New York erfarenhet

Av Peter_o
21 okt. 2015 23:17
Visningar: 89
Nyss hemkommen från New York kommer här några personliga erfarenheter

ESTA. Jag skaffade ett nytt ESTA och noterade då ett de frågar efter "Förnamn (tilltalsnamn)" så jag fyller givetvis in mitt namn "Peter" som är mitt andra förnamn. Inte heller hjälptexten som man får upp om man klickar på ?-tecknet. (Läs inte hjälpen man får om man klickar på "Passexempel", den är helt förvirrad.)

Även flygbiljetten (SAS) beställde jag med förnamnet Peter, och det fick hur bra som helst att komma in i USA.

På ESTA-frågan om "Anställningsinformation" blev jag lite tveksam eftersom jag är pensionär sedan några år tillbaka. Jag fyllde i "Nej" på frågan om jag har en nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Det kanske jag inte skulle gjort eftersom jag haft det, men som framgår av ledtexten så används informationen som ett led i att avgöra om de kan ana att jag tänker söka arbete i USA. Och det kanske ändå inte är så troligt, vid min ålder.

SAS har uppgraderat komforten på flyget så till vida att underhållningspaketet med filmer är kraftigt utökat, Men vad hjälper det att de visar 50 helt ointressanta filmer? On line-kamrorna var tagna ur bruk. Jag tror man skulle kunna få 30 minuter fri Internet-access, men det funkade inte så bra för mig. Att köpa tid för hela resan var för dyrt. Dagstidningar delas inte längre ut (man har ju tillgång till Internet, blev svaret på frågan varför). Som på många andra bolag måste man nu betala extra om man vill boka stol i förväg.

I NY måste jag ju prova den nya tunnelbanestationen på linje J, som Skanska byggt. Den ändstationen ligger nära norra ingången till High Line. Jag åkte dit och det finns en skylt om att man ska gå till vänster då man kommer ut. Och man fortsätter vänster 34 Street ner mot vattnet så har man ingången på vänster sida. Man har då passerat över 11 Avenue.

Jag hade turen att vara i NY lö-sö då det var öppna hus. Nu skulle man ha förbokat de flesta, men det fanns tillräckligt många att besöka till vilka man inte behövde boka i förväg. Bl a tittade jag på Kings Theatre i Brooklyn, en stor och mycket fin teater. För den som tänker besöka New York i oktober (något framtida år) rekommenderar jag en titt på www.ohny.org några veckor innan).

/PeterO
22 okt. 2015 07:37
Ja Peter_o, ESTA-formuläret blir ju snarare sämre och otydligare än bättre varje gång de kommer med en ny version :-(

Att skriva fel förnamn har alltid funkat och nu frågar de t.o.m. fel i den svenska versionen.
De har förresten nu infört hela två fält för personnummer som inte går att fylla i, antagligen en kommande funktion (om de inte ändrat sen jag tittade senast), en föraning om mer samkörning med svenska myndigheter kanske....

I exempelbilden av passet stämmer det bättre men där finns däremot den förvirrande uppgiften att man ska ange övriga förnamn men det finns ingenstans att ange dessa i formuläret (kanske något de jobbar på det med, känns som de inte hinner göra formuläret riktigt färdigt innan de släpper nya versioner). De borde verkligen anlita en översättare som kan göra ett formulär med samma innebörd som det engelska.