Publicerad 17 december 2008

Ta en dos mystik och spänning från de arabiska äventyren, blanda med exotisk idyll, mjuka stränder och doften från nejlika, muskot och kanel – då har du Zanzibar, krydd- och slavön som blev ett semesterparadis.

Zanzibars historia är både fascinerande och mörk

Av arkeologiska fynd att döma har ögruppen Zanzibar varit bebott i över
20 000 år och det strategiska läget gjorde ön tidigt till en viktig hamn. Förutom huvudön Zanzibar och Pemba finns ett antal mindre öar.

Zanzibars historia är både en fascinerande och mörk berättelse. Den inkluderar allt från arabiska handelsmän, kryddplantage och elfenben till tiotusentals slavar som fördes från fastlandet via Zanzibar varje år. Sedan dess har öarna varit under både portugisiskt, omanskt, tyskt och brittiskt styre, men förenades i 1964 med Tanganyika och bildade unionen Tanzania.

En unik kulturell mix

Huvudstadens labyrintliknande stadsdel Stone Town är Zanzibars kulturella och historiska hjärta – här förenas arabiska, persiska, indiska, europeiska och afrikanska influenser i en unik mix.

När du är redo att lämna Stone Towns historiska platser och byggnader väntar öns kust, Indiska Oceanen och osannolikt vackra vyer.

Reseguidens medlemmar tipsar om Zanzibar:


Vart åker man?

Dussin frågar:

Har någon bra tips på boende på Zanzibar?

Miaenilsson svarar:

På Zanzibar kan jag rekomendera Kendwa beach i norr. Vi bodde på White Sand beach och betalade 60 dollar för ett dubbelrum med AC och varmvatten. Grannhotellet har betydligt enklare rum om man vill bo billigare.

Ripley svarar:

Kan bara varmt rekommendera Matemwe Beach. Relativt enkelt boende men med jättehärlig restaurang och underbar lounge att hänga i. De har även ett eget dykcenter som är knytet till en av de större dykfirmorna på Zanzibar, “One Ocean”. Kan rekommendera dem för dykning.

Annans svarar:

Zanzibar är fantastiskt, vi snorklade på östsidan och var mycket nöjda med det. Boende på östsidan kan jag varmt rekommendera Kinazi Upepo, de har små enkla bungalows eller ännu enklare bandas, hyddor. De har östsidan absolut bästa mat. Hålligång ställen (barer) finns längre bort på samma strand, det här är ett lugnt ställe.

Visum

Margot frågar:

Åker snart till Zanzibar där det behövs visum. Har hört att det går att få på flygplatsen men det kan vara omständigt. Jag tycker det verkar omständigt att skicka passet till ambassaden. Hur gör jag lättast och bäst?

Annapanna86 svarar:

Jag var i Tanzania i somras och det är inte alls omständigt att ordna visum på plats. Du fyller bara i ett papper, betalar 50 USD och får en stämpel i ditt pass. Kan vara rätt långa köer, men de går rätt snabbt. Zanzibar! Du kommer få det helt underbart. Jag längtar tillbaka dit varje dag!

Att göra

Svbika frågar:

Några som har bra tips på saker att göra på Zanzibar?

76 svarar:

Zanzibar åker man inte ifrån om man inte har gått och strosat i Stone Town och sett solnedgången från Africa House, tagit en middag på matmarknaden och druckit sokerrörsjuice och sett house of wonders. Sen måste man ha ätit det traditionella Pilau riset och fisk. Åkt daladala (minibuss) gått på frukt/matmarknaden-jätte billigt frukt! Badat uppe i Kendwa och Nungwi (kan rekomendera att bo på Kendwarocks i Kendwa och Casa Umoja i Nungwi) Åka på kryddtur är också ett måste och snorkla. Täck bara axlar och knän då ni inte är på stranden.

Trea svarar:

Det viktigaste att göra på Zanzibar är förstås att sola och bada! Stränderna är fantastiskt vackra! De finaste stränderna ligger en bit ifrån Stone Town och det tar några timmar dit med bil på små slingriga vägar. Tänk på att ta med ordentligt med kontanter! Bankomater finns bara i Stonetown och det är bara några få hotell och restauranger som tar kort…

Om man vill ha en mysig middag på stranden med väldigt god mat så är hotellet Mtoni Marine, som ligger ganska nära Stone Town, ett tips! De dukar upp borden i sanden vid stranden och tänder små eldar när det blir mörkt och spelar musik. Väldigt god mat, men ganska dyrt.