Brasiliens bästa stränder – vamos à praia!

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Från den ikoniska Ipanema-stranden, till orörda Caraiva eller Brasiliens svar på St. Tropez, Buzios... Brasilien har allt. Med en 8000 km lång kustlinje och tusentals stränder kommer du garanterat hitta den ultimata stranden för dig.
Publicerad 9 november 2015

Det brasilianska uttrycket för “just my cup of tea” är “é minha praia”, som direkt översatt betyder “det är min strand”. Oavsett vad du gillar, har Brasilien minst en strand som kan matcha dina önskningar. Brasilien är världens femte största land, och har massor av vackra stränder. Vi har samlat ett urval av Brasiliens bästa stränder för en unik semester fylld av sol och bad i vackra omgivningar.

Rio de Janeiro

Såklart! Ipanema och Copacabana beach är världskända för halvnakna kroppar, fotboll på stranden och mycket liv och rörelse. Copacabana är turisternas favorit, medan Ipanema ligger i ett lite mer exklusivt område och är populär bland lokalinvånarna. Allt kan hända på den livliga stranden i Brasiliens mest kända stad. Testa också surfstranden Prainha, eller bestig den 60 meter höga stenhöjden över till stranden Arpoador, en förlängning av Ipanema. Från toppen får du en oslagbar utsikt över Ipanemas långsträckta strand, och du kommer enkelt ner på andra sidan där lokalinvånarna surfar och badar i vackra omgivningar.

Porto de Galinhas

Dykning och snorkling? Ja tack! Porto de Galinhas är väldigt populärt bland turister, speciellt för sitt klara vatten och sina naturliga bassänger där undervattensfantaster kan njuta av det färgglada livet under ytan. Den gamla fiskebyn har en lång kedja med korallrev, och det är endast när det är lågvatten som dessa bassänger kommer fram. Stranden har också blivit framröstad som Brasiliens bästa strand 8 gånger i rad av Voyage & Tourism Brazilian magazine. Porto de Galinhas ligger cirka en timme med bil söder om Recife.

Buzios

Den exklusiva badorten är även kallad Brasiliens St.Tropez. Det var endast en enkel fiskeby fram till tidigt 60-tal, då Brigitte Bardot och hennes brasilianska kärlek upptäckte stället. Det dröjde inte länge förrän Buzios blev ett up-and-coming och posht strandområde. Vacker hamn, yacht-klubb, exklusiva barer och hotell, och inte minst: stränderna. Det tar två och en halv timme att ta sig hit med bil från Rio de Janeiro.

Caraiva

Tiden går sakta på Caraiva som saknar både vägar och fordon, och som fick elektisitet först 2007. Staden är fortfarande i sin nyfunna era och det är mest glada hippies som söker livets harmoni som håller till här. Det finns däremot både telefon och internet i området. Motorljudet av bilar och mopeder är utbytt mot ljudet av häst och vagn. Stranden sträcker sig milvid uppöver kusten - testa vågorna, slå dig ned på en tyst strandbar, bo på ett enkelt hotell som ligger på stranden och bara andas ut. På Caraiva är det oförstört.

Fernando do Noronha

En ö-grupp som består av 21 öar som bara är tillgängliga för ett begränsat antal besökare åt gången. Smeknamnet är “strandälskarnas Shangri-la”. Helt enkelt ett strandparadis i Stilla havet. Anledningen till att de begränsar antalet besökare per gång är att öarnas natur, stränder och djur är listade på UNESCOs världsarv och ska beskyddas. På huvudön finns fantastiska dykvatten och du får ofta se delfiner och havssköldpaddor. Stranden Baia Do Sancho har två år i rad blivit utsedd till världens bästa strand av TripAdvisor. Det är dock lite svårt att nå den här stranden, du måste klättra genom några småhinder för att komma hit. Men, det är helt klart värt det. Du flyger till Fernando do Noronha på en timme antingen från Recife eller Natal, snabbt och enkelt!

Jericoacoara

I nordöstra Brasilien hittar du den lilla fiskebyn Jericoacoara. Den här lilla byn ligger en bit från landsvägarna så terrängbil är det som gäller för att ta sig hit. Fördelen med det öde läget är att det fortfarande är relativt orört och turister har inte strömmat hit på samma sätt som till de populäraste orterna i Brasilien. Det är bara 20 år sedan den lilla fiskebyn varken hade tidningar, telefon, ström och vägar. Nostalgisk idyll sa du? Här hittar du några av världens bästa stränder, roligt uteliv och vackra solnedgångar. Detta är också ett mekka för vind- och kitesurfing.

Praia de Pipa

Stranden Praia de Pipa ligger i nordöstra Brasilien, mellan Natal och Cerife, och är främst känt för surfing, vackra laguner, hostels och bra uteliv. Det var på 70-talet som surfare hittade hit och idag är det en av de hippaste strandorterna i nordöstra Brasilien. Här bor också massa delfiner och havssköldpaddor, så hyr en båt och åk ut på havet för att uppleva dessa djur i sin naturliga miljö. Praia de Pipa ligger faktiskt närmare Afrika än södra Brasilien!

Ilha Grande

Är du i Rio de Janeiro, men önskar också en ö-upplevelse? Ilha Grande är en liten ö som ligger utanför kusten till Rio. En perfekt kombination tillsammans med storstadspulsen. Med över 100 rena, orörda stränder och fantastiska snorklings- och dykmöjligheter är detta en härlig flykt från storstaden.
Du kan också vandra i den tropiska regnskogen eller testa segling eller kajak. Bilar är förbjudna, så du tar dig runt till fots eller via båt. Det finns heller ingen bank här, så ta med pengar. Glöm livet utanför ön, simma i det fina vattnet och njut av färsk fisk och skaldjur på öns 30 restauranger.

Bra att veta

Skandinaviska medborgare behöver inte visum för att besöka Brasilien om vistelsen är under tre månader, men ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter inresa i landet. Valutan heter Real, det bästa är att växla till USD innan avresa och därefter växla detta till real när du anländer till Brasilien. Gå inte ifrån värdesaker på stranden och ta helst taxi om nätterna i storstäderna.

Så reser du hit

Enklast flyger du hit med reguljärflyg. Det tar cirka 16 timmar beroende på vilka stopp som finns på resan.

- Hitta flyg till Brasilien
- Hitta hotell i Brasilien
- Hyrbil i Brasilien


Billiga flygresor till BrasilienPopulära hotell i Brasilien