Berlin för nybörjare

Ziesta
Reseguiden, besökt 48 länder

Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Berlin är trendigt, avslappnat och väldigt prisvärt. Här är allt du behöver veta inför din resa till en skön weekendfavorit.
Publicerad 12 augusti 2011

Berlin är den tredje populäraste staden i Europa efter Paris och London, och det är lätt att förstå varför. Vare sig du är festprisse, bohem, shoppinggalen eller historiskt intresserad så passar Berlin bra som weekend-resmål. Tunga klubbar, second-hand butiker, massor av restauranger och sightseeing – här finns allt.

Klassiska Mitte

Om du vill beta av de klassiska sevärdheterna håller du dig omkring stadsdelen Mitte. Här finns både Brandenburger Tor, katedralen Berliner Dom och Reichstag med sin märkliga glaskupol. Var du än befinner dig i staden så skymtar Fernsehturm – tv-tornet. Utsikten från det 365 meter höga tornet gör det väl värt ett besök men köerna brukar ringla sig långa. Det är även i Mitte som det största utbudet av klubbar finns, såsom kring Hackesche Höfe och längs med Oranienburger Strasse.

Berlins mörka förflutna

Strax söder om Brandenburger Tor ligger det mäktiga förintelsemonumentet i form av ett hav av betongblock till minne av Europas mördade judar. Utställningen Topographie des Terrors en bit därifrån beskriver nazismens grymhet. Här finns också en stor del av Berlin-muren kvar. Vid Checkpoint Charlie i nästa kvarter finns ett sevärt museum om murens historia och gripande berättelser om människor som försökte fly. Ett annat mur-måste är East Side Gallery i sydöstra Berlin där konstnärer täckt muren med färgglada målningar. Om du verkligen vill känna historiens vingslag kan du följa med på en guidad promenad till några av tredje rikets nyckelplatser. En mer udda rundtur får du inklämd i en liten trabant – bilen som blivit en symbol för östtyskland.

Det bohemiska Berlin

I närheten av Mitte ligger den bohemiska stadsdelen Kreuzberg som är starkt influerad av sin stora turkiska befolkning. Längs med mysiga gatan Oranienstrasse trängs kaféer, kebabställen och alternativa butiker. Ett annat liknande område med rolig shopping och uteserveringar är gamla öststadsdelen Prenzlauer Berg. Om du är i Berlin på en söndag är den bohemiska marknaden i Mauer Park ett måste. Här vimlar det av skön second hand, handgjorda smycken och färgglada hippie-kläder.

Glassigt i Charlottenburg

Om du föredrar gallerior och märkesbutiker framför second hand ska du istället bege dig till Charlottenburg och Västberlins paradgata Kürfurstendamm. Här finns även ruinerna av kyrkan Kaiser-Wilhelm. På det gamla kyrktornets plats har man byggt ett modernt sexkantigt torn vars små fönster skapar ett blått sken runt altaret inuti kyrkan.

Äta och dricka

I likhet med de flesta andra europeiska storstäder finns här mat från världens alla hörn. De fina restaurangerna ligger kring Kürfurstendamm, såsom vid torget Savignyplatz. På Oranienstrasse i Kreuzberg hittar du hela världens kök på en gata.

Häng på en strandbar

Den tyska ölen avnjuts bäst i en gemytlig biergarten eller på någon av alla strandbarer som poppar upp överallt i Berlin framåt vårkanten. Med solstolar, palmer, sand och en kall tysk öl i handen gör det inte så mycket att havet i själva verket är långt borta. Om du inte gillar öl bör du istället prova ’Berliner Weisse mit Schuss’ – ett ljust veteöl som blandas med en skvätt söt saft.

Julmarknader

Om årstiden är fel för strandbarer kanske det istället är säsong för julmarknader. Från slutet av november kan du dricka Glühwein och njuta av julstämningen på över femtio stycken olika julmarknader runtom i Berlin. Mest känd är marknaden på det historiska torget Gendarmenmarkt.

Så tar du dig hit och runt

Det går fort att flyga till någon av Berlin två flygplatser Tegel och Schönefeld. Det går direktflyg från både Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Du kan också ta nattåget från Malmö och anländer då till Berlin nio timmar senare. Berlin är en enormt stor stad så du gör dina fötter en tjänst genom att ta tunnelbana och buss istället för att traska runt från den ena stadsdelen till den andra. Genom att köpa ett ”WelcomeCard” på turistbyrån åker du gratis i kollektivtrafiken och får dessutom rabatter på olika restauranger och museer.


Weekend till Berlin

Flyg till Berlin

Hotell i Berlin