Fyra dagar i NYC med 15-årig dotter i juni

Av Citrona
27 jan. 2013 11:34
Visningar: 1602
Jag funderar på att ta med min dotter till New York de första dagarna i juni. Hon är 15 år gammal och har aldrig varit i USA, dock är hon "USA-frälst" genom alla TV-serier hon konsumerar, för att inte tala om YouTube-vloggar.

Kanske hinner vi bara vara där lördag-onsdag. Var skall man bo för att ha bästa tillgång till shopping och god mat? Och vilka sevärdheter är ett måste? Jag var själv i NYC för c:a 20 år sedan, det var ingen bra resa och jag har inte längtat tillbaka. Men man hör ju att många älskar staden och jag vill gärna ge den ytterligare en chans.

Det skulle ju också vara toppen att få se Peter Jöback som Fantomen på Broadway, hur får man tag i biljetter och vad kan de tänkas kosta?

Finns det några bra outlets i NYC och var ligger de i så fall? Hur tar man sig dit?

Hur tar man sig bäst och billigast från Newark?
Av Peter_o
27 jan. 2013 12:09
Jag köper alltid biljetter i förväg med www.ticketmaster.com men just nu säljs inga biljetter till The Phantom of the Opera. Pris gissar jag på mellan $50 och $200.

Ska du bara vara där 4 dagar so rekommenderar jag outlet på Manhattan, De stora utanför stan tar en hel dag att besöka. På 14:e gatan kring Union Square finns några bra affärer, kolla in ingången vid reklamen för DSW. trapporna upp är intressanta. Sedan har du centry21 vid 911memorial, men de har även en ny affär högre upp på Broadway som inte är lika stökig som den först nämnda. Se www,centry21.com

Tar sig dit = köper Metrocard. Ett som gäller 7 dagar kostar $29, det blir drygt $7 per dag vilket motsvarar att du åker 4 enkelresor per dag för att det ska löna sig. Ett av de största nöjena är visserligen att gå omkring, men det är mycket bekvämt att ha detta kort så man kan åka kortare bitar. Det gör man troligen inte om man ska betala $2,25 (eller om det är $2,50?). Obs att kortet förutom på tunnelbanan även gäller på bussar (inte med x i numret).

Att det finns guideturer med stopp enligt Sex end the City antar jag du vet.

Hur du billigast tar dig från Newark beror lite på valet av hotell, men med pendeltåg kommer man till Penn Station och med Expressbuss till 42:a gatan. Priserna ligger då kring $12 resp $15 för enkel resa. Åker du vidare med tunnelbana så blir det ju gratis om du köper Metrocard enl ovan.

Eftersom jag själv nästan aldrig går på restaurant i New York så kan jag inte ge tips där. (Åker dock för 13:e gången dit i slutet av juni, nu med 10-årigt barnbarn.

Vi kommer fivetvis att kolla in alla 'måsten'. Hoppas Liberty Island är öppnad då. Vi ska se The Lion King, och den rekommenderas om ju Jöback inte har någon föreställning. Ni hinner väl inte gå på amatörtävlingarna på Apollo onsdag kväll, annars är det både billigt och roligt.

/PeterO
Av Citrona
27 jan. 2013 12:59
Tack för snabbt svar!! The Lion King såg vi i London när min dotter var 7 år, den var fantastisk!

Vilket område är det bäst att bo i? Och vad anser du är "måsten". Kanske stannar vi till torsdag, vad är amatörtävlingarna på Apollo?

En sista fråga: om du inte går på restaurang, lagar du mat själv? Bor du i lägenhet?
27 jan. 2013 15:33
Jag älskar att äta när jag reser och har bästa hjälpen av Yelp och Tripadvisor samt OpenTable för att hitta matställen.

Där hittar du topplistor för att se vilka som har bästa omdömena och du hittar snabbt vilka ställen som finns i din närhet (söker på restauranger där jag är). Opentable har supersmidag bordsbokning.
Dessa hittar du både som websidor och appar (Opentable andast webosida, men vissa bokningar via Yelp).

Jag har registrerat mig OpenTable, kostnadsfritt. (Använd hotellets telefonnummer om de inte accepterar svenskt telnummer vid bokning)

Vidare skulle inte jag (prescis som peter_o) lägga en dag på outlet utanför Manhattan, när ni har så få dagar. Manhattan är stort och tar tid. Det finns så mycket annat att göra (och inte göra, utan bara vara) och se.
Av Peter_o
27 jan. 2013 16:28
Apollo är en anrik teater som ligger i Harlem på 125:e gatan. Se www.apollotheater.org/ men tyvärr vet jag inte om de har dessa amatörtävlingar så långt fram som till juni.

Jag brukar i alla fall inte äta på MacDonald. Eftersom jag inte gillar att ge dricks så går jag på ställen där man slipper det. Det finns enklare ställen där de väger den man man plockat för sig, det är en favorit.

Här är mina stolpar för sommaren, men jag kommer ju att fila på dem några månader:
Frihetsgudinnan
911 Memorial
Brooklyn Bridge
Cykla
Intrepid
Central Park, HC Andersen, Alice i U.
Times Square/M/ToysRus
Chelsie Market/High Line
ESB
Rockefeller Center
Chinatown
Chatedral John the Divine
Harlem
MoMA
FAQ-Piano, Tramway
Yougertglass-Blomingdales
Museum of American History
Forbes Galleries
Conservatory Garden 5 Ave/105 St.

Chelsie Market och High Line får du absolut inte missa. Cykla hinner du kanske inte med, annars är det enkel Cykelväg från Battery Park upp utefter Hudson River (och tillbaka).
Macy's varuhus är också ett måste, visa passet i informationen så får du 10% på köp.
En sak vi kanske ska prova på är M-butiken vid Times Square är man kan få M-pastiller(?) med sitt namn på.
Och barnfavoriten att mata ekorrarna, men inte i Central Park utan vid Union Square och Madison Square.

Glöm inte att boka entre till 911memorial innan resan (även till Frihetsgudinnan om de har öppnat).

För att ni ska få en lyckad resa krävs nog en del förberedelser, men det är ju halva nöjet med resan!

/Peter
Av Citrona
27 jan. 2013 18:31
Tack för toppenbra info!! Har precis bokat biljetter, det blir 31 maj-6 juni! Berättade nyss för min dotter som brast ut i glädjetårar :-)

Nu har vi något kul att se fram emot hela den här trista vintern, underbart!

Jag skulle vilja ta med min dotter på en gospelgudstjänst i Harlem, jag var på det för tjugo år sedan och det var en upplevelse. Tips på kyrka?

Och boende, vilket område är bäst med tanke på shopping och tillgänglighet till "det mesta". Vi vill jogga i Central Park t ex.
Av Peter_o
27 jan. 2013 18:55
Kollat Expressen idag? Se: http://www.expressen.se/res/sa-far-du-rad-med-det-lyxiga-new-york---tips/

Nackdelen med Upper East Side tycker jag är att det bara är grön tunnelbana som går där. Personligen försöker jag bo nära flera linjer för att snabbt komma åt olika håll, och då tycker jag Union Square ligger bra till.
Jag bor alltid på http://www.sihnyc.org/ där man slipper äta dyr frukost på hotellet. Nackdelen är att man måste boka via epost eller telefon. De har gratis PC med internetuppkoppling, vilket kan vara bra.

Vill du bo närmare Central Park skulle jag rekommendera området kring 7:e avenyn och 50:e gatan, där är det nära till Central Park och massor av tunnelbanelinjer.

/PeterO
Av Peter_o
28 jan. 2013 10:17
Ang hotell så är det bra om du anger vad du kan tänka dig betala för ett dubbelrum. I spannet $150-$350 per natt (eller mer). Har du krav på att det ska finnas frukost på hotellet? Kan du tänka dig delat badrum? År Internet intressant?
Läget borde ju vara i närheten av södra delen av Central Park har jag uppfattat.
Har du kollat hotels.com och t ex booking.com ?

/PeterO
Av Peter_o
28 jan. 2013 11:56
Ang Fantomen på opean, så (och nu börjar det bli jobbigt:) har företaget Resfeber.se lagt ut en länk i Facebook där man kan förköpa biljetter till Jöbacks föreställningar. Priset dryga 700 verkar ju inte vara dubbla ordinarie priset i alla fall, men gissningsvis är det ett överpris.

Länken är:
http://www.resfeber.se/se/event/cgi-bin/show_one_event.cgi?adults=1&availability=no&basket_check=MGCQS&basket_id=33968064&ci_4_1_dh_dest_id=0&ci_4_1_end_date=2014-01-28&ci_4_1_event_id=stadium_32&ci_4_1_start_date=2013-01-28&combo_id=4&combo_item_id=4&dh_dest_id=0&end_date=2014-01-28&event_id=stadium_32&package_friend=1&passed_cgi=,pre_search.cgi,redir_to_page.cgi,create_primitive_basket.cgi,redir_to_page.cgi§ion=event&source=fb_nyc_phantom_jan13&start_date=2013-01-28

Jag vet ju inte om den går att använda, men man kan gå in på resfeber.se och knappa sig fram till föreställningen. Länken ovan innehåller en massa datum som kan ställa till det om man använder den efter idag.

Jag skulle inte köpa biljett den här vägen, utan avvakta tills de sälja via ticketmaster.com
/PeterO
Av Citrona
29 jan. 2013 14:41
Tack Peter, vilka värdefulla råd du kommer med! Det känns säkrare med ticketmaster.com, det gäller väl bara att bevaka där då.

Vi kommer att flyga med Norwegian (om deras nya plan inte visar dig odugliga) till JFK. Enklaste sättet att ta sig in till stan därifrån? Och i vilket område skall man då helst bo? Har kollat hotellsajterna och kan tänka mig betala max 2000 sek/natt. Att bo nära Central Park känns inte så viktigt egentligen, men det får gärna vara mysiga matställen i närheten så man slipper åka runt på stan kvällstid.

Frukost vill vi nog äta ute, internet är viktigt, och vi vill ha eget badrum :-)
29 jan. 2013 15:06
Comfort Inn Manhattan är nog att av de mest prisvärda hotellen med perfekt läge men några kronor över 2000:- tyvärr.
Seton Hotel får ännu bättre betyg och går att få för 1553:- (på Hotels.com kanske ännu billigare någon annanstans) om ni kan dela på en dubbelsäng. Läget är inte riktigt lika perfekt.

Använd Trippadvisor för sökning, det är väldigt smidigt att söka på kartan och att fylla i önskemål, krav på betyg o.s.v. http://www.tripadvisor.se/HACSearch?geo=60763&inDay=31&inMonth=05%2F2013&outDay=6&outMonth=06%2F2013&searchAll=false#02,1359468084869,rad:S10km,cb:Atrating_5|trating_4|zfa_19,map:-1,mc:S40.754539688373725|-73.98720747619627,mz:-15,sponsors:A
Av Peter_o
29 jan. 2013 18:25
Från JFK kan man åka AirTrain ($5) och därefter tunnelbana ("gratis" om du köper 7-dagars Metrocard) så kommer du in till Manhattan. Nackdelen är att det tar längre tid än med taxi/Skyttelbuss. Och eftersom ditt plan landar först 19:30 lokal tid så kan du vara säker på att du inte kommer ut från flygplatsen före kl 02:00 svensk tid (troligen blir det närmare 03:00).

Det är blå tunnelbana som går in till Manhattan, dvs den linje som går 8:e avenyn norrut. Kolla karta på mta.info.

Taxi lär kosta kring $50 och skyttelbuss ungefär lika mycket dvs dryga $20 per person.

/PeterO
29 jan. 2013 19:14
Citerat från citrona:
Tack Peter, vilka värdefulla råd du kommer med! Det känns säkrare med ticketmaster.com, det gäller väl bara att bevaka där då.

Vi kommer att flyga med Norwegian (om deras nya plan inte visar dig odugliga) till JFK. Enklaste sättet att ta sig in till stan därifrån? Och i vilket område skall man då helst bo? Har kollat hotellsajterna och kan tänka mig betala max 2000 sek/natt. Att bo nära Central Park känns inte så viktigt egentligen, men det får gärna vara mysiga matställen i närheten så man slipper åka runt på stan kvällstid.

Frukost vill vi nog äta ute, internet är viktigt, och vi vill ha eget badrum :-)
Har ni bagage med er så ta absolut taxi från och till JFK, det är väldigt jobbigt att åka tunnelbanan med resväskor.
Av Annl
29 jan. 2013 20:28
Håller med Floridasidan om att taxi är bästa transportmedlet - det är inte dyrt och det är smidigt. Man är dessutom rätt seg efter lång resa, tidsomställning och en lång väntan innan man kommit förbi säkerhetskontrollen.

Var du vill bo och var som är "bäst" att bo är väldigt individuellt och beror på vad man gillar. Vi har bott i teaterkvarteren och vi har bott lite högre upp på 10 Ave 56 Str (men det kändes lite off tyckte vi). Vi har också bott på ett Hiltonhotell inte långt från Central Park. Vi gillar att bo lite högre upp på Manhattan bland skyskraprona. Bor du tex i Village är det ju mera lågbebyggelse. Nu när vi ska till NYC över sportlovet kommer vi att bo på ett lägenhetshotell alldeles i närheten av Empire State Building.

jersey Garden är en outlet som ligger nära Newarks flygplats och dit tar det 20 minuter att resa med taxi. Där finns garanterat butiker som din dotter kommer att gilla (vi har en flicka som fyller 16 till sommaren). Woodbury är också en stor outlet men det tar längre tid att åka dit och du spiller i princip en hel dag och det är ju synd när ni är där så förhållandevis kort tid.
Av Peter_o
29 jan. 2013 23:01
Ja, det var det jag skrev, att det man tjänar på att ta Norwegians flyg förlorar man på taxi-resan. OK, jag var onödigt stygg där, men som du förstår gillar jag SAS' avgångstider bättre.

Men nu har jag listat ut hur det är med skyttelbuss från JFK. Var 15:e minut (lågtrafik 30:e) går det en minibuss med plats för 11 personer in till 42:a gatan där den stannat på 2-3 ställen. Den resan kostar $13. Man kan även få skjuts till hotellet, men då kostar det $15. Jag reserverar mig för om de vill ha dricks.

Ang hotell så har du ju alltid Pennsylvania. Jag har inte bott där men de flesta säger nog att det duger, Nackdelen är väl att det är stort. De har flera alternativ som ligger under 12.000 kr för den period du åker (kollat med hotels.com, det var vissa rabatter om man bokar nu. Obs att varianterna med rabatt inte är avbokningsbara. Hotellet ligger bra till, speciellt om man kommer med tåget från Newark (attans, nu var jag där med mina pikar igen).

Vid tillfälle får någon förklara för mig varför man ska betala 2.000 kr/natt för ett hotellrum när man kan bo på på Seafarers för 1.000 kr. (Att man vill lyxa till det och betala 3.000/natt kan jag förstå).

/PeterO
2 feb. 2013 18:02
Nu verkar du ha fått en hel del svar. Tror att hon kommer gilla N Y. Gillar hon att shoppa, så är det bara att ta med stora plånboken. Vi åkte tre tjejer i höstas och det blev mycket shopping. Vi hann ändå med att se flera sevärdheter, en musikal, äta god mat bara ha en massa skoj.

Vi var på en outlet som heter Centry 21 och shoppade mycket. Det finns en mängd märkesgrejer där; kläder, väskor, smink, solglasögon mm. Vi var nere i finansdistriktet, men det finns en Centry 21 längre upp på Manhattan också. Bli inte skraj om ni går in där, för det finns både skräp och riktiga fynd. Det kommer ta tid att gå igenom de olika våningarna! Ska ni se frihetsgudinnan, ground zero mm, så kan det passa att ni tar centry 21 på södra Manhattan.

Vill du ha fler tips kan du kolla in vår blogg: http://wila.nu/2013/january/resmal-new-york.html

/Anna & Marie
Av Citrona
6 feb. 2013 21:31
Tack för en massa bra tips! Jag har nu köpt biljetter till Phantom of the opera den 4 juni. Fick betala 218 USD för två biljetter, det tyckte jag var rätt ok. Platser i orchestra eller front mezzanine. Köpte dem via www.newyork60.com.

Är det någon som hyrt lägenhet i NYC? Funderar på det i stället för hotell, har sökt på www.airbnb.com där det finns massor att hyra.
Av Ny2013
11 feb. 2013 15:37
Hej!

Jag kan tipsa om Classic Travel som hyr ut lägenheter I New York. Bra priser ca 8 000 kr per vecka och då kan man vara 6 personer. har bott där två gånger och mina vänner också. välj Upper east då där är lugnt och skönt. Vill man ha hålligång och barer i huset så välj Lower Manhattan.
Av Annl
11 feb. 2013 15:55
Vi befinner oss i NYC just nu och bor på ett suveränt lägenhetshotell som jag varmt kan rekommendera.
Eftersom vi är en familj med två vuxna och två tonåringar så valde vi en svit (två rum) men det finns mindre också.

Hotellet heter Affina Dumont och ligger på 150 E 34:th st med ett suveränt läge nära Empire State Building m.m.

Vår svit är nästan 50 kvadratmeter och består av en köksdel med fullt utrustat kök med stor kyl och frys samt diskmaskin, mikro och kaffemaskin. Vardagsrummet är stort och där finns en bäddsoffa där tonåringarna bor och det finns gott om plats för alla våra stora resväskor, skrivbord och sittgrupp. Sen är det ett stort sovrum och ett badrum som är helt OK för att vara Mahattan-mått. Rent och snyggt och bra wifi.

Vi har varit i NYC vid flera tillfällen tidigare men detta är definitivt det bästa boendet vi haft och just att läget är så bra är ju kanon - i går kväll när vi varit på hockey på Madison Square Garden promenerade vi enkelt hem.
Citerat från citrona:
Tack för en massa bra tips! Jag har nu köpt biljetter till Phantom of the opera den 4 juni. Fick betala 218 USD för två biljetter, det tyckte jag var rätt ok. Platser i orchestra eller front mezzanine. Köpte dem via www.newyork60.com.

Är det någon som hyrt lägenhet i NYC? Funderar på det i stället för hotell, har sökt på www.airbnb.com där det finns massor att hyra.
Av Peter_o
12 feb. 2013 11:19
Citerat från annl:
Vi befinner oss i NYC just nu och bor på ett suveränt lägenhetshotell som jag varmt kan rekommendera.
Eftersom vi är en familj med två vuxna och två tonåringar så valde vi en svit (två rum) men det finns mindre också.

Hotellet heter Affina Dumont och ligger på 150 E 34:th st med ett suveränt läge nära Empire State Building m.m.

Vår svit är nästan 50 kvadratmeter och består av en köksdel med fullt utrustat kök med stor kyl och frys samt diskmaskin, mikro och kaffemaskin. Vardagsrummet är stort och där finns en bäddsoffa där tonåringarna bor och det finns gott om plats för alla våra stora resväskor, skrivbord och sittgrupp. Sen är det ett stort sovrum och ett badrum som är helt OK för att vara Mahattan-mått. Rent och snyggt och bra wifi.

Vi har varit i NYC vid flera tillfällen tidigare men detta är definitivt det bästa boendet vi haft och just att läget är så bra är ju kanon - i går kväll när vi varit på hockey på Madison Square Garden promenerade vi enkelt hem.
Har jag rätt då jag antar det är två Queen Beds och pris kring $400/natt?

/PeterO
Av Annl
12 feb. 2013 14:34
Nej, det är en stor dubbelsäng i sovrummet och en soffa i vardagsrummet som är en kombinerad bäddsoffa. Mycket praktiskt.

vi betalar ungefär 13 000 kr inklusive skatter för sex nätter, och exklusive wifi.
Citerat från peter_o:
Citerat från annl:
Vi befinner oss i NYC just nu och bor på ett suveränt lägenhetshotell som jag varmt kan rekommendera.
Eftersom vi är en familj med två vuxna och två tonåringar så valde vi en svit (två rum) men det finns mindre också.

Hotellet heter Affina Dumont och ligger på 150 E 34:th st med ett suveränt läge nära Empire State Building m.m.

Vår svit är nästan 50 kvadratmeter och består av en köksdel med fullt utrustat kök med stor kyl och frys samt diskmaskin, mikro och kaffemaskin. Vardagsrummet är stort och där finns en bäddsoffa där tonåringarna bor och det finns gott om plats för alla våra stora resväskor, skrivbord och sittgrupp. Sen är det ett stort sovrum och ett badrum som är helt OK för att vara Mahattan-mått. Rent och snyggt och bra wifi.

Vi har varit i NYC vid flera tillfällen tidigare men detta är definitivt det bästa boendet vi haft och just att läget är så bra är ju kanon - i går kväll när vi varit på hockey på Madison Square Garden promenerade vi enkelt hem.
Har jag rätt då jag antar det är två Queen Beds och pris kring $400/natt?

/PeterO
17 feb. 2013 15:02
Citerat från peter_o:

Men nu har jag listat ut hur det är med skyttelbuss från JFK. Var 15:e minut (lågtrafik 30:e) går det en minibuss med plats för 11 personer in till 42:a gatan där den stannat på 2-3 ställen. Den resan kostar $13. Man kan även få skjuts till hotellet, men då kostar det $15. Jag reserverar mig för om de vill ha dricks.

/PeterO
Är det snabbaste/smidigaste alternativet som är prisvärt? Tid är ju pengar så man vill inte ta t-bana om det tar längst tid. Samtidigt kanske taxi är dyraste alternativet om man bara är två som delar?
Måste man förboka sådan skyttelbuss eller det står och väntar? Har för mig det fanns någon variant som man bokade men då delade man inte med andra.
Hur lång tid tar den skyttelbussen man delar? Man kanske får vänta ett tag innan det ens blir en ledig om man inte är först ut.
Av Peter_o
17 feb. 2013 15:26
Citerat från liten_smurf:

Är det snabbaste/smidigaste alternativet som är prisvärt? Tid är ju pengar så man vill inte ta t-bana om det tar längst tid. Samtidigt kanske taxi är dyraste alternativet om man bara är två som delar?
Måste man förboka sådan skyttelbuss eller det står och väntar? Har för mig det fanns någon variant som man bokade men då delade man inte med andra.
Hur lång tid tar den skyttelbussen man delar? Man kanske får vänta ett tag innan det ens blir en ledig om man inte är först ut.
Jag har bara läst på internet att bussen avgår var 15:e minut. Hur det fungerar i praktiken vet jag inte. Fördelen med taxi är ju att du kommer direkt till hotellet. Taxi har ju fast pris, kring $50, så är man två blir det ju inte så mycket dyrare. Det billigaste alternativet, tunnelbana, tar betydligt längre tid på sig (kanske inte om det är morgonrusning, men det är det ju knappast när man kommer).

/PeterO
Av Asok
18 feb. 2013 11:54
Shuttle-bussarna från JFK går till Port Authority - busstationen vid Times Square så därifrån får man ju ta sig vidare beroende på var ni bor då. en kompis till mig landade runt 20-tiden på JFK, visserligen en lördag kväll, o var på hotellet i NJ ca 22.15!