Narkotikaklassad medicin

16 mars 2021 14:43
Visningar: 36
Hej!

Jag planerar en resa på ca 2 månader genom Centralamerika och sedan till Australien där jag tänker stanna i upp till ett halvår. Detta kommer att ske när allting börjat lugna ner sig. Jag har dock ett dilemma där jag hoppas på att få lite tips. Jag lider i perioder av sömnproblem och får därför zopiklon utskrivet att ta vid behov. Detta är ett narkotikaklassat läkemedel som inte är benzo, men besläktat med det. Min tanke är att jag kommer att klara mig på 90 tabletter, dvs 3 stycken uttag, för hela denna period + om jag eventuellt stannar lite längre än tänkt. Mitt problem är då att jag inte tänkt åka inom Sverige mellan mina destinationer, vilket skulle innebära att jag måste ta med alla 90 tabletter på min resa genom Centralamerika. Jag kommer självklart att förvara de i deras originalförpackning, med etikett samt receptkopia och förmodligen ett intyg från läkaren på engelska. Men jag är ändå orolig över att de ska höja ögonbrynen åt att jag har med mig en så stor mängd vid gränskontrollerna i Centralamerika. Dessutom är jag orolig för ficktjuvar eller annat som kan hända så att jag helt plötsligt står helt utan medicinen. Är det någon som har erfarenhet av narkotikaklassade läkemedel och gränskontroller i Centralamerika? Är det något att oroa sig för? Är mängden en varningsflagga för dem? Man blir ju uppskrämd av de resesidor som säger att det finns risk att bli anklagad för narkotikasmuggling om man gör fel.

Min andra plan är att istället ta med 45-60 tabletter till Centralamerika och försöka få det sista uttaget utskrivet i Australien. Går det att visa ett utskrivet recept från Sverige för en australiensk läkare? Eller måste den läkaren skriva ett nytt eget recept? Med tanke på den narkotikaklassade statusen antar jag att det är en dålig idé att låta en familjemedlem skicka tabletterna via post?

Mycket frågor men är väldigt osäker på vad som är bäst att göra, speciellt med tanke på att jag inte har någon som helst erfarenhet av just dessa länder sedan tidigare. Kom gärna med så mycket tips och erfarenheter som möjligt. Kanske finns det någon annan metod som jag inte tänkt på.