Peking - en stad i förvandling

Peroerik
Medlem sedan 2010, besökt 43 länder

Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Foto: peroerik, medlem sedan 2010
Kinas huvudstad Peking är en stad i snabb förvandling så skynda dig att besöka den innan allt genuint gammalt är borta. Reseguidens medlem Per-Ola, alias "peroerik" ger sina bästa tips till den kinesiska metropolen.
Publicerad 14 februari 2013

Peking, eller Beijing som den heter på kinesiska var till för bara något tiotal år sedan en för turister ganska oexploaterad stad. Stora områden av innerstaden bestod då fortfarande av trånga gränder med låga hus. Inför OS 2008 revs dock mycket av det och nya moderna hus byggdes och byggs fortfarande i rasande takt. Fortfarande finns dock alla de riktigt gamla platserna kvar för oss turister, alla de platser vi läste om i skolan men som ingen av oss förut sett med egna ögon. Jag garanterar, det är en stor upplevelse att gå på Kinesiska muren, att vandra i Förbjudna staden eller att åka cykelrickshaw i hutongerna.

Kinesisk underhållning bör man också försöka få tid till vid besök i Peking. Jag hann med både en fantastisk akrobatikshow och en kväll med riktig Pekingopera. Att äta riktig kinamat i Peking hör också till upplevelserna på en resa till Mittens rike. Det kinesiska vinet kan ni dock hoppa över, men ölet är OK. Ris serveras till varje måltid så det hinner man tröttna på, på en vecka.

Fem tips i Peking


Himmelska fridens torg och Förbjudna staden

Det moderna Kinas makthavare har sina byggnader samlade kring Himmelska fridens torg. Torget är ett av världen allra största här finns bland annat Mao Zedongs mausoleum, monument över folket hjältar, de som skapade det Kina som funnits sedan 1949. Strax intill ligger Förbjudna staden där kejsarna med sina familjer bodde och levde under ett antal århundraden och där inga vanliga kineser fick komma in om de inte jobbade där för att betjäna kejsaren. Båda dessa platser är ett måste vid besök i Peking.

Kinesiska muren

Kinesiska muren, det enda byggnadsverk skapat av människor som kan ses från månen, är naturligtvis ett annat måste under en Kinaresa. Från Peking kan man lätt ta sig till flera platser utmed muren som totalt är över 800 mil lång. Mitt förslag är att du åker till Badaling som ligger ca 1,5 timmes resa med buss, tåg eller bil från Peking. Vid Badaling är muren ganska hög och bitvis brant och blir då en större upplevelse än vid andra platser i Pekings närhet.
En vandring på muren är ansträngande men väl värd att göra. På hösten då jag var där var de omgivande bergen bedårande vackra av lövträdens alla höstfärger.

Sommarpalatset

Till sommarpalatset flyttade kejsarfamiljen under sommaren då det blev för varmt inne i staden. Sommarpalatset består av ett antal större och mindre byggnader i typisk kinesisk stil, placerade i en stor park som i sin tur ligger vid en ganska stor sjö. Här kan du spendera många timmar genom att bara strosa runt och njuta av omgivningen.

Besök i en park

Ytterligare ett måste i Peking är att någon morgon eller förmiddag besöka en av Pekings alla parker och njuta av alla de aktiviteter som pågår. Till parken går pensionärer och arbetslösa och andra som för dagen inte måste vara någon annan stans. Här ägnar man sig åt diverse aktiviteter såsom Taiji, svärdsdans, att sparka fjäderboll, spela någon racket sport, kasta ringar eller att dansa, t. ex. bugg till kinesisk musik eller att sjunga. Alla gör det med stor inlevelse, entusiasm och glädje och det gör en glad att se på eller att själv delta. Man blir nämligen ofta inbjuden att vara med. Vi västerlänningar är nämligen exotiska här, vi blir ofta betittade och kommenterade för vårt utseende, vilket vi kanske inte alltid är vana vid. Det är inte ovanligt att några kineser kommer fram till en och vill få bli fotograferade tillsammans med oss.

Shopping

Att shoppa tillhör ju ofta resandet, så även på Kinaresan. I Peking finns stora varuhus av västerländskt snitt. Dessa kan man hoppa över. Besök istället en av de marknader där man kan köpa kopior av alla märkesvaror som finns i väst. Var medveten om att en Canada Goose-jacka köpt här inte är äkta utan en ibland riktigt bra, men lika ofta dålig kopia. Det är dock en upplevelse att besöka dessa marknader åtminstone om man gillar sådana ställen och om man gillar att pruta när man handlar.

Den riktigt roliga shoppingen upplever man om man tar sig en promenad genom hutongerna. De smala områden med gränder och låga hus som ännu finns kvar här och var i Peking. Här hittar du det verkligt genuina, men välj då ett hutongområde som inte ligger allt för nära området kring himmelska fridens torg, för där är även dessa områden turistanpassade. I vissa av hutongområdena kan man också ta en tur med cykelrikshaw vilket är ganska kul.

Övrigt

Ja det är inte lätt att få med allt man kan uppleva under en veckas tur till Peking. Vill du fördjupa dig ytterligare i detta kan du läsa min reseberättelse i albumet Peking de Luxe Där finns också en mängd bilder och även länkar till några videoklipp. Peking de Luxe var för övrigt namnet på den paketresa som tog mig till detta intressanta resmål. Det finns flera svenska researrangörer som specialiserat sig på resor till Kina. Vill du uppleva mycket och få bra information om Peking och hur det är att leva i dagens Kina tycker jag att bör du välja en resa med svensktalande guide. Du kommer inte att träffa på speciellt många kineser som talar engelska, och de som gör det talar inte speciellt begripligt.

Så tar du dig hit

Man flyger direkt från Stockholm Arlanda till Peking. Resan tar 10 – 11 timmar.


Flyg till KinaHotell i Peking