Hamburg ler i advent

Lengan
Medlem sedan 2006, besökt 50 länder

Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
I advent ligger glöggdoften tät kring Hamburgs gator och torg. Reseguidens medlem Magnus, alias "Lengan", ger dig tips på aktiviteter som gör att du kan hålla igång från morgon till kväll.
Publicerad 13 december 2011

Jag står mitt på julmarknaden med en rykande varm glühwein i handen och har det vackra Rådhuset framför mig. Runt omkring hörs bara glada skratt och lukten av rostade mandlar blandas med doften från grillar och bageristugorna. Jag njuter verkligen och mår bättre än aldrig förr. I någon minut drömmer jag mig bort och funderar på hur jag ska kunna övertyga andra om att besöka denna intensiva stad som ger mig så mycket positiv energi. Jag väljer att beskriva sevärdheter, känslor och atmosfären i Hamburg. Jag frågar Wijnko Oomens som bor i Hamburg om han har några tips på sevärdheter som inte får så mycket reklam. Då berättar han om Blankenese, Alter Elbtunnel och Rådhuset. Bra tips och jag fyller på med en personlig höjdpunkt, fotboll i världsklass. Upplevelsen att se Hamburg spela i Bundesliga inför över 50 000 åskådare på Imtech Arena är väldigt mäktig. Centrala Hamburg har gott om kanaler och det är inte långt att promenera längs dem ner till floden Elbe. Jag säger tack till Wijnko och går hem från julmarknaden med ost, korv och en julklapp till mor i påsen. Alla på gatan ler och man känner sig välkommen till Hamburg i advent.

Lengans 5 favoriter i Hamburg

Tidig morgon på fiskmarknaden

Här utspelar sig skådespelet som jag med största entusiasm återberättar för alla vänner efter besöket i Hamburg. När söndagsmorgonens första solstrålar slår emot den över 100 år gamla fiskauktionshallen så befinner sig inte bara hundratals morgonpigga turister och tyskar på marknaden. Där finns även de mest uthålliga nattsuddarna som tagit sig ner till hamnen efter en lång natts festande på Reeperbahn. När jag klockan 08.30 går in på Slattery´s Irish Pub så möts jag av en fantastisk stämning där underhållaren Diddi iförd sjömanströja och kaptenshatt framför glad, tysk musik. Gästerna sjunger med för full hals och gör olika rörelser till låtarna. Utanför puben pågår försäljningen av fisk, korv, skinka, frukt, grönsaker och kläder. Har man gjort bort sig på Reeperbahn under natten så kan man köpa vackra blommor att säga förlåt med. Försäljarna försöker överrösta varandra för att få sälja just sina varor så det är lika hög ljudnivå på gatan som inne i puben. Stora korgar fylls med frukt för 10 euro och kön är lång. För samma pris kan man få en stor påse med olika korvar eller ett inslaget paket med fiskfiléer. I den gamla magasinshallen pågår samtidigt Hamburgs största frukostparty. På sidorna av väggarna finns flera terasser där besökare njuter av frukost eller brunch, och i mitten av hallen sitter massor av människor vid långbord och festar till bandet Foxi B, som enligt dem själva spelar Rock & Soul. När marknaden börjar packa ihop lyser solen upp statyn på kvinnan som blickar ut mot havet i väntan på sin sjöman vars skepp aldrig kommer hem igen. Runt monumentet ligger det fullt av blommor till minne av sjömännen som blivit kvar ute till havs. Alla dessa upplevelser hittar du mellan Grosse Elbstrasse och Hafenstrasse. Vintertid är marknaden öppen 07 – 9.30 och sommartid 05 – 9.30.


Miniatur Wunderland

Jag minns när min moster gav mig en Märklinbana i födelsedagspresent på min femårsdag. Den tog 15 minuter att bygga ihop men den gav mig glädje i många år. Sedan tvillingbröderna Braun började med sin dröm i december 2000, så har det nästan gått åt 600 000 arbetstimmar. Nu har bröderna och deras arbetslag byggt ihop världens största modelljärnväg. I ett av hamnmagasinen i Speicherstadt finns ett sagolikt landskap på över 1300 kvadratmeter, med sammanlagt 13 mil järnväg. Hela projektet är indelat i åtta olika sektioner som till exempel skildrar Alperna, Skandinavien, Hamburg och Knuffingen airport. Alla små detaljer är otroligt välgjorda och stora som små besökare står länge vid varje sektion och tittar på alla händelser som skildras med bland annat. 215 000 små gubbar. När det plötsligt börjar “brinna” i någon av byggnaderna så rycker brandkåren ut med sina miniatyrbilar och kör fram till olycksplatsen. Runt 930 tåg tuffar fram bland landskapen, i väggarna och i golvet! Det är inte bara jag som gillar att dras in i sagolandskapet, Birte Rüsch som jobbar med marknadsföringen av projektet berättar att Wunderland har ungefär en miljon besökare varje år! Wunderland ligger på Kehrwieder 2-4 i Speicherstadt, granne med Hamburg Dungeon.


Hög stämning på julmarknad

Jag känner doften av glühwein och alla färger, ljus och Rådhusets fantastiska fasad får mig nästan att tro att jag befinner mig i en Disneyfilm. Ni vet när Musse Pigg firar jul med Piff & Puff, massor av pynt och färgglada lampor. Rådhusets historiska marknad är min favorit. Över 80 stånd finns att besöka och ingen går hem hungrig. Korvar, ostar, grönkål, fisk i bröd och olika bakverk är bara några av läckerheterna som finns att få tag på. Glühwein dricker man i små fina muggar , med eller utan rom. Muggen blir en fin souvenir då den är graverad med årtal och namnet på marknaden. Vid ett av dryckesstånden träffar jag ett glatt gäng med damer från Halmstad som tagit sig till Hamburg med buss. De är helt överens om att det är den fantastiska atmosfären som lockar. En av damerna, iförd vacker grönglittrande tomteluva berättar att det är 25e året hon besöker Rådhusets julmarknad. En annan person som besöker marknaden tre gånger varje dag är Tomten. Klockan 16, 18 och 20 flyger han med sin släde över torget till besökarnas stora jubel. Fortsätter man ner till Jungfernstieg så hittar man nästa julmarknad. Bredvid den ligger Inre Alstersjön. Där finns flera båtar med ansiktsmålning och julbak för barnen medans föräldrarna julshoppar på Neuerwall. Hamburg har cirka 15 julmarknader och en som verkligen kittlar i magen är Hamburg Winter Dom – ett giganstiskt tivoli som besöker staden vår, sommar och jul, en månad vid varje tillfälle. Tivolit är Hamburgs motsvarighet till Münchens Oktoberfest och har nio miljoner besökare per år. Efter lite nygrillade champinjoner och varm Glühwein så kan man ta en tur i det stora pariserhjulet som bjuder på en milsvid utsikt över Hamburg. På fredagar klockan 22.30 bränner tivolit av fyrverkerier som hörs över hela staden. Gemensamt för alla marknader är stämningen och alla glada människor. Hamburg ler och gör mig glad!

Speicherstadt och HafenCity

Bland de gamla hamnmagasinen som bombades svårt under andra världskriget känner jag mig hemma. Området med de stora tegelhusen påminner om Albert Dock i Liverpool. Stadsdelen ligger på en 1,5 kilometer lång ö och flera små kanaler rinner mellan magasinen. I Speicherstadt finner man idag olika muséer, restauranger och lager. Bredvid Hamburg Dungeon och Wunderland ligger ett kafferosteri med stor servering där man kan slappna av och se hur rostningen går till. Går man sedan över kanalen så hittar man Speicherstadt museum där man får lära sig hur det gick till i hamnmagasinen förr i tiden. Efter att ha provlyft kaffesäckarna så smakar en lunch bra i deras café. På kvällen lyses de gamla tegelhusen upp av lampor och står där majestätiskt i kanalernas spegelbild. Stadsdelen bredvid Speicherstadt heter Hafen City och är ett av Europa största byggnadsprojekt. Där byggs moderna byggnader med butiker, lägenheter, kontor och restauranger. En av Hamburgs nya sevärdheter är konserthuset som byggs likt ett glasskepp ovanpå en gammal lagerbyggnad. Ett besök på Marinmuséet i HafenCity är ett mste. Här finns världens största privata samling av marina föremål. Det ligger i Hamburgs äldsta magasinbyggnad och du kan följa sjöfartshistorien under 3000 år samlat på nio våningar. Sjöfarare, upptäckare och pirater finns dokumenterade. På en av våningarna finns 40 000 modellskepp men även i resten av museet finns fantastiska fartygsmodeller. Konstverk, krigsmaterial, uniformer och navigeringsutrustning samt mängder av andra spännande föremål kräver att man avlägger några timmar för detta besök. Museet har även en lekhörna för barn och ett legoskepp byggt som lyxkryssaren Queen Mary 2, nästan sju meter lång. Maritime Museum ligger på Koreastrasse 1 i Hafen City.

Reeperbahn – mer än ett syndens näste

Självklart ska man besöka Reeperbahn när man är i Hamburg. Det finns gott om “vanliga” butiker, barer och restauranger. Beatlesmuseet som ligger precis vid Reeperbahns tunnelbanestation är väl värt ett besök. Bandet från Liverpool spelade ofta på olika klubbar i Hamburg under början på 60-talet, bland annat på The Indra, Kaiserkeller och Top Ten Club. John Lennon sade en gång: “I might have been born in Liverpool but I grew up in Hamburg”. Det citatet säger en del om hur mycket Hamburg påverkade bandet. Muséet består av fem våningar med mängder av bilder, filmklipp och föremål. I slutet av rundvandringen så finns det ett café och en souvenirshop. Besöker man Reeperbahn i Advent så ska man besöka St Paulis julmarknad. Där är det en härlig folkfest och olika band som underhåller på den stora scenen. Det är fascinerande att se alla neonljus och pulsen på Reeperbahn innan man svänger in på torget Hans Albers-platz och den Irländska baren Molly Malones. Där får jag mitt behov av livemusik och allsång stillat tillsammans med andra glada turister och Hamburgbor.

Så tar du dig hit och runt

Flyg från Stockholm tar cirka 1 timme och 30 minuter. Det är ungefär 98 mil från Stockholm och 37 mil från Malmö. Du kan ta färjan från Göteborg till Kiel och sedan tåg från Kiel till Hamburg. Vill man få ut max av en kort weekend så är Hamburg tunnelbanan väl utbyggd så att man enkelt kan ta sig runt i staden. Med ett Hamburg card åker man fritt i tunnelbanan och på bussar. Man får även rabatt på muséer sightseeing-turer, musikaler och en del restauranger. Kortet går att köpa på turistbyråns hemsida eller på olika ställen i Hamburg.


Magnus snabbrepris: 24 timmar i Hamburg

Det perfekta dygnet i Hamburg är 24 timmar i advent med busstur och en mäktig fotbollsupplevelse. Åk direkt till Rådhusets julmarknad, men njut inte för länge, du måste hinna till Reeperbahn och se Beatlesmuseet innan de stänger klockan 19. Hoppa lite mellan barerna innan du stannar resten av natten på Molly Malones. 05.00 börjar Diddi spela rolig musik på Slattery`s så du hinner bli riktigt hungrig innan fiskmarknaden öppnar klockan 07. Wunderland öppnar 8.30 på söndagar så ställ dig först i kön. Vila kan du göra när du kommit hem, och då kommer du somna med ett leende läpparna.

Bonus: Hamburg i Advent på 3 minuter.


Flyg till Hamburg
Hotell i Hamburg