Rio de Janeiro – en förförisk latinsk skönhet

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 70 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Rio de Janeiro är en myllrande charmig stad, fångad mellan bergen och havet. Här guidar vår medlem Gunilla, alias "Gunillad" oss till sitt Rio de Janeiro med Kristusstatyn, sockerbergen och bästa stränderna.
Publicerad 31 januari 2014

Flygvärdinnorna väcker oss och serverar frukost i becksvart mörker. Tolv timmars flygning sitter i kroppen, benen är svullna, huvudet värker, jag mår illa och är bedövande trött. Då börjar inflygningen över Rio. Solen annonserar sin ankomst med förföriskt rosa toner. Tusentals sockertoppsberg sticker upp ur en lätt och böljande morgondimma. Hur ska man kunna undgå att falla för en sån charmerande uppvaktning? Jag älskar Rio från första stund. Bortglömda är illamåendet, tröttheten och den tolv timmarna över Atlanten.
- Har de timat landningen? hinner jag tänka. För att vi skulle få se det här? Innan jag minns, just ja världen styrs ju av pengar, och inte av skönhet och lycka. Nåväl.

Rio de Janeiro är en myllrande charmig stad med konstant trafikkaos, “fångad” mellan bergen och havet. Gång på gång utnämnd till världens vackraste, men också världens farligaste. Nu upprensad, uppstädad och hetare än någonsin, med fotbolls-VM och senare sommar-OS för dörren.

Ett av världens sju underverk – Kristusstatyn

Jesus är så mycket “måste” det gärna kan bli, där han står på sitt berg närvarande och synlig från de flesta platser i staden. Sedan några år tillbaka även ett av de sju nya underverken. Kristusstatyn gör sig alla tider på dygnet, man kanske ändå allra bäst sen eftermiddag när ljuset blivit varmare och rödare. Man åker upp med en bergbana och utsikten över Rio är minst lika imponerande som själva statyn. Eller varför inte slå på stort och istället ta en helikoptertur runt statyn?

Sockertoppen

Rio är sina sockertoppsberg. Mest sockertopp av dem alla är förstås Sockertoppen själv, ett berg ute i bukten öster om Copacabana och med linbana upp till toppen. En linbana som nyligen utsetts till en av världens mest nervkittlande. Det finns många fantastiska platser i världen att avnjuta en solnedgång på, men inte så många av dem slår Sockertoppen. Här samlas också ett hav av människor varje kväll för att njuta och fotografera. En servering finns även på toppen. Den äventyrlige nobbar förstås linbanan och klättrar upp i stället!

Copacabana

Enligt myten kliver den europeiske turisten av planet i Rio, rusar direkt ner på Copacabana, kastar sig i vågorna och blir i samma stund bestulen på allt han äger uppe på stranden.

Sant eller inte ska vi låta vara osagt, men Copacabana är hur som helst “place to be”. Strandraggare, sarongförsäljare och favelakids trängs med stringtrosor, surfare och barnfamiljer.
Här finns alltid något att titta på, när man inte hänger sig åt de maffiga vågorna. Men du, håll en hand på väskan med grejerna också, för säkerhets skull …

På kvällen tar man en drink eller en lättare bit mat på någon av strandserveringarna, samtidigt som man kollar in någon av de fotbollsmatcher som nu drar igång på stranden.

Ipanema – Copacabanas äldre och mognare storasyster

Strunta i Copacabana, säger Rio-experterna. Ipanema-stranden väster om Copacabana, är mycket trevligare, lugnare och renare. Och visst ligger det en sanning i det. Här är mindre folk. Inte så stimmigt. Och inte minst säkrare. Men handen på hjärtat, visst blir det lite tråkigt? Efter ett tag längtar man tillbaka till pulsen på Copacabana.

Säkerhet

Så hur är det nu med säkerheten? Är Rio de Janeiro en så farlig stad som ryktet gör gällande? Rio har på senare år städats upp och rensats ut. Framför allt de områden som turisterna vistas i. Men det är fortfarande en storstad och allt kan hända. Man bör följa de försiktighetsprinciper som gäller i de flesta storstäder; inte skylta med dyra smycken, kläder, kameror, mobiler. Inte vandra längs öde gator nattetid utan istället ta en taxi hem på kvällen. Hålla koll på sina saker och på vad som händer runtomkring. Då bör man kunna känna sig förhållandevis säker och i stället kunna njuta av en fantastisk och vacker stad!

Ta dig hit

Inget bolag flyger ännu direkt från Sverige till Rio de Janeiro, istället krävs en mellanlandning i till exempel Frankfurt, London eller Lissabon. Flyget från Europa över Altanten tar 11-12 timmar och man flyger normalt över natt.

Tips:

• På flygplatsen kan du köpa en förbetald taxiresa till hotellet. Biljetten visas sedan bara upp för taxichauffören. Enkelt, säkert och ingen risk att bli lurad.
• Fruktjuiceprovning! I Rio finns en fruktjuicebar i snart sagt varje gathörn. Passa på att frossa i passionfrukt-, melon- och mangojuicer.
• Ingen utanför turistindustrin pratar engelska. Det kan vara bra att läsa på några nyckelfraser på portugisiska innan avfärd. Annars funkar alltid gester och leenden!


Flyg till Rio de Janerio