens Värld
Vad vore barndomen utan Astrid Lindgrens fantastiska sagor? Åk till Vimmerby och hälsa på Pippi, Ronja, Kajsa Kavat, Madicken, Emil, Rasmus och alla andra personer från böckerna och filmerna. I Astrid Lindgrens Värld kan allt upplevas på riktigt - med buller och brak i Bullerbyn eller se var Karlsson på taket bodde. Hela sagoparken är full med lek och bus.

Om Alfons Åberg är den stora idolen så rekommenderas ett besök på Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg. Här finns många roliga platser för lek, avsluta besöket med en fika i Mållgans Cafe.

Ps. Temaparkerna har för tillfället stängt. Håll utkik på respektive hemsida för information om kommande öppettider.

Tips på nöjesparker & djurparker:
- Liseberg, Göteborg
- Gröna Lund, Stockholm
- Skara Sommarland, Skara
- High Chaparral, Hillerstorp
- Ölands Djurpark, Färjestaden
- Borås Djurpark, Borås
- Kneippbyn, Visby

Se alla erbjudanden till djur- & nöjesparker

Kompisgänget

Spahelg med vänner
I Sverige finns det gott om riktigt bra spahotell, från japanskt välmående till mjukgörande lera från Afrika. En spahelg med vänner är som balsam för själen.

Vi vill tipsa om några av dem; Ystad Saltsjöbad som har en riktigt fin utomhuspool och en närliggande strand. Yasuragi, det fridfulla spahotellet i japanska anda med varma källor utomhus och god mat, samt Treetop Spa som du finner högt upp bland träden i Göteborg.

Se erbjudanden till spahotell

Golf - utmana varandra eller ta grön kort
Idag spelar ca 500 000 av svenskarna golf vilket gör Sverige till ett av de mest golftäta länderna i världen, sett till antalet invånare. 1888 byggdes den första golfklubben i landet, i Ryfors utanför Jönköping. Idag finns det 464 stycken golfbanor, från Björkliden i norr till Bedinge i söder.

Umgås med vännerna ute i den friska luften och njuta av god mat och dryck på kvällen. Om ni inte har grönt kort så är intensivkurs en rolig aktivitet att göra tillsammans.

Se alla hotellerbjudanden

Kärleksparet

Vandra – tid på tu man hand
Ni behöver inte ge er iväg till andra länder för vandring, Sverige har många fina vandringsleder. Upptäck Lapplands fjällvärld, slätterna i Skåne, bokskogarna på västkusten eller Höga kustens kuperade landskap. Vandra en dagstur, en hel vecka, på egen hand eller tillsammans med andra på en guidad tur.

Vill ni inte svettas för mycket finns det historiska turer, mysiga svampplockningsturer och turer med fokus växter och djur. Frisk luft, lugn och kvalitetstid tillsammans, gör vandring till en perfekt aktivitet för kärleksparet.

Se alla erbjudande med aktiviteter

Ö-hoppa i skärgården
I vilken skärgård tänker du då? I Sverige finns flera stycken; Stockholms är kanske den mest kända med öar som Fjäderholmarna, Grinda, Gålö och Möja. Men det finns fler skärgårdar att upptäcka. Vad sägs om Bohusläns, Blekinges, Luleås, Östergötlands eller Göteborgs skärgård? Den sistnämnda består bland annat av de fantastiska öarna Donsö, Brännö och Grötö.

Vad kan vara mer romantiskt än att sitta på en båt som kryssar mellan idylliska småöar där röda små stugor blandas med klippor, stränder och hav? Spendera en heldag, bo på ett litet hotell eller packa med tältet. Det är ni som bestämmer vad som är romantik för just er.

Se alla hotellpaket

Storstadsweekend
En mysig weekend i din egen hemstad eller i någon av Sveriges fina sommarstäder? Ta med dig din bästa vän eller kärlek till Stockholm, promenera på Djurgården, välj bland hundratals restauranger, strosa kring Hornstulls hippa marknad på söder eller hoppa på en båt ut till skärgården.

Föredrar du västkusten och färska skaldjur ska du bege dig till Göteborg för att strosa i mysiga Haga, på de hippa Långgatorna eller picknicka på en gräsmatta i Slottsskogen. Övernatta på Hotel Pigalle eller Dorsia där kärleken minst sagt blommar.

Känns sydligaste Sverige mer tilldragande, besök i så fall Malmö med omnejd? Promenera i den vackra slottsparken och njut av en fika i slottsträdgården, strosa vidare ner till Västra Hamnen och beskåda Turning Torso. Blir du kvar en dag extra, då är en dagstur till Köpenhamn ett tips.

Se hotellpaket till hela Sverige

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige


Reseerbjudanden – Sverige