Att bada i havet

Av Jillanc
29 maj 2016 10:38
Visningar: 13580
Hej!
Ska till Kroatien i augusti en vecka. Första gången.
Har läst om sjöborrar och även fiskar med giftig gadd.
Är det lätt att kolla var dom är någonstans, så man kan undvika dom? Har även läst att om man trampar på sjöborrar, så kan stickor gå igenom badskorna och att det gör ont.
Är lite mer orolig för fiskarna.
29 maj 2016 11:17
Hej,

Sjöborrarna ser man enkelt, det är svarta klumpar med taggar på. Ja, det stämmer att deras taggar kan gå igenom badskorna om man har otur och då gör det ont. Jag har egentligen bara 2 tips till dig här.
1. Hoppa inte ner i i okänt vatten.
2. Kolla hur de andra bandande runt omkring dig gör, gå där de går osv.

Fick googla fram fisken, fjärsing heter den. Låter mindre trevlig att trampa på. Nåja, jag tror att om du är på en välbesökt strand så är risken mindre för en sådan fisk eftersom de antagligen föredrar att ligga ostört och om man det går massor med folk upp och ner ur vattnet så lär det inte vara så ostört där den ligger. Det är min gissning.
29 maj 2016 22:31
Sjöborrar sitter gärna på stora stenar längs kajer. Akta er för dem! Jag nuddade en med ankeln i Italien. Efter några timmar kunde jag inte stödja på benet och fick åka in på sjukhus för spruta. Inte kul!
Av Desires
31 maj 2016 19:16
Vilken plats i Kroatien ska du till?
Har varit på många olika platser/öar i Kroatien, men bara upplevt sjöborrar på EN enda plats och det var vid byn Vis på ön med samma namn (längst ut i Adriatiska havet, utanför Split), men då såg man dem verkligen, så den stranden fick vara för vår del. Det finns nämligen en kanonfin sandstrand utanför Vis. Men det är ENDA gången jag sett sjöborrar i Kroatien, de är läskiga ja - så de bör man undvika - om man kan!
13 juli 2016 19:41
Sjöborrar finns det mer eller mindre av längs hela den kroatiska kusten, men som någon tidigare svarat se var andra badar och fråga (sjöborre heter jez med en lten fjupp på z uttalas ungefär chääsj). Använd badskor, finns att köpa billigt på många ställen. Jag har alltid med mig en pincett också för att kunna plocka bort en ev tagg. Fiskarna har jag bara sett på fiskmarknaden.

Just nu är det väldigt varmt men de har utlovat lägre temp (bara runt 28 istället för +36) och litet regn innan det blir varmt igen. En liten jordäbävning hade vi igår men den märktes knappt.

Ha en underbar resa och njut av semestern