Peking

27 juli 2013 12:26
Visningar: 1496
Hej,
Har i all hast kommit på att jag o min dotter vill åka till Kina nu i augusti. Vi ska till Kinesiska muren vet vi men annat är öppet. Har rest väldigt mycket men aldrig i Kina och har mycket dålig kunskap om detta land.
Ge oss tips. Himmelska fridens torg, den förbjudna staden ? Shopping? Någon pratade om att åka nattåg till Shanghai - kan det vara nåt? Andra alternativ? Vi har förstått att det är mycket varmt där nu varför upplägget inte bör vara så "späckat" kanske.
Jag tror att det blir billigast att boka biljetter reguljärt på nätet. Men var får vi tag på guider till muren tex?
Alla ni som sitter inne med förslag och egna erfarenhete - hör av er och vi blir mycket glada!

mvh Veronica
27 juli 2013 13:48
Hej

Förbjudna staden (gärna med guide tycker jag, då får man dessutom gå före i kön som kan vara lång), himmelska fridens torg, Himmelens tempel, akrobatikföreställning, Hutongerna (de kvarter som finns kvar av det gamla Peking), sommarpalatset, ming-gravarna, olympiastadion "bird nest".

Shopping: silkmarket och pearlmarket (men kom ihåg att inga märken är äkta...)

Det finns flera ställen att besöka muren, välj om möjligt inte Badaling, då det är väldigt mycket folk och försäljare där numera.

Jag har varit i Peking två gånger, 1999 och 2010.
Kolla i min reseberättelse (från 2010) som bla innehåller tips om guide och mat...
http://www.4000mil.se/?p=488
Av Leffej
27 juli 2013 17:44
Hej.
Vi åkte med EuroChina men om du inte vill ha ett späckat program så är det inte att rekommendera. Fördelen var en kinesisk-svensktalande guide och där ingick ett fint hotell samt frukost, lunch och middag.
Vi besökte muren, himmelska fridens torg, förbjudna staden, kejsarens sommarpalats, stadsdelen med Hutonger där vi åkte cykeltaxi, OS området med "svalboet", två teater föreställningar, samt en massa olika "fabriker, siden, jade mm.
Vi åkte i april precis när magnolian hade slått ut och temperaturen var strax över tjugo grader. Hur du än väljer så är Peking absolut värd besöket och en MASSIV stad, tyvärr kunde taxichaufförerna väldigt lite engelska, i alla fall de vi träffa på den fria dagen.
Priset för allt detta var inte dyrt, 13 000 per person(2012) i dubbelrum och en rabatt på ca 1500 kr för tidig bokning. Med frukost, lunch, middag och alla inträden....
Nackdelen var nästan nio timmars flygtid(direkt från Arlanda) men du får se en enorm flygplats i Peking där du får åka tåg till bagageutlämningen. Passkontrollen gick oerhört smidigt också.
27 juli 2013 19:29
Hej,

Tack för fina svar och många bra tips!
Är det en nackdel att åka själv just pga att det kan vara svårt med språket och kommunikationen?
Var hittar man guider att ta med till Kinesiska muren od. Brukar hotellen kunna ordna detta eller borde jag ordna det någon annan stans ifrån. Detta gör mig lite stressad ska jag ärligt säga ... trots att jag är väldigt resvan.
Ännu fler tips tas gärna emot:)

Veronica
27 juli 2013 20:03
Hej igen

Språket var ett jätteproblem första gången jag var i Kina, men nu sista gången inte alls ett problem.
Du kan ta dig fram själv i Peking.
Be hotellet att skriva upp på lappar dels dit du ska dels vad hotellet heter för taxiresorna.

Guide är en bra idé, inte för att du inte klarar dig själv utan för att få mer "kött på benen" och mer info om Kina och kineserna. Om man hyr guide med chaufför och bil blir det dessutom mer tidseffektivt.

Om hotellet kan fixa guide vet jag inte, men skulle nog tro det...
Boka hotell via t.ex. hotels.com och kontakta sedan hotellet via mail och fråga.

Som jag har skrivit i min reseberättelse, så bokade jag guide hemifrån via China Highlights. Den guiden var helt suverän och gav oss massor av mervärde på resan.
(om du har lust skicka bilden på honom från min blogg till China highlights och kolla om han jobbar kvar, han var verkligen något extra...)

Om ni åker själva, kan det vara bra att veta att runt förbjudna staden blir man ofta kontaktade av "kinesiska studenter" som vi gå och ta en öl någonstans och prata för att öva sin engelska. Detta är en "fälla". De tar en till ett ställe där ölen kostar flera hundra kronor...
Detta läste vi om innan och vi fick också ett erbjudande som vi tackade nej till.

Fråga gärna mer, så ska jag försöka svara!
Av Desires
28 juli 2013 18:26
Peking är en fantastisk stad som man säkert som ovanstående säger kan ta sig fram i själv, via taxi, bussar etc. Men vi valde för 1:a gången en gruppresa just till Kina, vilket vi inte ångrade alla fall. Tyckte det var så skönt att bara sätta sig i bussen och slussas runt i denna fruktansvärda trafik, där vi såg både olyckor och trafikoffer, det var riktigt jobbigt på det viset, så jag skulle nog hellre åka en buss med en van busschaufför än åka runt med en taxibil. Visserligen finns det bra och dåliga taxichaufförer, det är såklart väldigt olika hur de hanterar trafiken och resenärerna, men den enda gången vi åkte taxi där, fick vi en chaufför som körde som en galning och vi var ganska rädda. Det har vi visserligen upplevt på många platser i världen, men trafiken just i Peking är så oerhört rörig, hetsig och jobbig tyckte vi.

Så vi åkte med EurooChina (samma typ av sevärdheter som Leffej ovan nämner). För oss var det just denna gång ett bra val tyckte vi (annars har vi åkt med egen hyrbil själva på många andra resor i världen). Men med denne svensktalande kinesisk guide som gjorde att vi verkligen fick veta det mesta om detta land och stad blev det väldigt bra. Efter en hektisk vecka i Peking åkte vi sedan inrikesflyg till Hainan, vilket också var skönt efter den veckan i Peking. Här kan du läsa mer om vår resa och se många foton därifrån http://www.desires.se/#post106
28 juli 2013 18:47
Alla hotell, hostel, guesthouse fixar din tur till Kinesiska muren. Inga problem alltså.

Precis som ovanstående nämner kommer ni bli kontaktade av suspekta ungdomar som vill dra er med och äta eller dricka nånstans.

Tacka nej och be dem dra åt helvete. De är enbart ute efter brottsliga aktiviteter.

Engelska är inget problem i Peking.
28 juli 2013 22:02
Var i Beijing med min då 20-åriga dotter 2007, en härlig men varm juni-vecka.

Vi åkte själva, och ångrar inte det.

Vi tänkte åka kommunalt till muren, men hade glömt utskriften,och att fråga sig fram på engelska gick bara inte (har det ändrats på 6 år? De enda som kunde liite engelska var de som ville sälja grejer..). Hamnade till slut efter mycket traskande runt himmelska fridens torg på en kinesiskt guidad utflykt med kinesiska turister.. Vi vet inte var vi var vid muren, men det blev en grym dag! Vi gjorde bara klart med guiden om att vi skulle kunna kommunicera om samlingstid vid bussen vid varje stopp..Det är lite tjusningen med att inte ha allt fixat.

Annars åkte vi mest T-bana, bodde smidigt på Marriot Courtyard Chongwenmen. Vi tyckte bästa området för shopping var Xidan, inte lyxvaruhusen, utan där det är som en blandning av marknad o varuhus.
28 juli 2013 23:00
Hej!

Tack igen för alla fina råd! Nu ska vi spinna vidare och se vad det blir:)

Veronica
Av Msdr
31 juli 2013 22:25
Hejsan!

Många bra tips ovan, kan hända att jag råkar upprepa nåt :)

Kom hem från en rundresa i Kina med svensk-kinesiska resebyrån för 1,5 vecka sedan. Några tankar om Kina:

1) Den här årstiden väldigt varmt, men Peking var ändå acceptabelt (värre söderöver där det var varmt och väldigt fuktigt), det är ju monsunperiod men ovanligt torrt nu tyckte jag, regnade enstaka dagar och aldrig en hel dag. Över förväntan klimatmssigt!
Även bättre med smogen än vad jag tänkt mig, det var konstant disigt, men inte så man mådde dåligt av all smog.

2) T.ex. har svensk-kinesiska resebyrån sista-minuten resor till helt oslagbara priser, om ni ändå tänker att ni kan tänka er åka organiserat

3) Mycket svårt att ta sig fram med engelska där!!! Inte ens på alla större hotell kan de engelska. De kan bäst engelska på de turistinriktade marknaderna i princip, behövs ju för att kunna sälja saker :)

4) Gällande shopping så absolut Pearl Market/Hong Qiao! En klar favorit, allt förvisso fejk utom möjligen pärlorna på översta våningen, men kul att pruta och det finns typ allt!
Väldigt dyrt med äkta importerade varor då de lägger på extra skatt på detta.

5) Shanghai gillade vi bättre än Peking (Peking var allmänt infernaliskt på många sätt), där finns vackrare byggnader, det finns vatten, det är bättre med engelskan. Vad jag förstår så kan tågen i Kina ofta vara fullbokade (enligt vår kinesiske guide), så ska man åka tåg verkar det vara klokt att boka i ganska god tid.

Lycka till med letandet!