Tips om Katalonien

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Katalonien erbjuder allt. Charmiga storstäder, härliga stranddagar, vacker natur, gastronomiska äventyr och spännande arkitektur, till exempel i Kataloniens kosmopol Barcelona.
Blogginlägg om Katalonien
Födelsedagspresent
Maken fyllde 80 år i maj och av våra tre barn fick vi en resa till äldste sonens vingård i Corbera d´Ebre 18 mil söder om Barcelona. "Corbera d'Ebre är en kommun i Spanien. Den ligger i provinsen Província de Tarragona och regionen Katalonien, i den östra delen av landet, 400 km öster om huvudstaden Madrid. Antalet invånare är 1 204. Ett kallt stäppklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 16 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 27 °C, och den kallaste är december, med 6 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 616 millimeter. Den regnigaste månaden är november, med i genomsnitt 116 mm nederbörd, och den torraste är augusti, med 23 mm nederbörd".(Wikipedia) Vi premiäråkte med flygbolaget Vueling, försenat och trångt, men det uppvägdes av en härligt god och nostalgisk middag i Sitges. Med hyrbil tog vi oss dit på kvällskvisten. Efter en god natt sömn på sonens nyrenoverade vingård (en gammal s.k. finka) åt vi en sydländsk frukost på terrassen i uteköket. Dagens utflykt gick till Portmassaluca, där vi intog spansk lunch och hyrde en liten båt. Med den for vi ut på floden för att bl.a. titta på staden som begravts under vatten, bara kyrktornet stack upp. Naturen var spännande med bergssidorna och ett antal örnar flög över med sina stora vingar. Mäktigt! Matshopping i vår by Corbera och sönerna grillade skaldjur med goda tillbehör. Behaglig kvällstemperatur på terrassen. Nästa dag sken solen och det var varmt. Vi bestämde oss för strand och utelunch. (mycket ätande blev det!!). Vi startade med att åka ut till det stora deltat med dess fantastiska risodlingar. På vägen dit gjorde vi ett stopp vid en handelsträdgård, som sålde de mest otroliga olivbonsaiträd. Över tusen år gamla och till en kostnad av 700.000:-. Sonen köpte 10 små kaktus för att göra en liten plantering hemma på gårdsplan. Eftermiddagen avslutades i Medelhavets ljumma vågor 22 gr.! Tredje dagen tog vi det lugnt på fm. hemma. Lite jogging, lite träning, utedusch och planteringsjobb m.m. Vid fikadags åkte vi till en vandringsled "Via Verde", där vi hittade en gammal tågvagn med servering. Så blev det äta av igen. Det kom 4 cyklister, äldre herrar från norra Spanien De hade cyklat längs leden flera dagar, ca 10 mil/dag. Imponerande, tyckte vi och tog bilen hem till gården, där mellansonen redan var i färd med att laga mat. Tidigt (alltför tidigt) väcktes vi av mobilen sista dagen för att nå ett fly från Barcelona 8.20. Det gick i tid och med god plats för benen. Norwegian. "All inclusive" sa våra tre barn och vi kände oss verkligen bortskämda!!
av Bibchen 7 juni 2018 Resealbum: Familjeresa
Äntligen öppnar marknaden Mercat de Sant Antoni
Efter 9 år av renovering har den vackra marknaden Sant Antoni åter öppnats. Marknaden som ligger i centrala Barcelona har genomgått en rejäl omvandling och rymmer nu 226 olika matstånd samt en supermarknad och ett gym. Missa inte nästa gång ni är i Barcelona! https://barcelona-turist-guide.se/blogs/nyheter-fran-barcelona/antligen-oppnar-marknaden-mercat-de-sant-antoni
av Barcelonaguiden 24 maj 2018 Resealbum: Barcelona
Barcelona i sommar - reskompis
Hej! Någon mer än jag som är sugen att spendera sommaren i utomlands? Jag är väl en helt normalt funtad tjej på 22 bast som är glad och gillar att hitta på saker. Tyvärr så ska alla mina vänner jobba i sommar eller brist på reskassa, så för stunden har jag ingen att åka med - något jag gärna gör. I höstas spenderade jag 4 månader i Alicante och pluggade spanska. I sommar vill jag till en större stad och kombinera nöje med jobb. Barcelona går mest i mina tankar men är öppen för andra ställe också. Finns det någon vänlig själ som har samma idé och söker efter en reskompis? Tänker från början av juli månad. Lägg till mig på Facebook eller instagram, @feliciaoredsson. Tjing!
av Feliciaored 1 maj 2018
Vin och Cavaprovning i Barcelona
Följ med till den ekologiska vingården Parés Baltà 50 minuter från Barcelona. Turen är på en halvdag och är perfekt för mindre grupper, familjer samt företag. Ni åker som privat grupp och blir guidade på gården innan det blir provning av viner samt cava och gårdens olivolja. https://barcelona-turist-guide.se/collections/storsaljare/products/privat-vin-och-cavaprovning-pa-ekologisk-vingard
av Barcelonaguiden 25 apr. 2018 Resealbum: Barcelona

Om Katalonien Spanien, Europa

Matupplevelser
Weekend
Pittoreskt

Katalonien visar upp en mycket stark regional identitet och bjuder samtidigt på ett kosmopolitiskt utbud. Här finns en blandning av tradition och modernitet.

Samtidigt är Katalonien mycket mer än bara Barcelonas centrala kvarter. I raden av pärlor utanför Barcelona-området kan du välja mellan Costa Dorada, Costa Brava, Lloret de Mar, Sitges, Tarragona och många fler.

Med hjälp av bil, tåg eller buss kan du enkelt ta dig till någon av regionens många andra pärlor. Ta bara ett resmål som Montserrat. Det är ett berg som sträcker sig en bra bit över 1 000 meter över havet, varifrån du får hisnande vyer och ett magiskt landskap. Uppe på berget finns också en kyrka med en berömd madonna som lockar mängder av turister. Om du vill ha ett resmål för dig själv och upptäcka de allra mest autentiska delarna av Katalonien ska du besöka en stad som Figueres. Det är en betydligt mindre ort än de andra städerna i området, men den har bland annat ett fantastiskt restaurangutbud med äkta katalansk mat. Här finns också ett museum tillägnat Salvador Dalí som är värt resan hit. Med ett friskt klimat som innehåller flera tusen soltimmar varje år är Figueres ett utmärkt exempel på Katalonien när det är som bäst.