Västkustens pärla Smögen

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Färska räkor, salta bad, underbara restauranger, vacker natur och upplevelser för stora som små. Här är höjdpunkterna du inte får missa.
Publicerad 4 april 2018

Badplatser

På Smögen finns det många bra badplatser som passar alla smaker och behov. Hasselösund är ett klippbad med badstegar och trampolin utmärkt för familjer, och det är badplatsen Flöjten också. Det är en grund vik med sand och badtrappor. Det finns också klippbad längre ut i viken. Om du har bil så kan du även ta dig till mer avskilda stränder och badplatser som ligger utanför Smögen. I Hunnebostrand finns Jönserö badplats på St. Görans ö. Här finns både en liten sandstrand och bad från bryggor som passar både stora och små. För en avskild naturupplevelse finns Bua sandhed som ligger ett par mil från Smögen och Kungshamn, nära det lilla samhället Amhult. Det är också strax innan färjeläget över till den charmiga ön Bohus Malmön. För att uppleva stranden får ni ställa bilen och ta en promenad genom små lummiga skogspartier och över sandheden. Själva stranden har både sandstrand och bad från klippor.

Fullt ös på Smögenbryggan

Smögenbryggan ligger på södra sidan av Smögens gamla fiskehamn. Den börjar vid fiskhallarna där de stora fiskauktionerna hålls. Här ligger även fiskebodar och butiker där du kan köpa fisk, skaldjur och färdiga rätter. Träbryggan tar sedan vid med butiker, caféer, krogar och restauranger med uteserveringar. I slutet av bryggan ligger badplatsen Vallevik med hopptorn, klippbad och en skyddad sandstrand som passar bra för små barn.

Hållö – unik miljö, fyren och vackra bad

Hållö är en ö som ligger utanför Kungshamn och Smögen. Öns natur är värd en utflykt hit i sig. Här kan du se spår från Istiden i de karga klipporna. De flesta tar sig dock hit med badbåtarna, för att bada i Marmorbassängen. Det är en badplats på öns västra sida med turkost och klart vatten. Här kan du också ta ett titt på Bohusläns äldsta fyr. Det finns ett vandrarhem och café här sommartid. Du tar dig hit med båt från Kungshamn och Smögen, en resa som tar cirka 15 minuter.

Dykning

På Smögen finns det två dykcenter. Här kan du både ta certifikat och köpa enstaka dyk med guide. Kon-tiki ligger längst ut på bryggan i området Kleven. Här kan du förutom dyka även hyra kajak. Även Smögen Dyk & Upplevelse ligger i Kleven. .

Hummersafari

På hösten, med start i slutet av september, anordnas hummersafari från både Smögen och Hunnebostrand. Turen tar cirka fyra timmar och under den tiden hjälper ni till att vittja hummertinorna. Det finns paket där det även ingår en fyrarätters hummersupé på kvällen. Ofta är det fiskare som extraknäcker genom att anordna grupputflykter. De känner vattnen väl och kan berätta mycket om sitt yrke och Bohuslän.

Bohus Malmön

Malmön är ett gammalt fiskesamhälle med anor från 1500-talet. Här fanns också stenhuggeri. I dag är dock en stor del av öns befolkning semesterfirare som har sommarhus på ön. De gamla fiskarbostäderna finns kvar, de flesta som fritidsbostäder, och du känner igen dem som vackra gamla trähus med granitgrund. Här finns en fin badplats som heter Pärlan, och ett flertal bra restauranger. Du tar dig till Bohus Malmön med linfärja. Den är gratis och går cirka en gång i halvtimmen. Du kan kliva ombord på linfärjan antingen till fots, med bil, cykel eller med kollektivtrafiken i form av buss.

Bad och natur på Ramsvik

Ramsvikslandet är ett naturreservat, men det går utmärkt att åka hit och bada. Här möter rosa granitklippor havet i ett dramatiskt landskap. Det är även fint för en kuperad promenad om du inte känner för att bada. Du hittar det mellan Kungshamn och Hunnebostrand.

Glid fram i Sotekanalen

Om du har egen, eller har hyrt båt, så är det ett måste att långsamt glida fram genom Sotekanalen, som förbinder Smögen/Kungshamn med Hunnebostrand. Kanalen går genom ett otroligt vackert landskap innanför Ramsvikslandet. Ta god tid på dig, njut av solen och vinka till kossorna som betar i hagarna utmed vattnet.

Här bor du

Det finns flera olika möjligheter att bo i och runt Smögen. Vanligt är att hyra en del av ett hus eller en lägenhet. Det finns också hotell, vandrarhem och campingar. Ett alternativ är mysiga Smögens Hafvsbad.

Jämför alla hotell i Smögen på Reseguiden

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige