Nöjeskantad tjejweekend i Hamburg

Camen
Medlem sedan 2010, besökt 18 länder

Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Foto: camen, medlem sedan 2010
Reseguidens medlem Camilla, alias "Camen", tipsar om att samla väninnorna för en oförglömlig helgupplevelse tillsammans. Mixa boendekomfort och heldagsshopping med sprudlande nattlivsäventyr, addera en gnutta ”öppet sinne”, mystik och historisk arkitektur – välkommen till Hamburg.
Publicerad 13 december 2011

I Europa sjunde största stad möts hamnindustri, fattigdom och graffitimålad betongrustik med lyxig husutsmyckning, trädgårdsflärd och palatsliknande bostäder. Mitt i spelar den ”syndiga” paradgatan Reeperbahn en central roll för stadens turist- och nöjesliv. Här finns till synes stora klasskillnader som ändå samspelar väl och gör Hamburg till ett otroligt intressant och mycket spännande resmål. Största inkomstkällan bedrivs genom hamnindustrin, över 13 000 fartyg kastar årligen ankar på plats. Nya byggnadskonstruktioner tillkommer ständigt i en stad som fortsätter växa. Senaste tillskottet är det ”rika” stadsområdet HafenCity. I samma område byggs även det arkitektoniskt magnifika konserthuset.

Fem partyförgyllda tjejweekendtips

Shop 'til you drop

I Hamburg kan det shoppas tills fötterna värker och påsarnas handtag ger fingrarna skavsår. Shoppingstråken slingrar längs gatorna med ett brett utbud för alla plånböcker. Europa Passage är stadens största köpcentrum, centralt beläget med fem våningar och hela 120 butiker. Missa inte det här om du har spenderarbyxorna på. För mer exklusiv shopping rekommenderas området Neue Wall intill Rathaus, Hamburgs mycket magnifika rådhus. Här finns alla välkända designmärken uppdukade på rad i lyxig promenadmiljö, Louis Vuitton, Gucci, Hugo Boss. Perfekt om du vill unna dig något extra eller bara njuta av lite ultraluxuös fönstershopping.

Afternoon Tea

Vad passar bättre till tjejsnacket efter några timmars shopping än en god kopp te och varma scones? Tehuset Momentum på Am Kaiserkai 10 i HafenCity bjuder in till en varm och samtidigt trendig atmosfär. I loungen finns över hundra olika tesorter att välja mellan, alla i vackra namn- och smakkombinationer. ”Pita Triangle-smörgåsarna” är en upplevelse i sig, varmt frasigt bröd med fyllning som smälter i munnen. Till dem serveras en gudomlig senapsdipp, handen på hjärtat, godare smörgås går nog inte att få. Glöm inte ett besök i temuséet och i den lilla shoppen där du kan köpa små söta presenter, godis och te att ta med dig hem.

Julmarknad med ”schuss”

December månad i Hamburg är en fantastisk upplevelse, maken till julkänsla! Hela fem julmarknader pryder gator och torg under frostiga vinterdagar. Den största och mest inbjudande marknaden ligger intill Rathaus. Doften av glögg, nyrostade mandlar, choklad och kristyrspritsade pepparkakor omvandlar den kalla vinterkylan till stämningsfullt värmesus. Är kroppen inte varm nog lämpar sig en god glühwine mit schuss, vilket betyder “glögg med skott”, alltså med en skvätt rom. För en något mer ”öppensinnad” julmarknadsupplevelse är den på Reeperbahn väl värt ett besök. Här höjs temperaturen rejält med livemusik och härlig stämning bland glada människor.

Sov som en kaptenshustru

På 25hours Hotel, intill vattnet i HafenCity blir alla gäster väl omhändertagna. Inredningen är ung, hipp och trendig ändå möts alla typer av människor i denna nyskapande miljö. Receptionsdisken uppbyggd av lastpallar, konferensrummet i en gammal magasinscontainer och hotellrummen inredda som förstklassiga kaptenshytter. En stilren ruffighet som i kombination blir en riktig fullträff. Servicen är av världsklass i både reception och restaurang. I Heimat Küche + Bar serveras gastronomiska upplevelser i stora portioner med snygga uppläggningar. Extra plus för den hemgjorda glassen.

Dansa i neon

Här finns bara ett givet alternativ – Reeperbahn. Gatan beskrivs som ”världens syndigaste kilometer” och har allt ett nöjesliv kan önska. Gott om butiker och klubbar i erotikens tecken, men det är det långt ifrån allt. Här finns både teater, konserter, gemytliga ölpubar och hippa nattklubbar. På irländska puben Molly Malone blandas bred publik från alla världens hörn. Det skrattas, skålas och sjungs med till livemusik. En bra stämningshöjande start på utekvällen. Längre ner längs Reeperbahn spelar det mer trendiga klubblivet. China Lounge är populärt för den medvetna festeliten. Fräscha lokaler med flera våningar och variation av musik. House, RnB och heta clubhits. Det vimlar av vackra människor som dansar, har kul och skålar i champagne. Här håller man igång tills natten blir till dag. För den som inte får nog har flera klubbar “open end”, vilket betyder att de inte stänger förrän folket vill gå hem.


Så tar du dig hit

Interbus erbjuder trivsamma bussar som körs av trevliga och rutinerade chaufförer. Här finns mindre konferensbussar att hyra, perfekt och gemytligt färdsätt för ett tjejgäng som vill umgås under färden. Smidigaste vägen till Hamburg går via Stena Lines Kielfärjor. Stena Scandinavica eller Stena Germanica med start från Göteborg. Bekvämlighet är bara förnamnet, trevliga sovhytter, god mat och inbjudande pianobar. Båtturen tar ungefär 12 timmar. Från Kiel till Hamburg tar det runt en och en halv till två timmar att köra.


Tre små råd!

• En guidad busstur kan vara ett bra sätt att upptäcka staden. Fråga alltid efter engelsktalande guide om ni inte är hemma i tyska språket.
• Memorera gatunamnet vid ditt boende. Bra att uppge om du åker taxi, det kan finnas fler hotell med samma namn.
• Se upp för oseriösa klubbpromoters på Reeperbahn. De försöker locka tjejer att gå på Gentlemens Clubs. Påstår att det är vanliga nattklubbar, men visar sig snart vara något helt annat.


“Lev i nuet, vänta inte till imorgon, plocka livets rosor idag”
– Pierre de Ronsard


Flyg till Hamburg
Hotell i Hamburg