En flygvärdinnas Hamburg

Jempan
Medlem sedan 2006, besökt 65 länder

Foto: jempan, medlem sedan 2006
Foto: jempan, medlem sedan 2006
Foto: jempan, medlem sedan 2006
Att Hamburg är en hamnstad vet de flesta – men visste du också att den är ett viktigt centrum för flyget? Reseguidens medlem Jenny, alias "Jempan", guidar dig till ett Hamburg som ger dig luft under vingarna.
Publicerad 13 december 2011

Hamburg är den näst största staden i Tyskland, med cirka 1,8 miljoner invånare. Den ligger strategiskt placerad i norra Tyskland, intill floden Elbe. Hamburg är en viktig hamnstad och det mycket tack vare sin placering i landet. Under de stora emigrationerna under 1800- och 1900-talet reste många från Hamburgs hamn, därav började man att kalla sig “Porten till världen”. Idag har Hamburg den näst största hamnen i Europa, efter Rotterdam. Hamburg är även känt som centrum för världens flygindustri, tätt efter Seattle och Toulouse, eftersom en av Airbus fabriker ligger här.

Miniatur Wunderland

Det här är den största modelljärnvägsutställningen i världen, med 4000 kvadratmeter modelljärnväg. Var 15:e minut blir det natt i “Miniatur Wunderland”. Min favorit var modellen av Hamburgs flygplats, där man kunde se hur planen lyfte och landade. Du kan höra hur brandkåren rycker ut och höra det dova mullret av en Airbus som startar upp. Det här är ett museum kräver både tid och ett vaket öga. Alla små modeller är gjorda i perfektion och du hittar alltid något nytt att titta på.

Airbus Factory Tour

Ett måste för den flygintresserade. Här får man följa med på en 2,5 timmes rundtur. Tyvärr kan man inte se den mäktiga Airbus 380 än, men Airbus 318/A319/A321 finns. Minimiåldern för att gå turen är 14 år och man måste boka rundturen på nätet. Kameran får du lämna utanför eftersom det är förbjudet att ta bilder inne på området. Det kostar 14 euro och bokas på globe-tours.de/en/visit-airbus/airbus.html.

Shoppinghimlen

För den som vill shoppa tar Hamburg emot med öppna armar. Det som inte finns här, är inte värt att shoppa. Här finner man de eleganta boutiquerna, secondhandbutikerna och de gigantiska shoppingvaruhusen. Bara på Neuer Wall (desiggatan) och Mönckenbergstrasse finns det 12 stora gallerior. Själv föredrar jag de mindre och mer genuina butikerna. De som har saker, man inte hittar någon annanstans. Prova “Kauf dich glücklich” (som betyder “köp dig lycklig”) på Susannenstrasse 4 i Sternschanze! Du känner dig lite gladare när du går härifrån.

Fotbollshimlen

Imtech Arena (tidigare Vollparkstadion) ligger i utkanten av stan. Stadion tar cirka 50 000 åskådare. Det finns två större lag i Hamburg. Det ena är Hamburger SV (HSV) och det andra är FC St Pauli (som spelar på Millerntor). Hamburg SV är laget som alltid vinner och FC St Pauli som gör det motsatta. HSV spelar i Bundesligan, dvs den högsta ligan i Tyskland. FC St Pauli spelar i en lägre division. Detta till trots har FC St. Pauli en stor skara fans. Klubben har en rå och tuff utstrålning. Nitar och dödskallar. Fotboll i Tyskland ÄR speciellt. Det är ett otroligt tryck på arenorna. Även om man inte gillar fotboll, så kan det vara en spännande upplevelse med allt som händer runt omkring. För mig är det heaven. Som att komma hem. Prova det du också. De billigaste biljetterna ligger runt 10-15 euro. Biljetter till HSV kan beställas på +49 18 05 478 478.

Empire Riverside Hotel och Skybaren 20UP

Avsluta dagen som en riktig flygvärdinna. Alltså “up in the air”. Prova den coola skybaren på 20:e våningen i Empire Riverside Hotel. Denna pärla är placerad 90 meter ovanför hustaken i Hamburg och det är definitivt ingenting för den som har höjdskräck. Utsikten är minst sagt gastkramande. Sätt dig ner, ta en drink och låt dig hänföras av den fantastiska utsikten över Elbe och hamnen. Låt fötterna vila efter en hektisk dag i staden, men dock inte alltför länge…för snart börjar en ny dag gry och det finns mycket man måste hinna med att se i Hamburg. Reeperbahn, fiskmarknaden, julmarknaderna, Beetlemania, Sternschanze, Hamburg Dungeon, Rådhuset, Hafen City, Altona. Listan är lång. 20UP Bar, Empire Riverside Hotel, Bernhard-Nocht Strasse 97 (St. Pauli) Telefonnummer: +49 31 11 970 470.

Tips på boende

Bo på designhotellet 25hours Hotel nere i Hafencity. Min favorit. Många små detaljer, som tex att alla gäster erbjuds en vattenflaska, liten handduk och ett svettarmband med ficka, innehållande en joggingkarta. Det kallar jag att ta hand om sina gäster. Prova även på maten i hotellrestaurangen. Köket är avskärmat från restaurangen med en stor fönstervägg, vilket innebär att du kan sitta och titta på när kocken förbereder din måltid. Slutligen, det allra bästa med hotellet är att man får en timme extra och det kan man verkligen behöva i Hamburg. 25hours-hotel.com

Så tar du dig till Hamburg

Det går många flyg till Hamburgs flygplats (den fjärde största i Tyskland). SAS trafikerar Hamburg från Stockholm Arlanda och Göteborg Landvettter, medan RyanAir flyger från Stockholm Skavsta. Flyger du Ryanair landar du i Lübeck och får ta buss vidare till Hamburg Centralstation. Bussresan tar cirka 1 timme. Det går även direkttåg från Köpenhamn. Deutsche Bahns reseplanerare rekommenderas, på bahn.com Det går också att boka direkt genom SJ. Tyskland har ett mycket fint vägnät för den som vill köra själv och speciellt genom berömda Autobahn. Färja (Stena Line) trafikerar Göteborg – Kiel. Unna dig lite lyx, du är ju på semester. Prova en 3-rättersmeny med tillhörande vinmeny. Ta med bilen ombord, så är det inte långt att köra från Kiel ner till Hamburg. Du kan också testa att cykla. Det är ett mycket trevligt sätt att ta sig till Hamburg. Ta med cykeln på färjan (Göteborg-Kiel) och välj sen de mindre vägarna ner genom landet. På detta sätt får man med sig ännu mer av resan. Det går inte att beskriva känslan när man cyklar genom de små, tyska städerna på vägen ner. Lukten man känner när man passerar ängar av raps. Gräset som slår upp mot benen korna som råmar i hagen. Det är dessutom både prisvärt och hälsosamt.
Hur man tar sig hem från Hamburg: Jag vet inte. Jag tror jag stannar här. Vi ses väl i Hamburg?

Fakta och små tips

• Hamburg har fler broar än Amsterdam och Venedig tillsammans.
• Hamburgs flygplats är mycket populärt bland plane-spotters. Eftersom Lufthansa har sin underhållningsdivision här, så kan man om man har tur få se en mängd ovanliga flyg gå ner för landning.
• Flygvärdinnetips: Handla nylonstrumpor här. De är mycket prisvärda och av bra kvalité.
• Jil Sander öppnade sin första boutique i Hamburg 1967. Då var hon bara 24 år gammal.
• Packa en picnick-korg och bege er till en av utsiktsplatserna vid flygplatsen i Hamburg. Bred ut filten och sätt er till rätta och ni har ett av världens häftigaste och billigaste nöjen framför er.
• Hamburger SV är det enda lag som alltid spelat i Bundesliga sen den startade i 1963.
• Svenska konsulatet i Hamburg, “Schwedisches Generalkonsulat” Alsterufer 15, Tel. +49-40-450 1450

Flyg till Hamburg

Hotell i Hamburg