Plugga spanska i Costa Rica - hur mycket förberedelse behövs?

26 nov. 2010 11:31
Visningar: 1336
Hej!

I februari planerar jag att förflytta mig till andra sidan Atlanten och bosätta mig en stund i Costa Rica. Min tanke är att ta en enkelbiljett dit och börja med att plugga spanska i en månad eller två. Jag har kollat runt på tusentals olika "plugga spanska i costa rica"-siter, så jag vet att det finns möjligheter. Dock snackade jag med någon som pluggat spanska i Kuba, och han sa att han önskade att han bara hade flugit dit, och fixat allt sedan, för tydligen blev allt billigare (både boende och kurs) när man väl var där. När jag var inne på att åka till Kuba var jag helt på det klara med att jag skulle vänta med att beställa nåt, och bara vara superspontan, men nu till frågan: Finns samma möjligheter i Costa Rica?

Jag har inget emot att vara spontan och ha det lite osäkert, men jag vill åtminstone veta om det överhuvudtaget är möjligt att bara åka dit, och fixa boende och kurs efterhand? Är det billigare eller dyrare? Är det någon som gjort nåt liknande, och kan komma med värdefulla tips? Helst skulle jag vilja vara nånstans i närheten av Monteverde, naturälskare som jag är, men om någon utav er har vart nån helt annanstans i landet, och har tankar, så uppskattar jag det ändå!

Tack för mig :)
Av Natw
11 dec. 2010 19:36
Hej!
Jag var i Costa Rica i januari 2010, och blev totalt förälskad i landet. Det hade alltid varit min dröm, men nu bekräftades det, speciellt med all djungel, otroliga djur, och paradisstränder.
Jag var första två veckorna i huvudstaden San José i en språkskola som jag hade blivit rekommenderad av en kompis. Skolan hette Costa Rican Language Academy (CRLA), och var helt perfekt! Elever från alla jordens hörn (mest Tyskland, andra europeiska länder och USA). I klassen var man ca 3 personer, och lärarna var unga och väldigt bra! Stämningen var nog det bästa. Det negativa med denna skola är ju att den är i San José, där jag anser att man inte har så mycket att göra efter ett par dagar. Ingen stad dit turister åker direkt, ifall de inte skall studera.
Spanska lärde vi oss absolut bäst genom att bo i familj, det rekommenderar jag oberoende vart du åker! Inga regler osv, men man "är tvungen" att prata mycket då man bor så, speciellt vid middagsbordet...
Ifall du vill bo nära naturen vet jag att det finns en skola i Playa Dominicana lite söder om Manuel Antonio nationalpark på Stilla Havskusten. Helt otroligt område, typ bara djungel och strand. Där finns mycket att göra som har med djungel, vatten och strand att göra, men tyvärr inga vulkaner som i Monteverde.
Längre norrut i landet finns det mer skolor, t.ex. Monteverde och Tamarindo (en strandort längst i nordväst, otroligt vackert, men inte så mycket naturaktiviteter att göra). Tyvärr vet jag ingenting om Monteverdes skola, men den verkar bra enligt hemsidorna!
Jag skulle absolut boka i förväg för de har samma priser oberoende när och hur du bokar, dessutom blir allt lite säkrare då!
Oj vad långt detta blir, fråga gärna mer :)!
12 dec. 2010 10:54
Hej! Jag har inga erfarenheter från Costa Rica utan från Mexiko, men kanske du kan få litet tips ändå.
Jag pluggade spanska på två olika ställen i Mexico och gjorde som du tänkt göra, dvs jag bokade allt på plats. Jag tyckte att det var bäst eftersom det kändes viktigt att jag gillade skolan och att läraren fungerade för mig. Det gick över förväntan och jag läste efter gruppkurser även privat med två av lärarna. Privatlektioner ger mest och är helt klart bäst om man vill avancera snabbare, men då är det också viktigt att man klickar med läraren. Jag vet att det funkar på samma sätt i Guatemala, så CR är nog inget undantag. Ingen tackar nej till extra inkomster.
Att bo i familj är naturligtvis ett suveränt sätt att dyka in i språket, men jag valde att bo på pensionat istället. Jag är litet morgontrött och behöver min egentid, men på pensionatet innebar ju alla vardagssysslor att jag fick använda mig av spanskan, och jag kunde förbereda mig litet. Många skolor erbjuder dessutom "intercambios" (utbyten) där man träffar en elev som vill öva sin engelska, och då träffas man ett par gånger i veckan och umgås ett par timmar. Vanligtvis talar man engelska halva tiden och spanska den andra halvan. Jag hoppade på detta istället för att bo i familj och tog alla tillfällen som fanns att tala med folk. Eftersom min lärare arbetade deltid på biblioteket, erbjöd jag att hjälpa med läxläsning. Alla elever kommer dit efter skolan för att göra läxorna och under fyra veckor hjälpte jag en pojke med engelska- och matematikpluggandet inför studentexamen, och det var ett suveränt sätt för mig att öva min spanska. Mitt tips är att berätta för lärarna på skolan att du gärna vill göra något sådant, om det passar dig,
Lycka till!
BL