Sydamerika råd om reserutt

Av Evvi_j
4 maj 2012 12:39
Visningar: 3425
Hej!

Jag och min man ska till Sydamerika i 3 månader i höst/vinter. Skulle bli evigt tacksam för någon slags respons på vår rutt! Verkar den vettig, realistisk? Kanske kan ni tipsa om något mer på vägen som skulle ses? Ja, alla synpunkter tas emot.

Såhär ser det ut nu i planeringen:

- Flyg till Lima. Vara där i några dagar.

- Flyg till Cusco, vara där minst 5 dagar, för att acklimatisera oss och sedan besöka Maccu Piccu (vi skippar incaleden och tar tåget).

- Åker från Cusco till Manu i Södra Peru, där vi tar en djungel/regnskogstur på 7-8 dgr. Tar väl 10 h med buss dit ungefär har jag förstått. Åker på arrangerad tur med guide.

- Ta oss därifrån ner till Puno (vet inte om vi behöver ta bussen tillbaka till Cusco...). Åker ut på titicacasjön, övernattar där en natt.

- Åker över till Bolivianska sidan, och åker vidare till la Paz, där vi tillbringar några dagar.

- Tar en lång busstur ner till saltöknen, Salar de Uyuni, där vi tillbringar minst 3 dgr.

- Krånglar oss på något sätt fram till en flygplats som kan ta oss till Buenos Aires. Ska forska lite mer om detta, men det verkar som vi ev. får åka tillbaka till La Paz, eller någon annan stad en bra bit bort.

- Stannar i Buenos aires ca 1 vecka. Tar kanske en dagstur över till Uruguay. Är lite sugen på en liten Pampastur också. Kanske ska man stanna fler dagar här?

- Tar nattbuss upp till Iguazifallen. (har hört att det finns riktigt bra bussar här..) Tillbringar några dagar på den argentinska sidan.

- Buss vidare till Sao Paolo. Ca 3-4 dagar där.

- Buss till Rio (ca 6h). Tillbringar minst 1v i denna stad.

- Lång flygtur upp till norra kusten, Bahiaområdet typ. Vet inte vilken stad ännu, här är minst planerat och påläst. Vill ha en massa skönt strandhäng, snorkla, se atlantregnskog. Har hört talas om de häftiga sanddynerna som finns at se häruppe. Tillbringar resten av tiden i det här området. Flyger hem från kanske Natal, recife eller Fortaleza?

Som sagt, vore evigt tacksam för någon slags respons på detta! Har vi klämt in för mycket på våra tre månader eller verkar det lagom? Något tips på sevärdheter? Gillar god mat och häftig natur.

Vänligen Evelina
4 maj 2012 19:05
Hej
I stort så är eran resrutt mycket bra, ett litet förslag hoppa över Sao Paolo och försök att satsa på
San Pedro Atacama i Chile istället.
Av Evvi_j
14 maj 2012 09:40
Hej, och tack för svar!

Har nu kollat in San pedro Atacama, insett att jag inte ska missa det... Vad jag förstår är det en del av Salar de Uyuni-turerna som avslutas i San Pedro de Atacama, så det känns ganska lätt att lägga till! Frågan är bara hur man tar sig från San Pedro till Buenos Aires?

Som sagt, vore evigt tacksam för fler synpunkter från er beresta medlemmar!

/Evelina
14 maj 2012 14:44
Hej Evelina,

Kan inte låta bli att le när jag läser ditt inlägg... Den här resrutten är nästan identisk med min under min första resa till Sydamerika! En fantastisk sådan!

Lite tankar kring resrutten:

Spendera en eller två dagar i Lima. Det räcker. Större upplevelser väntar.
Taca Airlines har ett flertal dagliga avgångar till Cuzco. Här får ni bl.a inte missa utsikten från kullarna runt staden.
Inkaleden är en upplevelse i sig , men visst Macchu Pichu måste man uppleva oavsett hur man tar sig ditt!
Från Puno behöver ni inte ta bussen tillbaka till Cuzco. Efter att ni har besökt Isla del Sol (eller Luna?) fortsätt med buss till La Paz. Härifrån flög jag senare till Buenos Aires.
Buenos Aires är en fantastisk stad! Här finns det m a s s o r att se och göra. Och så maten...!
En dagstur till Motevideo rekommenderas. Ang pampas, det finns ett antal estancias där man kan få en inblick i gauchos liv (om än från en något turistiskt perspektiv). Asado och övernattning ingår. Detta kostar dock en slant... Ett tips är att hyra bil eller ta bussen till San Antonio de Areco, en sömnig liten stad ca 2 timmar från BsAS. Även Mendoza är värt ett besök, särskilt om man tycker om vin.
Bussarna i Argentina är mycket bra och linjenätet kan man inte klaga på. Ni kan även flyga till Iguazu. En - två dagar här räcker för vattenfallen.
Själv, hade jag hoppat över Sao Paolo och åkt direkt till Rio. Kommer ni inte att vara där under karnevalen, försök besöka en sambaskola. Det är en upplevelse!
3 månader låter rimligt tycker jag, men som alltid, ska man inte planera för mycket. Vissa platser kommer man att vilja stanna längre på, andra helst lämna...
Ha en fin resa!
/M.
14 maj 2012 19:55
Hej igen
Är lite osäker med hur du tar dig till Bueno Aires kan vara så illa att du måste ta dig till Santiago för att komma
vidare. För att riktigt ta ut svängarna när vi ändå är i farten, Påskön kanske, som jag alltid puffar för när man ändå
är i krokarna.
Av Elena39
14 maj 2012 23:46
En vecka i Rio låter underbart, men lite kort i denna fantatiska stad, min favoritstad, finns mycket se, Botaniska Trädgården, Jesusstatyn, Sockertoppen, Vackra Ipanema stranden, Trappan i Lapa, Santa Teresa, Konstmuseet i niteroi...m.m. vid frågor så fråga mej gärna...
Av Evvi_j
15 maj 2012 16:48
Hej, och stort tack för era svar!

Ja, många säger visst att man ska hoppa över Sao paolo...Just därför blir jag ändå lite nyfiken;)
Har hört om att det ska finnas ett stort ”Japantown” där, låter intressant... Konstigt med en så stor stad som är så okänd. Hittar knappt någon reseguide dit eller något... Men kanske är den så okänd för att den är tråkig?
Jag tänker att man kanske kan bestämma på vägen sen om man vill skippa eller inte...

Vittjarn: verkar som man får flyga från Calama, som ligger 1,5h från San pedro de Atacama. Dock verkar det inte gå några flyg från calama till Buenos aires vad jag kan förstå, så det blir nog till att flyga Calama-Santiago-Buenos Aires. Då infinner sig självklart frågan om man ska stanna i Santiago i ett par dagar! Påskön låter lockande, men jag tror tyvärr jag prioriterar bort det den här gången. Förhoppningsvis inte sista gången jag kommer till Sydamerika:)

Mondiano: Vad kul! Hur länge var ni där den gången?
Taca airlines ska jag kolla upp, om det är ett flertal dagliga avgångar kanske man inte behöver förboka det flyget? Sambaskola ska jag definitivt prova på:) Hur var La Paz? Var gatumaten god?

Förresten, vet du (eller någon annan) vad som gäller vid inresa i Peru? Har hört något om att man måste ha en utresebiljett när man åker dit för att komma in i landet, men har inte hittat något mer om det efter idogt googlande... Här är det enda stället jag sett det nämnas, men blir ju rejält orolig:

http://www.whoa.nu/forum/ovrigt/blandat/652808/1.aspx
(se inlägget från 25/4 2009)

Elena39: Jo, jag vet, Rio verkar ju heeelt underbart! Därför lade jag till ett ”minst” en vecka, så får vi se om vi stannar längre:)
Har du rest runt mer i Brasilien?

/Evelina
15 maj 2012 19:39
Hej ännu en gång.
Det kanske blir lite tight och det är ganska dyrt att åka till Påskön. Har själv varit i Santiago två gånger och
staden har väl sin charm och någon längre tid behöver man inte vara där, däremot Valpararasio är ett
mycket charmit ställe och tar inte lång tid att besöka från Santiago.
16 maj 2012 10:37
Var där i ca 10 veckor och hade utan tvekan kunnat stanna lika länge till! Det blev istället en ny resa till Argentina och Chile redan samma år.
La Paz är en trevlig men märklig stad. Åker ni buss, var bereda på en fantastisk vy från höjderna utanför staden.
Maten har inte gjort något bestående intryck, minns goda piroger, grillat kött på en argentinsk restaurang (!) och på en bakgata mitt i "ingenstans" en salladsbar! Ta en närmare titt på affärerna som säljer naturmedicin, udda växter, döda djur och andra konstigheter. Sedan har ni en stor marknad som säljer allt mellan himmel och jord, bra om man vill handla några färgglada souvenirer.
Av Fannyn
12 juni 2012 21:59
Hej Evelina!

Jag och min pojkvän har tänkt göra ungefär samma resa som du i höst/ vinter.( Oktober-februari)
Det vi har forskat mest kring, och oroat oss lite för är det här med väder och vind.. och regn!
Det verkar som att just november december är en dålig tid att åka till många delar av kontinenten framförallt i inlandet i just Peru/Ecuador/Bolivia
Har du forskat något kring när man skall åka vart och om det finns några absoluta no go tider?
Amazonas verkar vara som allra bäst precis efter regnen, där är vi helt fel ute som kommer just innan regnperioden.
Bara generellt känner vi oss lite osäkra efter många timmars forskande. Vi vill inte låta vädret förstöra våra livs första stora resa! Och då menar vi inte att vi inte kan hantera lite regn.

Hade vart supertacksam om du ville dela med dig av dina tankar!!

/Fanny
Av Dirgis
28 juni 2012 16:42
Jag har nyss en resa genom Syd- och Centralamerika.
Resa började i Peru. Sen har jag varit i El Salvador, Honduras and Guatemala.
Man måste vara medveten att mörkret kommer fort på kvällen. Redan kl. 19.00
är det mörkt.
Utanför Cuzco bodde jag hos en indianfamilj. Det var en upplevelse jag sent kommer att glömma.
Guatemala är ett fantastiskt land och där Mayafolkets kultur finns i det dagliga livet.
Honduras och Guatemala har många platser från Mayafolkets storhetstid. Trots åtskilliga
jordbävningar i Syd- och Centralamerika finns många bevarade ruiner från Incafolken i
och Mayafolket.
Det är inte så billigt att turista i Peru.
Köp en multiflight biljett från Exito Travel. Pålitliga och mycket bra pris.