Peking – en blandning av gammalt och nytt

Journeychick
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Foto: journeychick, medlem sedan 2012
Foto: journeychick, medlem sedan 2012
En stad som rymmer dubbelt så många invånare som hela Sveriges befolkning, där rusningstrafik innebär att allt på vägarna står stilla i timmar, på femfiliga vägar i enkel riktning. Reseguidens medlem Pernilla, alias journeychick, guidar här till den mäktiga staden Peking.
Publicerad 18 januari 2013

En stad med så stor blandning av gammalt och nytt, där det traditionella och banbrytande dagligen möts.

Himmelska friden torg och den förbjudna staden

Världens största torg, en plats där så mycket historia blivit skriven, är nästan för stor att ta in. Här ligger Maos mausoleum, som byggdes till hans minne och där han fortfarande dagligen visas upp för besökande. Mausoleumet i jämförelse till torget är inte större än en sommarstuga, men upptar en yta som motsvarar 10 fotbollsplaner. Vid änden på torget ligger entrén till den förbjudna staden. Innanför murarna ligger hemmet till Kinas kejsare de sista 500 åren. Utanför är trottoarerna lika breda som svenska vägar för att tillgodose den jämna ström av turister som passerar varje dag. Bli inte avskräckt av de jättelika köer som bildas för att köpa inträdesbiljett – för det första är servicen oerhört snabb och effektiv, för det andra är det möjligt att köpa en inträdesbiljett på motsatt sida om ”staden” och gå varvet ”baklänges”.

Kinesiska muren

Likt en storslagen orm ringlar sig muren både upp och ner genom terrängen, vart man än tittar så fortsätter den bara vidare och vidare, den bryter även ofta av och fortsätter i mer än en riktning. Kvalitén på muren varierar från söndervittrade stenar till full restaurering. Hit kommer flera turistbussar om dagen och det är inte alls svårt att hitta möjligheter att komma dit. Däremot ligger den långt utanför stadskärnan så om man vill spendera en stund på själva muren så får man räkna med att reservera en heldag. En av de lugnare och mindre turistbefolkade sträckorna är mellan Jingshanling och Simatai. Med hänsyn till hur muren verkligen följer backen är det ibland mycket brant och man får se upp med var man sätter fötterna. Ta med en vattenflaska. För den som skulle ha glömt diverse förnödenheter finns möjligheter att köpa vatten eller godis av ett flertal ihärdiga försäljare. Det finns också de som orkar följa efter sällskapet i hopp om att försöka sälja en t-shirt eller några vykort, enda sättet att bli av med dessa är att ignorera dem – vilket kan bli en större prövning än man tror.

Mat

Det finns nog ingen annanstans där maten kan vara så prisvärd om man vågar sig utanför listan i turistguiderna. Ett mycket populärt och trevligt sätt är att besöka ett ”hot pot” som en stor gryta mitt i bordet där buljong kokar och maten tillagas likt fondue. En buffé av ingredienser står till förfogande för att komplettera med just den sås du behagar. Till efterrätt kan du svänga förbi grönsakshandlaren och köpa ett halvt kilo jordgubbar för mindre än en tjuga, jordgubbar som är lika söta som smultron och så mjuka att de känns som att de smälter i munnen på dig. Prova också mini-mango, kostar inte heller många kronor. Men så söta och inte ens smaken av den mest perfekta mangon kan mäta sig med den. Det finns också möjligheten att stanna till vid ett hål i väggen och som snabbmat köpa med sig 3 stycken spett med kolgrillat kött för 10 kronor – värt att nämna är att dessa spett är ca 70 centimeter långa, mättar lätt 2 personer som lunch.

Så tar du dig runt

Det är förundransvärt hur lätt och billigt att ta sig runt i Peking med hjälp av tunnelbanan. För 2 yuan kan du resa till den destination du vill enkel resa, oavsett hur många byten eller stationer du passerar, så länge du inte går ut ovan jord. På det här sätter är det mycket lätt att ta sig runt mellan till exempel OS-arenan fågelboet, Lamatemplet – det mest kända buddisttemplet utanför Tibet och himmelska fridens torg. Linjerna går ofta, men skulle det vara så att en vagn står inne när man kommer ner är det lätt att identifiera vart den går eftersom samtliga stationer står i taket ovanför spåret.

Europé i Kina

Om du är blond så får du vara beredd på att bli en aning uttittad, var inte förvånad om du bokstavligt talat orsakar trafikstockning. Det är så ovanligt att i Kina se en blond varelse att dessa betraktas lite som kändisar. Du kommer att bli fotograferad med mobilkameror i farten, barn kommer att peka och fråga sina föräldrar, kanske kommer det till och med folk som frågar om de får ta en bild med dig och dem – ta detta med ro, men kom ihåg att inte öppet skratta åt någon, då detta fortfarande kan tolkas som att någon ”tappar ansiktet”. Det är lite olika beroende på åldersgrupp, men varför chansa?


Flyg till Peking