Enda landet jag....

29 maj 2013 22:11
Visningar: 5224
blivit rånad i!

Hittills har jag besökt 109 länder utan större missöden, utom när jag besökte Costa Rica. Här blev jag rånad kl 07.30 på morgonen när jag skulle fotografera en grupp vrålapor i Cahuita Parque Nacional vid Karibiska Havet av två unga män. De kom ut ur djungeln med varsitt järnrör i handen och attackerade mig....

Jag rekommenderar ingen att åka till Costa Rica!!!

Läs om min resa och rånet på

www.stalvik.se
Av Kboggio
29 maj 2013 22:29
Du kan inte dra alla invånare över en kam, du hade bara otur i det landet medans du haft tur i andra länder. Man kan bli rånad överallt. Jag rekommenderar alla att åka till Costa Rica. Ett galet vackert land med många bra människor. Men som i alla länder finns det bra som dåliga.
30 maj 2013 06:55
Du har i och för sig rätt..... men jag kan inte kalla det för tur att klara sig från övergrepp i 108 länder och otur att bli rånad i Costa Rica,
Kvinnan på hotellet som jag bodde på berättade att hon själv blivit rånad minst 30 gånger och att 60-70 % av turisterna blir rånade......

En bekants dotter och hennes kompis reste till Costa Rica. De hade läst att jag blivit rånad på min hemsida.
"Han hade bara otur!"
Även dessa unga kvinnor blev rånade i Costa Rica....

Visst finns det ärliga invånare i C R också, men oj så många oärliga!

Nog bara Honduras och El Salvador som är värre.....

JAG rekommenderar inte g
30 maj 2013 07:10
Usch, det låter inte roligt. Läser man svenska och amerikanska UD's reseinformation om Costa Rica verkar det som att våldsbrotten mot turister har ökat de senaste åren. Så det är kanske ingen slump att du blev utsatt.

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Guatemala/Reseinformation/Reseinformation-Costa-Rica/
http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1093.html

Bortser man från det så är Costa Rica säkert ett helt underbart land med vacker natur (har länge velat åka dit).
Trekker44, rekommenderar du att man ska åka i en större grupp om man nu bestämmer sig för att resa till Costa Rica - eller ska jag helt slå den tanken ur hågen? Kboggio, hur reste du - ensam eller i grupp?
Av Kboggio
30 maj 2013 11:30
Jag reste med mina kusiner och åkte runt i hela landet med San Jose som mitt punkt. Kände aldrig av något oroligt. Vi pratar spanska vet inte om det kan ha någonting med det hela att göra men jag rekommenderar fortfarande en resa dit för vyerna. Tråkigt att rånen har ökat i varje fall..
30 maj 2013 16:30
Glad_tant!

Visst är Costa Rica vackert.
Talar man om vackra länder i Centralamerika är Guatemala ännu vackrare - tycker jag.

Visst är det säkrare att åka i grupp till Costa Rica, men betydligt dyrare. Ibland kan dock "snålheten" bedra visheten, som i mitt fall. Jag brukar åka ensam på mina resor och då är man naturligtvis mera riskexponerad.

Efter att jag blivit rånad blev jag också utsatt för ett stöldförsök ur min ryggsäck på en buss!

MINA erfarenheter är inte goda från att resa i Costa Rica.

Kboggio!

Alla som besöker C R blir naturligtvis inte rånade, men en stor andel - tyvärr!

Träffade andra som också blivit rånade under denna resa.
Av Ali_84
25 dec. 2013 20:48
Vistt e det tråkigt när sånt hännder men nån gång måste man ju råka ut för lita tråkigheter jag menar det e säkert första gången av 108
Av Birgere
7 jan. 2014 16:42
Man ska absolut inte negligera Trekker44 och hans upplevelser men naturligtvis kan man inte dra några förhastade slutsatser om detta heller, och absolut inte dissa ett helt land.

Om man tex tittar på vad den amerikanska administrationen säger om Crime i CR så skriver dom:

"THREATS TO SAFETY AND SECURITY: The incidence of crime in Costa Rica is higher than in many parts of the United States and has adversely affected the traveling public. Pickpocketing and theft remain the most common crimes perpetrated against tourists, with theft from vehicles or on buses being particularly frequent. U.S. citizens also have been the victims of violent crime, including sexual assaults, robberies, car-jackings and murders. Armed robberies can occur even in daylight on busy streets. U.S. citizen tourists and residents can, however, take steps to protect themselves. You should exercise at least the same level of caution in Costa Rica that you would in major cities or tourist areas in the United States."

Men man bör även fortsätta och läsa på sidan...
http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_1093.html#crime
8 jan. 2014 09:10
Hej Birgere!

Så här skriver UD , bland annat, på sin hemsida (Information från svenska ambassader) när det gäller besök i Costa Rica:

"Kriminalitet och personlig säkerhet

Ambassaden vill ge följande råd till den som besöker Costa Rica:

xxxxx

Var mentalt förberedd på att du kan råka ut för stöld/rån. Gör inte motstånd och följ aldrig efter rånare/ficktjuvar. Vapen förekommer och motstånd från offret kan få mycket olyckliga konsekvenser."

Hur kul är det att besöka ett land som man måste förbereda sig mentalt på att bli rånad?

Min personliga uppfattning är fortfarande att Costa Rica bör ligga långt ned på "besökslistan"!
9 jan. 2014 11:06
T44: Vill bara dubbelkolla... Du har varit i 70 länder alltså, räknar jag rätt, och träffat ett så stort underlag av människor i alla att du rent statistiskt kan säkerhetsställa - utan att blanda in vare sig geopolitiska, historiska, sociokulturella eller övriga underliggande faktorer - att costaricaner generellt är mer oärliga än andra folk (salvadoraner och honduraner undantagna)?

Själv vill jag rekommendera alla att besöka Centralamerika för jag har sällan träffat så många ärliga, vänliga människor som gör sitt yttersta för att skapa ett liv för sig och sina familjer i en hård tillvaro som vi som västerlänningar knappeligen kan föreställa oss och garanterat inte förstå.

Trots detta har de tid att visa sådan ohämmad glädje över små vardagliga ting samtidigt som de tar sig tid att ge dig som besökare en insyn i det bästa de kan erbjuda..
Diskussionen är stängd för nya svar