Fantastiska Peking

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 70 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Klassiska sevärdheter, matupplevelser och möten med kinesisk vardag i hutongerna. Reseguidens medlem Gunilla, alias "gunillad", tipsar om vad man inte bör missa i den gigantiska staden.
Publicerad 18 januari 2013

- Det här är ingen stad, det är ett monster, hinner jag tänka i taxin på väg in till city från flygplatsen.
Peking breder ut sig till synes oändligt, skyskrapor, motorvägar, viadukter, avfarter. Det finns inget slut. Och visst behöver staden en natts god sömn innan man är redo att ta sig ann, och älska, denna jätte med tjugo miljoner invånare, fem miljoner bilar och evig smog. Men när man hämtat sig från den första chocken är Peking en fantastisk stad, vars många sevärdheter få andra städer i världen kan mäta sig med.

En förändrad stad

Första gången jag besökte Peking var under det förra seklet. Hutongerna, den gamla låga bostadsbebyggelsen bredde ännu ut sig över staden. De breda avenyerna svämmade över av cyklar, oxkärror och trehjuliga mopeder. Vid vägkanterna levde Pekingborna obekymrat sina liv, man spelade kort, eller bräde, en frisör utförde sina tjänster, en grupp utövade stillsamt qigong.
Nu är Peking mer att jämföra med en västerländsk stad. Bilarna har tagit över, de flesta hutonger är rivna till förmån för modena byggnadskomplex och skyskrapor.

De klassiska sevärdheterna

Minst tre dagar går åt till att besöka de allra mest kända sevärdheterna; Kinesiska muren, Förbjudna staden, Himmelska fridens torg, Himmelens tempel, Sommarpalatset och Minggravarna. Den närmaste platsen att se kinesiska muren på är Badaling, ca 8 mil norr om Peking. Här är det dock trångt och gott om påträngande försäljare. Jag rekommenderar därför att man istället åker lite längre bort, till Simataj eller Jinshanling. Eller varför inte vandra på muren mellan dessa båda platser, en vandring på ca en mil som tar ordentligt på krafterna sommartid, men som ändå är väl värd mödan.

Bli en sevärdhet

Himmelska fridens torg är alla tider på dygnet och året en plats där många människor flanerar. Torget är overkligt stort, 880 m långt och 500 meter brett. Hasta inte förbi utan ta dig gott om tid att strosa runt och titta på människor. Om du är någorlunda exotisk (läs svensk!) till utseendet, kommer du snart att bli tilltalad av ett generat och fnittrande sällskap kineser. De viftar med en kamera och gestikulerar, kanske vill de ha hjälpa att ta en bild av sig själva framför ingången till Förbjudna staden? Nej, dessa kineser är själva turister. De kommer från någon del av Kina där turister och därmed västerlänningar är ovanliga, de ser därför dig som ett mycket exotiskt inslag på sin egen resa och vill gärna att du poserar på bild tillsammans med deras fru, dotter, eller gammelmormor!

Shopping

I Peking kan man handla billigt! De klassiska stråken är Silk market och Pearl Market, det första en utomhusmarknad, det andra en galleria, där försäljare hyr in sig. Här hittar du många kända märken så väl som sovenirer. Shoppa loss och glöm inte att pruta först. Men observera att alla märken är kopior!

Äta ute

Runt om i Peking finns matmarknader där de mest häpnadsväckande rätter (och djur!) är till salu. Hur spännande och exotiskt det än må vara att strosa runt och titta på ormar, grodor och inälvor är det inte alltid smaklökarna retas. Mitt tips för den som vill ha lite variation i det kinesiska köket är att besöka en kinesisk-muslimsk restaurang. Man hittar dem främst i området väster om förbjudna staden och restaurangerna känns igen på sina gröna skyltar. Här äter man fantastiskt god och billig mat, med tydliga influenser av det arabiska köket.
Varför inte avsluta kvällen med en akrobatikshow av högsta klass?

Kinesisk vardag

Efter några dagar med historiska sevärdheter vill du kanske se mer av hur kineserna lever idag. Att gå vilse bland hutongerna är ett utmärkt sätt att få inblick i den kinesiska vardagen. Kanske väljer du också att delta i en hutong-tur där man även får besöka en familj i deras hem. En utmärkt möjlighet att ställa frågor om det dagliga livet i Peking. Några kvarter sydväst om Himmelska fridens torg kan man även mingla med de nya trendliga Peking-borna på H&M och Starbucks.


Flyg till PekingErbjudanden