Plugga spanska

Av Emh87
28 sep. 2016 20:50
Visningar: 393
Hej!

Funderar på att läsa spanska via EF.se i Costa Rica. Har funderat på allt mellan 8-13 veckor. Men vill nog passa på att se lite annat medans jag är i Centralamerika. Vill därför tex resa lite i andra länder som Nicaragua, El Salvador och Guatemala. Har hört att det finns väldigt många skolor i dessa länder där man bara kan "trilla inom" och köpa några veckors spanskakurser och få helpension på detta. Vet någon mer om detta? På vilka/vilket ställe funkar detta bäst?

Tänkte då ta detta innan "de riktiga" studierna nere i Costa Rica via EF.se

Tack!
Av Jonas73
28 sep. 2016 21:58
Hej,
Det funkar utmärkt att bara dyka upp och boka privatlektioner och boende i värdfamilj (eller på hotell om man föredrar det). Ofta kan man börja redan dagen därpå. Jag har själv provat detta i Guatemala vid två tillfällen. Jag valde att inte bo i värdfamilj. Jag kan verkligen rekommendera Casa Rosario i San Pedro la Laguna http://www.casarosario.com/classes.html . Har även tagit lektioner på Jardin de America I Panajachel http://jardindeamerica.com/index.php . Enligt min uppfattning finns det egentligen ingen anledning att läsa spanska på något annat sätt. Casa Rosario är både billigt och bra och San Pedro är en trevlig liten stad!
/Jonas
Av Tottos
15 nov. 2016 23:57
Hej.

Gud va kul att jag stötte på enna tråd, jag funderar på precis samma sak. Att resa till costa rica med EF och läsa spanska några veckor, för att sedan backpacka upp mot mexico och möjligtvis miami osv i några veckor. Jag funderar på att åka under sommar månaderna, alltså juni-augusti. Men är sjukt osäker på vädret just då.
Och vill gärna veta mer om det som du pratar om att man bara kan dyka upp vid en skola och köpa sig privatlektioner?
Några specifika typer av skolor som detta skulle fungera vid?

/ J
Av Jonas73
19 nov. 2016 15:23
Hej,
Juni -. augusti är inte den bästa tiden på året att åka till Centralamerika. Den regnigare orkansäsongen börjar i slutet på maj och fortsätter in i oktober.

I Guatemala finns många skolor av den typen som jag nämnde. De ägs lokalt och är specialiserade på att ge turister privatlektioner i spanska. Oftast har de lektioner måndag - fredag. Du väljer själv hur många timmar per dag som du vill ha lektioner och hur många veckor som du vill ha lektioner. Du kan också ofta välja vilken inriktning du vill ha på undervisningen t.ex. träna konversation, utöka ordförrådet eller om du vill lära dig mer grammatik eller "spanska för turister". Allt är anpassat till vad du behöver för att förbättra din spanska.

Undervisningen är ofta helt på spanska eller på engelska och spanska på de lite dyrare skolorna. De har överenskommelser med olika lärare som de ringer in när det finns turister som är intresserade av lektioner. Många skolor ordnar aktiviteter på eftermiddagar t.ex. matlagningskurser och olika utflykter.

Betalning sker normalt kontant i förskott för en veckas lektioner. Boka en vecka och se om du trivs. Funkar det inte är det bara att byta lärare eller skola. Betala aldrig innan du är på plats och inte för mer än en vecka i förskott. Då har du full frihet att byta skola om det inte känns bra eller om du vill dra vidare till nästa stad.

Jag tycker att detta är det absolut bästa sättet att lära sig spanska. Att det dessutom är billigt och roligt och att du bidrar till den lokala ekonomin är trevlig bonus.