En söndag i Rio de Janeiro

Tildesun
Medlem sedan 2013, besökt 32 länder

Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Foto: tildesun, medlem sedan 2013
Vad tänker du på när någon säger Rio de Janeiro? Jesusstatyn? Sockertoppen? Stränderna Copacabana och Ipanema? Vår medlem Tilde alias "Tildesun" tar med dig bortom de vanligaste turiststråken i Brasiliens härliga storstad.
Publicerad 13 oktober 2014

Vänner, låt mig välkomna er till staden bortom de vanligaste turiststråken som istället tar dig till platser där du kan hänga med stadens cariocas. Ett Rio de Janeiro utifrån mina upplevelser via couchsurfing, via brassar. Kanske världens trevligaste befolkning.

Jag föll pladask för Rio de Janeiro 2011 och återvände 2013. För mig som älskar storstäder lika mycket som natur är det drömstaden. Vackra, långa stränder där dagarna kan spenderas med kokosvatten varvat med caipirinhas. Där skyskraporna skjuter upp mot himlen bakom strandremsorna. Lagunen mitt i staden man kan cykla runt dagtid. Där man kan hänga på bryggor kvällstid och titta på skimrande lampor och Jesusstatyn som reser sig på en bergstopp längre bort. Marknaden på Ipanema dagtid eller kvällsmarknad på Copacabana. Samba i downtown. Fiskrätter och feijoada till middag. Men de bästa upplevelserna har varit när jag har hängt med brassar på helger. Här följer en lista på den ultimata upplevelsen i Rio de Janeiro, på mindre än 24 timmar.

Largo do Boticario

Några minuter från Jesusstatyn ligger denna dolda pärla. En gammal byggnad i gult, blått och grönt. Sliten men det gör ingenting, du kan istället förstå hur vacker den en gång varit och därmed fortfarande är. Intill den är det fantastisk natur och där, lite längre bort, finns en flod. Sätt dig där och dingla med fötterna, den ska vara renande och den sträcker sig hela vägen bort till stranden i Flamengo.

Lunch på Brasseiro da Gávea

Kom hit med bra tålamod, kön kan vara lång men den är värd varenda minut. Skriv upp dig på kölistan och ät under tiden några korvbitar och ta en, eller flera, caipirinhas i baren. En riktig hit hos alla cariocas och du kommer förmodligen att vara den enda turisten. Beställ arroz de brócoli (broccoliris) mandioca frita (en slags friterad rot) kött och såklart deras böngryta. Unna dig några fler caipirinhas, du är på semester. Alkoholfritt? Drick den brasilianska läsken Guárana.
Adress: Praça Santos Dumont, 116 Gávea

Vattenfall i Parque Nacional de Tijuca

En bit bort från stadskärnan når du regnskogen med höga träd och fuktighet. 20 minuters promenad i uppförsbacke och klättring på rötter och belöningen kommer: det lilla vattenfallet där du kan svalka dig. Kylande vatten och ett fåtal människor (läs: cariocas). Kanske ser vattenfallet inte mycket ut för världen men hur fantastiskt är det inte att komma till en plats där det inte längre känns turistigt. Istället tyst och lugnt i kontrast till den annars ganska högljudda staden. Fortsätt upp för backen till vänster om vattenfallet och du når ytterligare ett litet vattenfall. Här var jag och min brassevän helt ensamma, kunde sitta på kanten med den nästintill oändliga utsikten över grönskan i dess alla möjliga nyanser.

Utsiktsplats i St Teresa

Kanske den mest turistiga utflykten, speciellt under en söndag men det är värt ett besök. När du tar det lilla loket upp till höjden i St Teresa kan du se det moderna downtown skymta bakom de annars gamla, historiska byggnaderna, vissa täckta med street art. Snart är du framme och du går in i en byggnad och kan se det uppdelade Rio: favelor som klänger sig uppåt, sedan höghus och långt där borta Sockertoppen där några av de mest förmögna Rioborna bor tätt intill. Havet ständigt närvarande.

Praça são Salvador, Laranjeiras

Egentligen en rätt enkel kombo: ett torg och ett stim av brassar. Men att inte glömma är att brassar är fullkomligt fantastiska. I Brasilien behövs inte mycket för att en kväll ska bli trevlig. Öl i plastglas som beställs i någon av barerna som ligger vägg i vägg på ena sidan av torget. Slå dig ner på en bänk, vid fontänen eller gör som vi gjorde och sätt dig på en bil för att klunka på den kalla ölen. Och snacka med någon brasse.

Hos Reseguiden hittar du resan till Brasilien:
- Flyg till Rio de Janeiro
- Hotell i Rio de Janeiro
- Erbjudanden till Brasilien


Flyg till Rio de JaneiroHotell i Rio de Janeiro