Publicerad 15 februari 2019

En av de absoluta fördelarna med Barcelona är möjligheten att kombinera stadens fördelar med strandliv, så det är inte konstigt att Barcelona seglat upp som en weekendfavorit. Ett strålande restaurang- och nattliv har säkert också något med det hela att göra. Madrid överskuggas ibland av kustnära Barcelona, men här finns också underbara restauranger, riktigt bra natt- och kulturliv och shopping.

Äta och dricka

Barcelona
På Can Paxiano eller La Champagneria som det ofta kallas, är det trångt och stämningen är hög. Den perfekta starten på kvällen med bubblande cava och smaskiga tapas hittar du på Carrer Reina Cristina 7. En något flottare cocktail sippar du på Banker's Bar i Mandarin Oriental. 2009 förvandlades lokalen från bankbyggnad till hotell och över baren hänger mindre kassaskåp som ett minne av svunna tider. Ta på den lilla svarta eller finskjortan och mingla i baren på Passeig de Gracia, 38-40. Trendiga El Born är ett annat område att sätta kurs mot för kaféer, barer och restauranger. Den som vill till en riktig klubbjätte ska sedan sätta kurs mot Razzmatazz. Här kan du dansa till allt från indie och elektro till house och adressen är Pamplona, 88.

Madrid
På Posada de la Villa kan du låta dig väl smaka av spanska specialiteter. Det talas varmt om lammet! Restaurangen har gamla anor och de vackra takbjälkarna skvallrar om att detta en gång var en kvarn.Trevlig service och centralt läge bara ett stenkast från Catedral de San Isidro. Restaurangen ligger på nummer 9 längs en av de bästa gatorna kvällstid – Calle Cava Baja. Områdena Chuecha och Malasana har också bra nattliv. Chuecha är känt som stadens gayområde och Malasana är studenternas favorit. En av de coolaste gatorna i nattlivet heter Calle del Pez, som tidigare var ganska luggsliten men nu huserar trendiga barer. Den som är nyfiken på Flamenco kan testa Cardamomo på Calle Echegaray 15, där man ofta kan hitta live-musik i världsklass.

Shopping

Barcelona
Passeig de Gracia är en exklusiv shoppinggata med butiker som MaxMara och Escada. På nummer 96 hittar du också en av stadens mest populära designbutiker Vincon, perfekt för presentshopping eller heminredning. Andra områden är exempelvis El born där du bland annat kan shoppa delikatesser i saluhallen Mercat Santa Caterina, som fick en iögonfallande design när det totalrenoverades för ett par år sedan. Los Encantes är en stor marknad som äger rum på fredagar och lördagar. Kom tidigt för att fynda bland väskor, smycken och mycket annat. Marknaden ligger vid La Diagonal och Gran Via.

Madrid
Ett besök i stadsdelen Chueca och gatan Calle de Fuencarral är ett shoppingmåste med mycket kul mode, design och småbutiker. Den exklusiva shoppingen hittar du i Salamanca. Calle Serrano och Calle Ortega y Gasset är två gatunamn att lägga på minnet för den som vill besöka de stora kedjorna. Missa inte att shoppa delikatesser i Madrid också, som de goda ostarna i butiken Poncelet Punto Selecto Quesos, på Calle Argensola, 27. Den spanska skinkan, Pata Negra hittar du på Jamones JJB, Julian Becerro längre söderut på Calle Cava Baja, 41. Den stora marknaden El Rasto går av stapeln varje söndag, mellan Plaza Mayor, La Latina och Puerta de Toledo. Här kan du pruta hårt och få med dig fina fynd hem, men se upp för ficktjuvar.

Ta en paus

Härliga Parc de Ciutadella kallas ibland Barcelonas “gröna lunga”. Ett perfekt ställe för picknick, med nära till både strand och shopping. Parque Retiro är Madrids motsvarighet till Central Park. Här kan du få ett lugnt avbrott och det är också ett bra ställe att ta med picknickkorgen till. Packa den svarta skinkan Pata Negra, tillsammans med goda ostar och frukt.

Så tar du dig hit

Barcelona
Det går flyg från flera svenska orter och det går ofta att få billiga biljetter. Den internationella flygplatsen heter El Prat och ligger 12 kilometer sydväst om centrum. Det går att åka buss, tåg eller taxi in till staden. Buss tar cirka 40 minuter och tåget tar 25 minuter. Lågprisflygen väljer ofta att flyga till den lilla flygplatsen Girona, som ligger 10 mil norr om Barcelona. Väl inne i staden tar du dig smidigt runt med tunnelbanan.

Madrid
Det går flyg till Madrid från flera svenska orter, Köpenhamn och Oslo. När du flyger till Madrid landar du på Barajas Airport. Flygplatsen ligger 13 km nordöst om Madrid och du tar dig in till centrum med Madrid Metro, buss eller taxi.

Se alla resor till Barcelona
Flyg till Barcelona
Hotell i Barcelona

Se alla resor till Madrid
Flyg till Madrid
Hotell i Madrid