Tips på mysig, mindre, by, "utan turister" längst Kroatiens kust

2 juni 2014 14:14
Visningar: 6069
Vi planerar resa till Kroatien i början på september. Vi flyger ner och hyr sedan bil. Jag har aldrig varit i Kroatien, men ser framför mig en mindre, gammal, mysig, by vid havet med inte allt för mycket turister. Är det fortfarande möjligt, eller har Kroatien blivit för exploaterat?
Jag söker även tips på boende. Hyr gärna lägenhet eller mindre hus, privat, men även annat är av intresse.

Tacksam för svar och hjälp!

MVH Johanna
Av Suzanaz
3 juni 2014 09:24
Hej Johanna. Norra delen av Kroaien skulle jag rekommendera. Istrien s k Pula halvön. Finns både sol och bad klippor alt stränder med småsten, helt underbart. Shopping, vingårdar, olivoljegårdar." Villa Zustovic" befinner sig i byn Vozilici som ligger strax utanför turisten Rabac. Ett hus med två våningar där man kan hyra en stor lägenhet på ca 90 kvm och en lgh på bottenvåning som är på 64 kvm. Huset har även pool. Ligger mellan två dalar. Finns på Facebook Villa Zustovic eller www.villazustovic.se. Kan varmt rekommendera.

MVH Sanna
3 juni 2014 16:40
Hej!

För att ge råd är det lättare att veta var Du och familjen landar.

Går flyget till Split eller Zadar så ligger Sibenik mittemellan. En mysig stad med hamnpromenad där segelbåtar lägger till, restauranger intill, små gränder där man kan promenera, en strand har konstuerats 10 min från centrum. En av 3 fästningar är nyrenoverad och där man lär ha en vidunderlig utsikt. De öppnade i måndags så jag har ännu inte testat. Från Sibenik kan man göra utflykter med båt eller bil till Vodice, Slapovie Krk och Kornati (2 nationalparker) eller göra som en del av lokalbefolkningen sola på halvön Jadrija.

Det finns torghandel på förmiddagarna där Du hittar frukt, grönsaker och fisk. Annars finns det bra affärer där Du hittar det mesta, mat, kläder, skor osv.

Vi hyr en lgh sedan 1 månad tillbaka och trivs med solen, jordgubbarna, folket, jaa det mesta är härligt.

Hör av Dig om Du har frågor.

Med vänlig hälsning
Lisa
4 juni 2014 16:31
Tack för båda era svar! Verkligen bra hjälp och tips! Det ska vi ha i åtanke när vi bokar. Vi har ännu inte bokat något flyg, så alla alternativ är möjliga!

Hälsningar Johanna
10 juni 2014 04:03
Om du vill åka någonstans där det inte finns några turister hade jag åkt till Drvenik, där det finns två öar - Mali Drvenik eller Veliki Drvenik (som betyder lilla Drvenik och Stora Drvenik).

Detta är en helt underbar ö, fri från turister med riktig kroatisk kultur. På öarna kan du hitta kristallblått hav och helt underbara stränder, Mali Drvenik har en helt fantastisk gömd strand med turkost vatten och vit sandstrand. På öarna finns det ett par fåtal restauranger, lägenheter/hotell.

Har du tur så kanske du får vara med om en "fiskarekvällar", som är en mysig tillställning ner vid hamnen där det bjuds på fisk och annan mat, traditionell kroatisk musik och massvis med glädje! Detta angagerar dem då och då på ön, och är en fantastisk upplevelse!

På ön finns det folk som bor året runt, men mestadels är det ett sommarställe för kroaterna, dit dem åker för att komma bort från allt liv och bara koppla av.

Du tar dig hit med flyg till Split, sedan åker man till Trogir (5-10 minuter tar det dit, flygplatsen ligger egentligen i Trogir), sedan en färja ut till någon utav öarna, brukar ta en timma! Här kan du se tidtabell! http://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/red-plovidbe/2014/splitsko/606-hr-sezona-2014-e.pdf?sfvrsn=2

Förutom Drvenik har du Vis, Korcula, Solta och Lastovo - alla öarna ligger utanför Split.

Undrar du något mer är det bara att höra av sig. Trevlig resa!
Av Nirak
24 juni 2014 23:47
Jag kan rekomendera Podgora i södra dalmatien.
min man å jag har varit där, ett helt under bart
litet ställe.
/karin
7 juli 2014 21:09
Jag får väl ge ett annat tips då! Ön Pag är mycket trevlig och har många av Kroatiens bästa stränder och staden Pag är unik på många sätt, bland annat är det inte översållat med turister i staden. Man tar sig till ön via en bro några mil från Zadar. Det finns även många fina platser att besöka på fastlandet bara några mil bort. Här kan du läsa mer om Pag:

http://ettstorreeuropa.blogspot.se/search/label/Pag

Här om två fantastiska badställen på fastlandet ca 6 mil från Pag stad:
http://ettstorreeuropa.blogspot.se/2013/09/floden-zrmanja.html
http://ettstorreeuropa.blogspot.se/2013/08/muskovci-floden-zrmanja.html
Av Lilli65
22 aug. 2014 15:28
Hej Johanna!

Det finns många trevliga små orter i Kroatien. I september är det mindre turister, förutom i bl a Dubrovnik, där det alltid är mycket folk. Ön Vis är en trevlig och lugn ö. Min favoritort på fastlandet är Primosten och ligger strax norr om Split. Trevlig liten gammal stadskärna med bra restauranger. Jag kan även rekommendera öarna bl a Brac och Hvar eller varför inte Korcula. MVH Lilli
Av Desires
23 aug. 2014 14:25
Hej!
Med risk för att jag redan svarat just dig (har inte koll på alla som frågar mig om Kroatien på min email...) så vill jag ändå tipsa även här, Kroatien är fortfarande det land jag får mest frågor om till min mail! Vill även tillägga att jag själv ännu ej upplevt någon plats i Kroatien som varit FÖR exploaterat...men söker mig alltid till det mer genuina, vilket du hittar på väldigt många platser just i detta land!

Början av september är väldigt bra tid för Kroatien! Jag har varit en del i Kroatien, dessvärre aldrig i Istrien.
Men jag uppskattar mest övärlden utanför Split, alla öar där är fina och har sin egen charm! Det finns många byar där som är precis som du beskriver det, medeltida mysiga byar med gamla hus byggda av sten, kullerstensgator, gränder o fina torg - hittar du på alla dessa öar; t ex lilla söta Korcula, ön Hvar, ön Brac eller Vis. Alla dessa öar anser jag är helt oförstörda av turismen och inte alls för exploaterade, byarna som ligger här är genuina och välbevarade, här finns inga stora, höga och fula turisthotell etc.

Den mest rofyllda ön där det (av dessa) nog fortfarande är minst turister är nog ön Vis som ligger längst ut i havsbandet utanför Split. Du går i land i byn Vis, som är en söt liten by där man också kan bo, men vi tycker byn Komiza är den allra charmigaste och mest rofyllda genuina lilla byn - bada kan du göra nästan överallt där, i gränderna, eller utmed den lilla hamnen ligger det några få restauranger med mycket charm. Inga sandstränder finns här, men köp badskor så kan du lätt kliva i överallt i det knallturkosa läckra havsvattnet. I september kan det vara ca 25-28 grader i havet... Bo i privata havsnära och fina lägenheter. I september är det lågsäsong, så du kan hitta lägenheter för ett pris av ca 40-50 EUR per natt.
Ett par lägenhetstips har jag här (men risk för att just dessa redan är fullbokade..)
Kolelastra har vi bott på flera ggr - fantastiskt boende i fräscha lägenheter o fin utsikt! http://www.smokva.net
Dubra:s lägenhet högst upp med fantastisk havsutsikt är också jättemysig, men inte så stor, lagom för 2 personer bara! http://www.apartmani-dubra.hr/apartments.html

Även Brac med stranden Zlatni Rat, som ligger i den gulliga o genuina byn Bol, är jättemysigt! I september är det inte så mycket folk där heller och denna strand är vidsträckt o vacker! http://www.desires.se/#post93

Korcula med den jättesöta byn Korcula är även det en genuin och mysig ö som ser ut som mini-Dubrovnik http://www.desires.se/#post6
Vi bodde där på Defora lägenheter som låg ett par kilometer utanför i underbart vacker miljö!
http://www.defora.com

Kuststaden Omis:
Om du helst vill vara utmed kusten kan jag rekommendera denna lilla by, som ligger bara ca 3 mil utanför Split. Det är också en charmig liten by som ligger vackert vid havet, bergen och Cetinaflodens mynning. Där kan man alltså ta en båtfärd utmed denna flod o njuta av fin natur. Här är det sandstränder som är ovanligt för Kroatien. Foton från denna båtfärd o dyl http://www.desires.se/#post86