Publicerad 7 oktober 2013

Det bästa sättet att upptäcka alla underbara stränder som ligger som ett pärlband längs den västra kusten är att hyra bil och åka iväg på upptäcktsfärd. Det lär finnas 50-55 stränder på Curacao, så man skulle ju kunna hyra bil för två veckor och hitta nya stränder varje dag.

Vi började vår dagstur med att köra ända upp till den nordligaste punkten, Westpunt, som vi hittade efter lite sökande och körande på smala grusvägar med ödlor som pilade över vägen.
Westpunts natur är karg, klipporna grova och skrovliga. Vågorna går höga här, man kan bara föreställa sig hur det är vid en riktig storm.

Vi fortsatte nedåt längs kusten och hittade Grote Knip, som blev min favorit. Här stannade vi några timmar, tog en liten bit mat i kiosken vid stranden och badade i det turkosa vattnet. Att ta med egen snorkel är ett måste vid varje strand på Curacao, här behöver du bara simma ut ett tiotal meter för att plötsligt befinna dig i ett stort akvarium med tropiska fiskar i alla färger och former.

Vi körde vidare till nästa strand, vandrade en stund vid fiskehamnen, bland fiskare som sålde sin fångst. Bredvid fiskehamnen finns också en liten, trevlig badstrand.

Nästa lilla strand vi råkade på var en liten, mysig badstrand, Playa Lagun, med fiskebåtar uppdragna vid stranden. Här fanns också en restaurang.

Lite längre söderut kom vi till Porto Mari, ännu en vacker strand med kristallklart vatten. Där var vi åter redo för ett dopp i det ljumma vattnet. Sedan var det dags för oss att köra hemåt mot hotellet, efter en lång, skön dag med sol, vind, snorkling, hav och sand.

Vi bodde på Floris Suite Hotel, ett lugnt och behagligt hotell, med en vacker pool i en lummig trädgårdsmiljö, där man gärna tillbringade många lata timmar i solen. Hotellet delar strand med Hotell Hilton och Marriott Beach Resort cirka 300 meter längre bort. Även här snorklar man i ett tropisk akvarium bara ett tiotal meter från stranden.

Äta

Floris har en högklassig restaurang, Sjalotte, som ofta har specialkvällar eller temamiddagar.

En annan restaurang som jag bara måste tipsa om för sin egensinniga och speciella inredning och utsökta meny (och urgoda mojitos) är Mundo Bizarro.

Tempo Doeloe är en indonesisk restaurang på gångavstånd från Floris och Hilton, med en prisvärd och god Rijsttafel.