Publicerad 21 oktober 2012

Hamburg är så mycket mer än ett stopp på vägen ut i Europa. Tyskland största kulturella stad ligger vid floden Elbe och sjön Alster och har fler broar än Venedig och Amsterdam tillsammans. På sommaren kan du kombinera playan mitt i stan med uteserveringar, shopping och puls. På vintern lockar julmarknader och museéer. Hamburg bör upptäckas och återupplevas på nytt. Bästa tipset: skippa snabbmaten och testa stadens fisk- och skaldjur!

5 måsten i Hamburg

Julskyltningen

I juletid kommer man i stämning med Glühwein (glögg) och köper julklappar på någon av stadens alla julmarknader. Den största av de traditionella julmarknaderna ligger vid Rådhuset och här hittar man allt från choklad till juldekorationer. På Reeperbahn finns en annorlunda julmarknad där man köper klappar som får de flesta att rodna. Ett stort urval av butiker och stora varuhus som Europa Passage och Karlstadt gör Hamburg till en vinnande shoppingstad året runt, även om julskyltningen i december är något alldeles extra.

Nöje är bara förnamnet

Det är vid St Pauli du går av tunnelbanan om du vill börja kvällen med att svänga runt i någon av karusellerna som finns här. Tivolit stannar här ungefär en månad i taget fyra gånger per år. När mörkret sedan faller är det Reeperbahn som gäller. Här samlades sjömännen förr i tiden medan skeppen lastades och numera har Reeperbahn förvandlats till en av Europas bästa festgator. Här finns ett stort urval av nattklubbar och trendiga barer och även lättklädda klubbar som Reeperbahn är känt och ökänt för. Här är man ute till småtimmarna och om man vill festa som riktiga ”hamburgare” går man inte hem förrän sent morgonen efter.

Fischermarket – inte en vanlig fiskmarknad

Ett stenkast från Reeperbahn samlas på söndagmornarna morgonpigga turister tillsammans med lördagsnattens eftersläntrare. När klubbarna stänger är det här efterfesten börjar med liveband och fullt ös på puben. Här vevar tyskarna armarna i takt till musiken och beställer in öl efter öl och stämningen här är något utöver det vanliga. Här säljer man förutom fisk och färdiga fisksmörgåsar också exotiska fruktkorgar fyllda till bredden, grönsaker, godis och souvenirer. Korvar av alla slag som chorizo, kabanoss och färdigskivad salami läggs ihop i stora fina paket och säljs för 10 euro.

Kulturutbudet är enormt

Med Hamburgkortet får du inte bara åka fritt med kollektivtrafiken, du får även rabatter i butiker och på entréer till museum. Hamburg har en väl utbyggd tunnelbana (U-bahn) som du lätt tar dig runt med i de centrala delarna och upplever det kulturella utbudet som det finns mycket av i Hamburg.

En liten värld

Miniatur Wunderland är en värld uppbyggt i miniatyr, med McLean tåg som far runt ända från Las Vegas till svenska Kiruna. Man kan inte bli annat än fascinerad och fråga sig hur de som jobbar här kan minnas var alla små julgranar ska ställas ut varje år i december. I samma byggnad finns också Hamburg Dungean. Här får man uppleva verkliga skräckupplevelser som drabbat Hamburgborna genom åren. Allt från hur människor flytt för sina liv medan staden stod i brand, till hur man dog i pesten. Vill du inte riktigt ta dig så långt tillbaka i tiden? Testa Beetlemania som består av fyra våningar med film, musik och minnen. Muséet tar dig tillbaka till 60-talets Beatles, som i början av sin karriär ofta spelade i Hamburg.

20up på Empire Riverside hotel

Bästa utsikten hittar du på den trendiga takbaren 20up på Empire Riverside hotel. Genom sju meter höga panoramafönster får du en otroligt vacker överblick över staden, hamnen och floden Elbe samtidigt som det serveras innedrinkar på hög nivå. Åk hit tidigt innan det blir för mycket folk.

Så tar du dig hit

Till Hamburg tar man sig lätt med direktflyg. Från Mellansverige flyger bland annat SAS och Lufthansa på cirka 1,5 timme. Ett annat alternativ är att samla familj eller vänner och ta färjan mellan Göteborg och Kiel. Här äter man god mat, sover på Dux-bäddar och går på virtuell vinprovning. Man har gott om plats för mycket julklappar och taxfree som man kan shoppa i lugn och ro på havet.

Här hittar du fler hotell.
Här hittar du flyg.


Snabba tips:

• Missa inte att smaka på nattens fångst av fisk och skaldjur på någon av Hamburgs restauranger.
• De flesta butikerna är stängda på söndagar, så välj rätt dag att shoppa på.
• Packa partystrassen, men lämna plats för shopping.
• Tar du färjan får du mer plats för julklappar.
• Besök takbaren 20up vid skymning får du både fina dags-och kvällskort över Hamburg.
• Om man frågar i förväg kan man ha tur att få följa med på ett bryggbesök och provsitta i kaptensstolen på Stena Lines fartyg. En häftig upplevelse för både stora och små.


Hotell i Hamburg