Sydamerikas bästa resmål

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Bas Rabeling / Shutterstock.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den snötäckta bergskedjan Anderna, Amazonas regnskog, mystiska Påskön, långsträckta stränder och spännande Machu Picchu. Vi har valt det bästa av Colombia, Brasilien, Argentina, Chile och Peru.
Publicerad 7 december 2017

Colombia – Ett av de hetaste resmålen år 2017

Colombia har på allvar satts på kartan efter att Lonely Planet listade landet till det näst bästa resmålet att utforska under 2017, och vi har efter det sett otaliga färgglada bilder poppa upp i sociala medier av detta spännande land. Colombia har gått från att ha lite av ett negativt laddat rykte till att bli ett mycket eftertraktat resmål. I norr hittar du stränder och i Tatacoa kan du utforska öknen. Dra till Mocoa för Amazonas djungel eller kafferegionen Paisa (kallad “coffee triangle”) för vackra berg och förstklassig kaffeprovning på äkta plantager. Gå på sightseeing bland färgsprakande graffiti och gatukonst i städerna Bogotá och Medellin, och utforska små mysiga gator i städer som Pijao. Dansa salsa i Santiago de Cali eller utforska de varma källorna och vattenfall i vackra Santa Rosa de Cabai. Du hittar också flera natur- och kulturarv som upptas på UNESCOs världsarvslista i Colombia, såsom San Agustins arkeologiska park, men också mer okända platser som den förlorade staden (Ciudad Perdida) i norra Colombia.

Sök flyg till Colombia

Brasilien – Stränder, fotboll och karneval

Det var nog många som fick upp ögonen för Brasilien när fotbolls-VM gick av stapeln i Rio de Janeiro år 2014. Förutom fotboll så är Rio de Janeiro också känt både för den 30 meter höga kristusstatyn som blivit en av landets symboler, och för den välkända Rio-karnevalen som går av stapeln 9-14 februari 2018. Dessutom kryllar Rio av vackra stränder längs Atlantenkusten, där den berömda stranden Copacabana är populär bland turisterna. Ipanema ligger på topp bland lokalborna och Prainha är en perfekt surfstrand. Är du ute efter en renodlad sol- och badsemester i Sydamerika största land så är det till Natal du ska bege dig. Vill du ha storstad ska du blicka mot São Paolo som är landets största stad. Brasilien lockar även med världens största vattenfall Iguassufallen, som ligger mellan Brasilien och Argentina. Här kan du också besöka Amazonas mystiska regnskog, utgå då från Belem eller Manaus. I Brasilien pratar man portugisiska.

Sök flyg till Brasilien

Argentina – Kontrasternas land

Argentina, känt som kontrasternas land med många olika klimat och en varierande natur, ligger i södra Sydamerika med Chile i väster och en lång kuststräcka på östra sidan. Metropolen Buenos Aires är landets huvudstad och är en av Sydamerikas finaste städer. Samma stad sägs även vara huvudstaden för den rytmiska dansen tango. Precis som i Brasilien kan du besöka Iguassufallen i Argentina, ett vattenfall som räknas till ett av naturens egna underverk. Är du vinintresserad kan du besöka de långsträckta vinodlingarna kring Mendoza. Området kring Patagonien består av både sjöar och skog och har ett rikt djurliv. Dessutom ligger Anderna här med sina snötäckta bergskedjor. I Argentina pratar invånarna spanska.

Sök flyg till Argentina

Chile – Njut av gott vin och upptäck naturen

Chile är världens längsta och smalaste land med Anderna i norr, kuststäderna i väst och den myllrande huvudstaden Santiago de Chile i mitten. Huvudstaden är en modern metropol i Sydamerika med höga skyskrapor, shopping, gatustånd, museum och kyrkor. Besök gärna kuststäderna Valparaíso och trädgårdsstaden Viña del Mar som lockar med sina fina stränder mot Stilla Havet. Landet är ett utmärkt resmål även för den som gillar natur. I norra Chile hittar du saltöknen i Atacama, gejsrar, vulkaner och såklart Anderna. I landets södra delar ligger Puta Arenas där du kan titta på pingvinkolonier. Nationalparken Torres del Paine passar för dig som vill ha en aktiv semester, här är vandringslederna otroligt bra och naturen häpnadsväckande. Eftersom Chile är känt för sina goda viner så är ett besök på en vingård att rekommendera. Ett annat känt resmål som de flesta känner till när man pratar om Chile är den gåtfulla Påskön – 3700 kilometer från fastlandet som bland annat lockar med de stora stenfigurerna Moais. Chilenarna talar spanska.

Sök flyg till Chile

Peru – Inkaleden och vacker natur

I Peru hittar du två av Sydamerikas mest populära turistmål – Machu Picchu och Inkaleden. Peru ligger i västra Sydamerika med fina stränder mot Stilla Havet och gränsar till bland annat Chile och Anderna. När man talar om en semester i Peru så är det ofta i huvudstaden du landar, för att sedan ta dig vidare till Cusco. Därefter går turen genom Urubambadalen med bergstoppar och dalar upp mot Machu Picchu. Ruinerna är spännande att se så glöm inte kameran – för att inte tala om utsikten härifrån. Amazonas regnskog tar sin början i Peru och för att se den utgår du från Puerto Maldonado. Välj en rundtur eller en kryssning som är ett lite dyrare alternativ, men definitivt värt pengarna. Titicacasjön, världens högst belägna sjö, ligger på gränsen till Bolivia och är ett annat sevärt resmål. Peru kan även stoltsera med Nazca och Nazcalinjerna som är 1500-2000 år gamla teckningar och varma källor i Chivay. Peru är Sydamerikas tredje största land och här talar man spanska.

Sök flyg till Peru

Sydamerika lockar året om

Du kan egentligen åka till Sydamerika hela året om. Amazonas är bäst att besöka mellan juni och december. Åker du hit för Inkaleden är det maj till oktober som gäller. Vill du åka skidor i Anderna ska du åka hit i juli och augusti. I Chile och Argentina ligger sommaren mellan november och mars.

Boka en rundresa eller åk hit på egen hand

I Sydamerika är det är vanligt att man bokar en rundresa för att se flera städer eller länder under samma resa. Resan är då arrangerad enligt förbestämt schema och du får en reseledare som följer med hela vägen och guider som delar med sig av sina hemligheter. Stora arrangörer i Sydamerika är till exempel Swanson’s, Rosa Bussarna, Kenzan Tours, Kilroy Travel och Sydamerikaexperten. Ett annat tips är att planera en egen rundresa genom att boka flyg och hotell på egen hand, planera det du vill se och kanske ta några dagar som de kommer.

Smarta tips inför resan

Det är en lång flygresa till Sydamerika, ofta med flera byten så ta med leksaker om du reser med barn och en bra bok/ljudbok till dig själv. Sydamerika är en fattig kontinent så tänk på att inte ha några dyra smycken eller saker på dig. Håll koll på väskan och ta inte upp kameran vid fel tillfällen. Ring din lokala vårdcentral i god tid innan avresa och fråga vilka vaccin du behöver för de länder du planerar att besöka. Drick inte vattnet och ät heller inte grönsaker eller frukt som inte är sköljda ordentligt. Ha gärna lösa kontanter för buss och taxi. Slutligen är det ett stort plus att ha med sig någon som talar det lokala språket, som är spanska eller portugisiska.


Charter till Sydamerika

Flyg till SydamerikaErbjudanden – Rundresor