Calafell – vår lugna oas

Cke
Medlem sedan 2009, besökt 16 länder

Foto: cke, medlem sedan 2009
Det här är en del av Spanien som har mycket att erbjuda. Calafell har blivit hela familjens pärla. Reseguidens medlem Arne, alias "Cke", guidar till sin favoritort.
Publicerad 27 april 2012

När jag och min familj letade resmål en gång i tiden fick jag hjälp av en numera avliden bekant i Spanien, Juan Boix, som med sin fru reste runt på olika ställen på den Spanska solkusten för att finna vad vi sagt att vi sökte efter. Bra strand, bra restauranger, trevlig miljö och möjligheter till ett bra boende.

Calafell

Efter en hel del sökande fann familjen Boix det som nu blivit vår pärla, Calafell. Platsen ligger cirka 8 mil från Barcelona, mellan Sitges och Tarragona, (mest kända orterna i närområdet). En enormt lång strand, gott om plats på stranden, många fina restauranger och en lång, fin strandpromenad. Boendet ”seafront” har bara 20 meter till den breda fina sandstranden.
Det blev direkt en förälskelse för oss och vi har rest dit i olika former (flyg, bil) i många år sedan Boix tipsade om platsen och aldrig blivit besvikna. Det finns alltid nya saker att uppleva.

Stranden

Hela Costa Dorada kusten är ju känd för sina vackra stränder och just stranden i Calafell är en av de vackraste. Den är lång, bred och har en underbar gyllengul sand. Här kan man bada i underbar vattentemperatur från maj till september och de som tycker om lägre temperaturer kan hålla på betydligt längre. Stranden inbjuder till långpromenader, en trevlig morgonpromenad tar en till t.ex närliggande staden St. Salvador på c:a 35 minuter. En fika där på någon av strandrestaurangerna och sedan promenaden tillbaka till Calafell är en underbar början på en dag i Calafell. Stranden i Calafell känns under veckorna väldigt rymlig för att under Week-ends bli välbesökt då folket från Barcelona och längre inåt i landet tar sig ut mot kusten för sol och salta bad.

Staden

Är egentligen uppdelad i flera delar som går i varandra, Calafell, Calafell Platja och Segur de Calafell. De flesta rör sig i området Calafell Platja som är delen där det är mest folkliv kvällstid. Här finns en underbar strandpromenad, som sträcker sig flera kilometer åt varje håll, den är helt bilfri och med Medelhavet alldeles intill, här kan man ströva omkring, titta på folk och välja ut en av stadens många restauranger för kvällens middag. Gatorna inåt från stranden leder mot små fina gränder med allehanda butiker och också här små mysiga restauranger. Mycket att upptäcka.

Boendet

I Calafell kan man finna ett boende helt efter egen smak och plånbok. Från ”Fancy Hotel´s” till lägenheter med självhushåll. Utbudet är ganska brett och lätt att överblicka med dagens IT-teknik. Väljer man något ”sea-front” så är man i händelsernas centrum.

Så tar du dig hit

Till Calafell tar man sig lätt endera per tåg från Barcelona eller via bil på väldigt bra spanska vägar. Räkna en timmes resa från Barcelona så är du framme.


Praktisk information – 5 snabba

• Calafell är lätt att nå från Sverige, flyg från Köpenhamn - Stockholm till Barcelona sedan tåg eller hyrbil till Calafell.
• Bilar man, kör man ner på två dagar med övernattning från södra Sverige där vi bor, en mycket trevlig del av semestern börjar redan här. Se naturen förändras, känn temperaturen öka.
• Söker man en plats för sköna bad och avkoppling så har man hittat rätt, Calafell är underbart avstressande.
• För de ”Fiesta” intresserade firar man i Calafell nästan varje veckoslut något speciellt helgon med sång och musik i hela staden och på beachen.
• Staden är ett mycket bra avstamp till trevliga upptäcktsfärder mot angränsande mål som Tarragona, Barcelona, lilleputt landet Andorra samt för de vinintresserade , ett stort antal vingårdar i området


Flyg till Barcelona

Boende i Calafell