Costa Rica, kriminalitet

10 sep. 2013 09:50
Visningar: 6402
Hej

Fundrera på att åka till Costa Rica till julen 2013 med min familj, barnen är 7 och 10. Tyvärr har vi hört en hel del angående att kriminaliteten har ökat på senare tid, är det någon som varit där under året eller under 2012 som kan ge oss lite information om läget?

Vi har tänkt att undvika San Jose men sedan har vi tänkt att åka både till Stilla Havssidan och till den Karibiska sidan.

Tacksam för hjälp

mvh Joachim
6 okt. 2013 15:15
Joachim,

Jag har anknytning till Costa Rica sedan början på 80-talet och det har alltid varit tal om ökad kriminalitet.

Som turist är man alltid utsatt i alla länder man åker till då man inte har koll på var man bör och inte bör vara, kultur, språk och liknande. Men samma gäller i CR som i alla andra länder, undvik att vara ute sent/nattetid, undvik avlägsna områden, var uppmärksamma på omgivningen.

Alltid bra att hålla reda på sina pass och plånböcker. Inte lämna saker i bilen och allt det man alltid säger att man ska göra då man reser.

Vet inte om ni pratar spanska och är vana att resa i tropiska länder då det underlättar ordentligt. Tropiska länder har ett ganska annorlunda djurliv än vi nordbor är vana vid och är något man måste ha i åtanke (särskilt barnen). Inte så att man snubblar på farligt otyg och krypande saker men det finns trots allt.

Många har klagat på att de har stannat för att hjälpa folk som har fått stopp efter vägen och råkat ut för samma omilda behandling vi har sett hända här i Sverige nu i somras. Man blir avlurad pengar eller får saker stulna ur bilen medans man hjälper folk.

Håller man sig till ställen där turister oftast är så finns de vanliga turistfällorna i alla fall men dessa ställen är ofta tämligen säkra och det bästa sättet att ligga lite i framkant är att prata med folk på hotell och liknande där man bor och berätta vilka planer man har och se vad de säger. Finns det något problem i närheten av där man bor får man reda på det då.

Den karibiska sidan har lite sämre rykte än Stilla Havssidan men det är svårt att säga (beror mycket på exakt var man åker). San José är som de flesta större städer, mycket trafik och avgaser, mycket folk, en och annan ficktjuv och kanske inte så mycket att se.

Kenth
Av Elin77
9 jan. 2014 23:10
Vi var där i jan-feb 2012 med våra barn, då 3,5 och 6 år. Vi körde egen bil hela tiden och var både på öst- och västsidan. Vi blev också väldigt varnade innan vi åkte och var på vår vakt men förstår inte nu i efterhand vad folk pratade om. Det värsta som hände oss var att sonens fotboll försvann när vi glömt den utanför bungalowen över natten.

Min man pratar bra spanska så det hjälper nog en del och sen måste man kanske vara en van resenär och inte gå på sånt som att stanna bilen för att hjälpa någon eller lämna värdesaker framme osv. Vi tog medvetet inte med oss nån iphone, ipad, laptop, vigselringar osv för att ite dra till oss tjuvar. Vi hade endast en gammal hederlig Ericsson-mobil för att kunna boka boende och så.

Costa Ricanerna avrådde oss från att stanna i Limón och det såg riktigt ruffigt ut men vi märkte inget mer. Körde dock endast igenom. Polisen stoppade oss däremot vid en vägkontroll för att kolla att allt var ok - såg att vi hade hyrbil.

Ser nu att ni antagligen redan varit där!! Hur var det?
9 jan. 2014 23:22
Hej

Tack för ditt svar

Ja vi har varit där men funderar redan på att ev åka tillbaka
Vi åkte San Jose, Fortuna, Montverde, Santa Teresa, Manuel Antonio, San Jose

Vi träffade några surfare som sa att Santa Teresa var ruffigt och att man fick hålla
i sina saker på stranden men det var allt, vi kände oss aldrig hotade utan alla var mycket
trevliga och tillmötesgående, vi undvek dock att vara ute för sent.
Blir nog fler resor dit

mvh Joachim
10 jan. 2014 08:22
Kul att se positiv feedback angående centralamerika och inte den gamla vanliga som bygger på UDs eventuella varningar mm.

När vi åker tillbaka till ES nästa gång är planerna att resa runt lite mer i CAs övriga länder dessutom.