Var bäst att bo i övärlden utanför Zadar?

Av Desires
22 feb. 2014 15:28
Visningar: 3212
Hej alla Kroatien-älskare!
Jag har varit i Kroatien många ggr, men uppskattar mest öarna utanför Split, där ön Vis m fiskebyn Komiza blivit en klar favorit.

Nu tänkte vi börja med att flyga t Zadar, där vi tidigare bott en vecka. Den gången hade vi staden som utgångspunkt när vi bilade runt till nationalparker som t ex Plitvice, Paklenika, Krka etc.

Denna gång skulle vi vilja tillbringa några dagar på någon av Kornatiöarna, ön Ugljan eller Dugi Otok (som Kroatien-specialisten Zoca brukar rekommendera)

Har aldrig varit i denna övärld - så undrar nu om Zoca eller någon annan kan rekommendera oss VAR någonstans det är bäst att bo? Vi vill kunna ta oss ut med båt/färja från platsen vi bor på för att uppleva naturen i denna övärld, och helst bo mitt i någon mysig genuin ort/fiskeby nära havet, där det finns restauranger o dyl. FINNS DETTA DÄR TRO??

Mycket tacksam för alla tips ang Kornatiöarna! Vi vill alltså helst bo i den miljön och inte i Zadar denna gång!
Av Carinal
23 mars 2014 20:41
Vi var i Ugljan för några år sedan, som vi tyckte mycket om. En ö med ganska lite turister där vi bodde i Ugljan by några nätter. Fin strand, en fyra fem restauranger och man kunde bada vid ett kloster. Finns en del utflyktsmål runt ön, bl en utsiktsplats på högsta punkten där vi var nästan helt ensamma. Härligt tyckte vi, men man bör veta att det är väldigt lugnt.
Hälsningar
Carina
26 apr. 2014 19:07
Hej,

Jag är uppväxt på Ugljan så jag skulle nog säga att jag känner ön väldigt bra :), även om den inte ser exakt likadan ut som för 20 år sen då jag flyttade.

Hur du än vrider och vänder, blir det svårt att inte vara "nära havet" enligt våra svenska mått. Lite beroende på om man är ute efter sandstränder eller "bara hav" kan det vara olika långt dit. Såsom de flesta öar i regionen är det ofta stenstränder, med små klippor (vilket jag personligen föredrar för det går att dyka ifrån, ligga och sola utan att sand letar sig in överallt) men ofta med sandbotten när man väl är i vattnet.

I Ugljan finns ett antal "byar". Ugljan, Lukoran, Lukoran Mali, Sutomiscica, Poljana, Preko, Kali och Kukljica. Trots det är inte ön mer än drygt 2 mil lång med väldigt bra tillgång till mataffärer, restauranger, sjukvård, uteliv. Nå, utelivet är kanske inte som i Zadar, men ändå. De flesta klubbar håller öppet till en 3-4 ifall det finns folk. Själv kommer jag från byn Ugljan, som är nog störst med glesast bebyggd. Vackrast tycker jag också. :)

Många öbor har större hus som är iordninggjorda med mindre lägenheter som man kan bo i för runt 40-60 EUR/natt. Många kan inte speciellt bra engelska, men man kan ofta göra sig förstådd bra ändå. Leende är ett universellt språk. Vill man kan man säkert få följa med på fisketur med någon boende där.

Personligen brukar jag alltid åka i Augusti. Turistsäsongen är lite lugnare, men det partas hejvilt ändå överallt.