Två månader i Östra Afrika, tid, pengar och allt annat.

Av Misst
11 nov. 2016 10:13
Visningar: 758
Jag och min pojkvän har länge planerat att resa i sommar (juni-augusti 2017), det har tagit oss väldigt lång tid att ens komma fram till vilken kontinent vi vill besöka men nu har vi bestämt oss för att resa till östra Afrika.
Problemet är bara att vi känner oss helt handfallna när det kommer till ALLT. Ingen av oss har gjort en så stor resa utanför Europa och vi vet inte riktigt hur vi ska planera.

Det främsta problemet är tidsåtgången. Vi vill gärna hinna med så mycket som möjligt på vår resa och vi kan vara borta ca 11 veckor. Tanken är att resa i Kenya eller Uganda-Tanzania-Rwanda-Zambia och kanske en sista "göttarvecka" på Seychellerna eller någon av "paradisöarna". Vi har dock ingen aning om detta är realistiskt.

Vi är främst intresserade av att uppleva natur&kultur, storstäder får gärna vara "nödvändigt ont under transporten".

Kom gärna med tips på ALLT som är viktigt att tänka på, samt gärna någon bra organisatör för safari & bergsgorillor.

För att sammanfatta det hela:
1) Vad är en verklig resplan för 11 veckor?
2) Vilket är bästa transportmedel (hyrbil? buss? tåg <- har läst att det inte är att rekommendera? flyg?)
3) Hur mycket kan allt detta tänka sig att kosta ? 50 000kr eller mer?
4) Hur fixar vi boende? Bokar vi i Sverige eller tar vi det på plats? Finns det vissa länder där det är bättre att göra det ena medan i andra är det bättre att göra på annan sätt?
5) Något mer som är viktigt att veta innan vi bokar vår resa?

Vi gillar äventyr men samtidigt är vi lite oroliga över att vi kommer ta oss vatten överhuvudet och bara vara dumma och naiva turister som fuckar upp på resan.

Tack på förhand ^^!
11 nov. 2016 13:43
Hej,

Vad gäller bergsgorillor, om ni ska göra den delen i Rwanda så föreslår jag att ni kollar genom den officiella hemsidan och bokar via dem. På så vis stödjer ni bevarandet av bergsgorillorna utan att stoppa en massa pengar i andras fickor. Ett "gorilla permit" kostar 700 eller 750 USD om jag inte minns fel, men det är värt det. De tar bara upp ett begränsat antal beöskare per dag dessutom.
Att ta sig till Rhuengeri kan man göra på egen hand, men givetvis är det bekvämare att anlita någon för att fixa allt det praktiska.

Vad gäller att färdas generellt i Afrika, det är enklare att ta buss än tåg till exempel. Tåg är näst intill dödfött, tar längre tid än bussen.
Jag bilade genom Afrika 2012, det är mycket regler runt omkring att föra in fordon i andra länder, så ska ni hyra en bil så gör mycket efterforskning om vilka regler som gäller.
När man kör bil är det viktigt att tänka på att allt möjligt kan finnas på vägen, människor, bråta, djur; både vilda och tama. Kör inte i mörker. Ni kommer garanterat köra på någon/något.
En annan sak som gäller att köra, det som på en karta kan se ut som 50 mil på en fin väg och som borde ta kanske en dag eller två kan i verkligheten innebära 5 dagar.

Angående boenden, visst kan man boka ifrån Sverige, men jag tror inte det ska vara nödvändigt. På vissa ställen kanske det är bra, till exempel som om man tänkt sig att bo inne i en safaripark, där är möjligheterna för boende begränsade och platserna tar slut fort till exempel. Men annars tror jag inte ni behöver boka mycket i förväg. DÄREMOT, att göra research på vilka ställen man kan bo kan vara bra att göra hemmifrån.

När jag bilade genom Afrika så fricampade vi en hel del, men vi låg också på både campingar, enklare hotel och hostels.

Vad gäller budgett. Afrika är både snorbilligt och asdyrt. Det verkar inte finnas något "mitt i mellan". Jag levde på cirka 1500 SEK i veckan när jag var där 2012. Det var med mat och campingavgfiter inräknat. Någon hotellnatt då och då.
Det är jättesvårt att ge bra tips angående budgett eftersom jag åkte under lite udda omständigheter. Jag köpt en plats i en expeditionsbil (www.4x4expedition.se) så jag vet inte vad det kostar att åka buss/bushtaxi några längre sträcker men jag kan inte tänka mig att det skulle vara särskilt dyrt. Men troligen ganska tidskrävande. :)

Lite inspiration kanske?
http://www.ixploretheworld.com/archives/category/2012-africa
http://www.ixploretheworld.com/archives/category/2013-gorilla-safari

Finns massor med bilder också under Gallery.
11 nov. 2016 13:54
För övrigt vill jag bara säga att det är riktigt roligt att resa i Afrika! Och jag är glad att ni tagit steget och gjort valet! Jag hoppas ni får en rolig resa!
Undrar ni över något är det bara att fråga!
Av Misst
12 nov. 2016 13:55
Tack för svaret!
Just nu försöker vi mest pussla ihop allt så att det blir en vettig resplan. Vi har börjat fundera på att skippa Kenya och kanske lägga till Zambia för att se Viktoriafallen.
Sen har vi blivit lite tagna av safaripriserna som överstiger 20 000kr (har dock tittat på afrikaresor.se och de verkar ha väldigt bra paket) ... Vi vill verkligen se gorillorna däremot men (det här kanske låter väldigt ignorant) har du något mer tips på vad man ska uppleva i Uganda, Rwanda, Tanzania som inte kostar skjortan och som en kan ta sig till på egen hand?
12 nov. 2016 14:56
Resa med rosa bussarna kan vara ett alternativ. Relativt prisvärt...
Av Misst
12 nov. 2016 15:52
Har bara hört negativt om rosa bussarna, dessutom verkar det inte vara vår grej.
12 nov. 2016 16:53
Citerat från Misst:
Tack för svaret!
Just nu försöker vi mest pussla ihop allt så att det blir en vettig resplan. Vi har börjat fundera på att skippa Kenya och kanske lägga till Zambia för att se Viktoriafallen.
Sen har vi blivit lite tagna av safaripriserna som överstiger 20 000kr (har dock tittat på afrikaresor.se och de verkar ha väldigt bra paket) ... Vi vill verkligen se gorillorna däremot men (det här kanske låter väldigt ignorant) har du något mer tips på vad man ska uppleva i Uganda, Rwanda, Tanzania som inte kostar skjortan och som en kan ta sig till på egen hand?
Uganda har en del safariparker som är rätt trevliga. Definitvt värt att besöka staden Jinja, som ligger vid "Nilens källa".
Rwanda har ju folkmordsmuseet i Kigali. Det finns massor att uppleva i alla länder där, man får läsa in sig lite på vad som finns och vad man vill göra.
Grejen med diverse safari-arrangörer är att bokar man hemmifrån så kostar det skjortan. Ser man till att hitta något lokal så blir det billigare. Fördelen med att boka med ett svenskt företag till exempel är att man kan få svensk guide och man behöver inte tänka på något, de säljer hela paketet till en. De kan till och med boka flygbiljetterna åt en om man är så lat. Nackdelen är, de tar betalt efter svenska mått.
Gör man sig istället omaket att göra egna efterforskningar och hitta egna arragörer osv så kan man komma undan mycket billigare. De flesta har ju hemsidor idag så det är bara att googla, se vem som verkar bra och sen hoppas att man inte blir lurad. Många vill säkert ha förskottsbetalt, men man kan också kolla upp olika bolag för att sedan boka med dem på plats.
Av Misst
14 nov. 2016 23:34
Tack så himla mycket för alla tips vi har äntligen klargjort hur vi ska resa och ungefär vad vi vill göra så nu är det bara att boka resan och sen vänta (oh, den oändliga väntan!), har till och med börjat preppa med första Twinrix vaccinet, hehe!
Vår slutliga plan blir att börja i Zambia, se Viktoria falls, sedan arbeta oss upp till Malawi och genom Tanzania till Uganda (vi kommer antagligen skippa Rwanda om vi inte känner att vi har tid men just nu känns det lite tajt). Allt det här med lokaltrafik samt att vi ska campa (just nu är det här beslutet taget med skräckblandad fötjusning a lá "Hur kommer det gå?!?!" och "FAN VA NAJS!!"). Vi avvaktar med Safari-beslutet men ska nog avsluta resan på Zanzibar istället för att minska resekostnaderna något.
15 nov. 2016 00:33
Grattis! Jag hoppas ni kommer få en fantastiskt resa!
Eftersom ni nämner Malawi, hur är tankarna kring Malawi? Vart tänker ni åka där?
Om ni tänkte åka runt Lake Malawi så måste jag tipsa om ett helt fantastiskt ställe.
http://www.themushroomfarmmalawi.com/
Jag skrev lite om det här: http://www.ixploretheworld.com/archives/141
Åker ni dit kan ni ta en promand till byn Livingstonia, tror det tog cirka en timme att gå dit. väldigt mysigt. finns även en "slavgrotta" man kan kolla på. Det var en grotta där dåtidens bybor gömde sig i för att undkomma slavjägare.
För övrigt är Malawi ett helt fantasitkt land! :)
10 jan. 2017 12:25
Hej. Vill bara säga att alla jag pratat med som rest med Rosa Bussarna och deras bergsgorillaresa verkar så himla nöjda. Jag har själv inte gjort den men efter min "klassiska afrika-resa" följer jag med på en gruppsida på FB och ser hur glada alla verkar vara som varit där. Det är säkert inte för alla, vissa gillar ju inte att resa i grupp tex.
Av Tintani
31 jan. 2017 13:57
Det är inte helt lätt att ta sig genom Afrika med allmänna transporter men såklart så går det man ska ha gott om tid och tålamod bara. Tidtabeller existerar sällan och vägarna är rätt dåliga.
Det finns flera afrikanska alternativ till Rosa Bussarna med camping som tillexempel Nomad Adventure Tours. De har turer som utgår från Viktoriafallen och sedan går Dar es Salam. Turen går sedan att bygga på upp till Uganda om ni ändå känner att ni vill hinna med bergsgorillorna. (http://cathinkaingman.se/bwindis-impenetrable-forest/)
Hos Nomad (https://nomadtours.co.za/) kan man själv bestämma vilka aktiviteter man vill vara med på och kan på så sätt skippa en del safariturer för att hålla nere kostnaderna. Fördelen med en sådan tur jämför med lokatrafik är att bussen tar en till de ställen som man kanske vill till. Nackdelen är såklart att man inte kommer lika nära lokabefolkningen.