Ta sig i New York, från Newark och inom staden

Av Sannak
19 jan. 2011 21:46
Visningar: 2273
Hej!
Jag åker till NY i maj tillsammans med en kollega och fem elever. Funderar mycket vilket det bästa och billigaste färdsättet är för 7 personer att ta sig från Newark till Brooklyn där vi hyr en lägenhet. Shuttle/buss/tåg/taxi...?
Att ta sig runt NYCity har jag läst om ett tunnelbanekort, gäller det även i Brooklyn? Var köper man det och vad behöver vi tänka på?
Är oerhört tacksam för svar!
Mvh
Sanna
Av Peter_o
19 jan. 2011 23:19
Det finns 7-dagars MTAcard. De gäller 7 dagar på tunnelbana och bussar (ej snabbussar) och kostar $27.
Gäller på Manhattan, Brooklyn, Queens och Bronx.
De köps vid tunnelbanespärrar antingen av personal eller i maskin. Se http://www.mta.info/metrocard/mvms/
Man kan med fördel betala med kort i maskinerna.
De gäller 7 hela dagar, använder man kortet första gången under en måndag så gäller de t.o.m. söndag.

Om ni ska börja använda kort dagen efter ankomst kan det vara bra att ha köpt kortet ankomstdagen, speciellt om er första sträcka från lägenheten ska gå med buss. Det är alltså från första användning som dagarna räknas. Man kan inte betala med sedlar på buss, måste vara mynt i exakt valör (2,25).

Taxi tar max 4 personer så det skulle bli 2 i så fall.
Jag vet inte hur skyttelbussarna servar Brooklyn men jag antar det går att ta en sådan.

Men det jag vet är att ni kan ta reguljära bussen (går var 15:e minut, kostar $15) in till första stoppet Port Authority Bus Terminal och där byta till tunnelbana linje A eller C för att komma till Brooklyn. Beroende på hur många dagar ni är i NY så kan det vara lämpligt att köpa MTA-kortet här. Annars kostar resan $2,25.

Sedan är ju Brooklyn stor så gissningsvis måste ni byta en gång till. Kolla adressen på Google Karta och jämför med tunnelbanans karta på http://mta.info/nyct/maps/submap.htm Det finns busskarta också.

Lite knöligt verkar det kanske. (Synd att ni inte landar på JFK, det hade varit enklare därifrån).

När ni lämnar flygplatsområdet och kommer ut i publika vänthallen så finns det en Ground transportation desk (till höger). Där kan ni troligen få bra hjälp med skyttelbuss. Tänker ni ta taxi, diskutera priset först. Obs att det kan tillkomma ca $5-10 för vägtullar.

Var det begripligt?
/PeterO
20 jan. 2011 13:42
Vi brukar alltid ta tåget (eg. pendeltåget) från/till Newark.

Slutstation är Pennsylvania Station (7/8 av, 31-33 st) där man kan byta till många andra transportsätt. Enkelt, billigt och snabbt sätt att ta sig in till Manhattan,