Lyx och vild natur i Tanzania

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
I Tanzania kan du enkelt kombinera vild, äkta natur med lyxiga och kritvita stränder. Det stora landet bjuder på bland annat safari och game drives, Zanzibar-ön med strand och dykning, besök i masai-byarna och majestätiska Kilimanjaro för den rejäla äventyraren.
Publicerad 18 november 2015

Safari i Serengeti och Ngorongoro

Safari är något de flesta är intresserade av när de åker till Tanzania, och Serengeti National Park och Ngorongoro Conservation Area är de bästa och mest kända ställena för detta. De ligger precis bredvid varandra och finns båda med på UNESCO:s världsarvlista. Här hittar du alla de klassiska djurarterna du förknippar med safari, som zebror, giraffer och hyenor, och utöver detta dessutom “The big five”: leopard, lejon, elefant, noshörning och buffel. I Ngorongoro hittar du också Ngorongoro-kratern, en djup vulkanisk krater fylld av flera vattenhål och hem till 30 000 djur – den bästa platsen för “The big five”. Vi guidar dig till några sätt som du kan uppleva den afrikanska savannen på.

Game drive och luftballong-safari

Game drives är något du måste göra på safari, och tar dig tätt inpå det vilda djurlivet i en jeep. Du kan åka på en safari som varar allt från två timmar till en heldagstur med picknick i naturen. Åk med en guide som kan berätta om djuren på området, helst i en bil utan tak. Med en game drive får du oftast se en blodröd soluppgång eller solnedgång, då djuren är mer aktiva under de svalare timmarna som är på morgonen och eftermiddagen. Prova också en luftballong-safari över Serengeti National Park – så får du en unik översikt över djuren i deras naturliga element.

Safari-lodges – bo i bushen

De flesta önskar sig flera dagar på safari, eftersom det är många olika områden och mycket att se. En safarilodge är ett bra sätt att uppleva vild och vacker natur i Afrika på. Detta är ett slags hotell i naturreservaten där du får full service, mat, guidade turer, game drives och du bor antingen i hus, rum eller lyxtält. Ett luftigt och lyxigt tält är kanske mest minnesvärt, med endast en tältduk som skiljer dig från naturens ljud och elefantens tutande. Ät middag och dela historier kring lägerelden med de andra i campet – en oförglömlig avslutning efter en lång dag på savannen.

- Läs mer om ett dygn på game drive

Lyx på barfotadrömmen Zanzibar

Ö-gruppen Zanzibar utanför fastlandet är ett härligt avbrott från fastlandet med azurblått hav som sköljer över pärlvita stränder. Med sina 50 mindre öar som omringar huvudöarna Zanzibar och Pemba, är detta det perfekta stället för en lyxig semester. Det sägs att du utan problem kan semestra minst två veckor på Zanzibar utan att bli uttråkad. Hit tar du dig med flyg från Dar es Salaam på 15 minuter med lokalt flyg, eller med färjan som tar 1,5 timme och kostar runt 40 USD. Detta är vad ön har att bjuda på:

Öst-Zanzibar: Här hittar du öns vackraste stränder, resorts och strandhytter – speciellt på den sydöstra sidan. Var med om en unik middagsupplevelse på ikoniska “Rock restaurant”, en fiskerestaurang på toppen av en klippformation mitt i vattnet.

Väst-Zanzibar: Det är mer ödsligt och mindre orter på västsidan, har kan du bland annat utforska Stone City, som är gamla stan i Zanzibars historiska huvudstad med afrikanska vibbar. Missa inte Darajani-marknaden med sitt myllrande folkliv.

Nord-Zanzibar: Det blir mer ödsligt ju längre åt norr du kommer. Därför är den nordliga delen perfekt för dig som vill hitta mer privata stränder med färre turister. På nordöstra ön hittar du Zanzibars bästa plats.

Syd-Zanzibar: Syd-Zanzibar är mycket mer befolkad än resten av ön, vilket betyder mer kultur och äkta afrikanskt liv. Här får du en smak av de lokala livet och deras kök, och kan bland annat gå på kryddturer.

Pemba – Zanzibars oupptäckta lillebror

Pemba, som är Zanzibars andra och lite mindre huvudö, är ganska olik sin storebror. På Zanzibar är det lite mer tillgängligt för turister, medan Pemba är lite mer oupptäckt och genuin. Här hittar du Zanzibars kanske bästa dykning, samt laguner och vackra stränder med få turister. Slå av mobilen och slappna av på Pemba.

Mnemba – en äkta öde ö

På den lilla ön Mnemba får du den ultimata öde ö-känslan. Bara en kilometer nordöst om Zanzibar hittar du Mnembas paradisstränder och korallrev. Ön är också en kläckstation för gröna sköldpaddor. Här hittar du exklusiva Mnemba Island Lodge, som är ett av Zanzibars dyraste resorts. Eftersom ön är privatägd, kan du i teorin hyra hela ön och få paradiset för dig själv. Det har nämligen självaste Bill Gates gjort.

Bo som en masai

I norra Tanzania hittar du masaierna, en halvnomadisk krigarstam som är särskilt känd för sina röda dräkter, utsmyckningar och hoppande dansare. Hit kan du ta en dagstur för att lära dig mer om deras vardag och genuina livsstil. Det är många olika turer du kan anmäla dig till, men många innebär också en natt i Masai-byn för att verkligen få känslan av hur deras liv är. Upplev lerhyddor, den traditionella Masai-dansen och resten som hör till savannen-livet.

Dykparadis på Mafia-ön

Utanför Tanzanias kust hittar du ett av de bästa dykställena i Indiska oceanen, Mafia-ön, som är känd för sitt djuphavsfiske och ett spännande undervattensliv. Det vackra reven ger dig bland annat möjligheten att dyka med majestätiska (och ofarliga) valhajen, jordens största fisk. Du hittar också 400 andra fiskarter här. Du kan även segla, njuta av en dag på stranden eller åka på dagstur med picknick, safari och utflykter.

Bestig Kilimanjaro – 5895 meter över havet

Berget Kilimanjaro ligger nordöst om Tanzania och består av tre slocknade vulkaner: Shira, Mawenzi och Kibo. Uhuru Peak på Kibo ligger hela 5895 meter över havet och är den högsta punkten i hela Afrika. Det är sex olika vägar som normalt används för att bestiga Kilimanjaro, utifrån hur du vill uppleva vyer, natur och svårighetsgrad. Vegetationen ändrar sig mer ju högre upp du kommer, och berget har ett stort isberg på toppen. Du går i grupp, och väskbärare, kock, mat och övernattning ingår i priset. Tusentals turister provar att bestiga Kilimanjaro varje år, och omkring 30 procent lyckas att nå toppen då höjdskräck kan få folk att avbryta. Det är också en stor naturpark som finns med på UNESCO:s världsarvlista som omringar berget för de som hellre önskar att spendera sin tid här.

Bra råd inför resan till Tanzania

Det är viktigt att inte dricka vattnet från brunnen eller äta frukt och grönsaker som inte har sköljts ordentligt. Att ge dricks är vanligt i Afrika – cirka fem till tio dollar per person och dag till guider om du är på utflykt, och en dollar per dag till städare och väskbärare. På safarin är det viktigt att lyssna noggrant på guider och inte gå ut ur bilen utom på de fasta rastplatserna. Ta inte emot medicin som du själv inte har tagit med dig från Sverige, och undvik att gå till tandläkare eller ta sprutor i Tanzania. Kom också ihåg malariatabletter och magtabletter. Ta det säkra före det osäkra!

Så tar du dig hit

Du kan resa till Tanzania med bland annat Turkish Airlines med mellanlandning i Istanbul, eller med KLM med mellanlandning i Amsterdam. Flygresan tar total 12-14 timmar, beroende på vilket flygbolag du åker med. Du kan även åka på gruppresa och få hela resan planerad.


Flyg till Tanzania