Barcelonas bästa smakupplevelser

Mattias
Reseguiden, besökt 33 länder

Foto: iStock
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
Barcelona är ett mecka för matälskare. Här kryllar det av tapasbarer, caféer, barer och alla sorters restauranger. Det är ingen risk att du går hungrig när du besöker denna fantastiska stad. Här tipsar vi om var du hittar det bästa kaffet, den godaste tapasen och var du bäst njuter av solnedgången med en härlig drink i handen.
Publicerad 19 augusti 2022

Är man uppe tidigt får man uppleva när staden vaknar. Det är en speciell och äkta känsla att vandra på gatorna och se lokalbefolkningen ta itu med en ny dag. För att orka en lång dag med många upplevelser och nya intryck behöver man emellanåt varva ner och fylla på med energi. Då är det tur att man befinner sig i Barcelona där maten i sig utgör en stor del av stadens alla “måsten”.

Frukost på Roast Club Café

Är man på jakt efter ett bra frukostställe finns det en uppsjö av mysiga caféer i Barcelona. Ett hett tips är Roast Club Café. Hit kommer stamgästerna på väg till jobbet för en kopp kaffe och lite snack. Detta personliga lilla café är känt för sitt mycket goda kaffe, tillagat av professionella och noggranna baristor som verkligen kan tillföra det där lilla extra. Förutom bra kaffe serverar den trevliga personalen härliga bagels och goda croissanter. Men kom tidigt om du vill ha ett bord att sitta vid.
Adress: Roast Club Café, Carrer de València, 143

Lunch på La Boqueria, La Rambla

Mitt på Barcelonas stora boulevard La Rambla hittar du marknaden La Boqueria som är ett pilgrimsresmål för matälskare. Här finns det mesta du kan tänka dig i matväg, allt upplagt på ett sätt som lockar både foodies och fotografer. Är det lunchdags finns här Barcelonas populäraste lunchhak: El Quim de la Boquería. Skulle du ha oturen att inte hitta en sittplats så har marknaden La Boqueria gott om alternativ för att släcka båda törst och hunger.
Adress: La Boqueria, La Rambla, 91

Spektakulär vy från La Isabela, Hotel 1898

Efter en dag i Barcelona full med upplevelser och nya intryck är det ett utmärkt alternativ att besöka någon av stadens alla ”rooftop" barer. En av dessa barer heter La Isabela, på Hotel 1898 som ligger mitt på paradgatan La Rambla. Här kan du sippa på husets originaldrinkar, beställa lite hemgjord tapas och beundra den magnifika 360 graders vyn över staden. Det går också fint att besöka denna terrass mitt på dagen och bara njuta av solen från en av de bekväma solstolarna.
Adress: Hotel 1898, La Rambla, 109

Solnedgång från Rooftop de Ohla Barcelona

Ett annat alternativ för att njuta dagens sista solstrålar med en drink i handen är takbaren på femstjärniga Hotel Ohla i de Gothiska kvarteren. Här sitter du bekvämt antingen vid poolkanten med ett glas Cava i handen medan du njuter av den storslagna utsikten, eller i någon av de mer avskilda delarna som är perfekta för romantiska möten i den spanska natten.
Adress: Hotel Ohla, Via Laietana, 49

Sen middag på tapasbaren El Xampanyet

I Barcelona är “tapas” så mycket mer än bara goda smårätter. Här är det ett sätt att umgås oavsett om det handlar om affärslunch eller middagsdate. En av stans bästa tapasbarer heter El Xampanyet. Namnet kommer från det hemlagade, bubbliga vinet som serveras med maten. Här skvallrar den långa kön om ställets popularitet, väl inne förstår du snabbt orsaken till kön när du ser alla fantastiska rätter. Några exempel är Tortilla och Calamares, Patatas Bravas och Pimientos del Padron och alla rätter ligger runt 30-40 kr. På El Xampanyet möter gammalt nytt, trendigt möter traditionellt och du vara beredd på att trängas med lokalbefolkningen medan du njuter av dina smårätter - en äkta och genuin spansk upplevelse.
Adress: El Xampanyet, Carrer de Montcada, 22

Quimet y Quimet - den mest välbesökta tapasbaren

Quimet y Quimet är en liten “standing room” bar där det har serverats tapas i mer än 100 år, men inte till mer än 15-20 stående gäster åt gången. På en bakgata hittar du, vid första anblicken, detta kaosartade ställe. Men du inser snart att personalen har full koll på vad du har beställt och var i kaoset du befinner dig. Sedan, när du tagit första tuggan, förstår du vad all uppståndelse handlar om. Detta är ren och skär matmagi. På Quimet y Quimet kan du välja mellan ca 30 olika tapas och ca 30 olika “montaditos”, den tapas-stora baguetten med bästa tänkbara innehåll, detta är barens paradrätt.
Notera: Tillfälligt stängd augusti 2022, kontrollera aktuell status innan besök.
Adress: Quimet y Quimet, Carrer del Poeta Cabanyes, 25

Planera din resa till Barcelona

Se vår film om Barcelona
Weekendresor till Barcelona
Flyg till Barcelona
Se alla hotell i Barcelona


Charter till Barcelona