Båtluffa i Grekland

Mirreli
Reseguiden, besökt 33 länder

Foto: iStock
Foto: Ving
Foto: Thinkstock
Grekland är ett av svenskarnas mest populära resmål under sommarhalvåret. De flesta väljer en chartersemester, men om du vill ha en något annorlunda semester rekommenderar vi att båtluffa i ö-världen som har "allt". Vi tipsar om vad du ska komma ihåg före ditt båtäventyr.
Publicerad 17 april 2019

Före avresan

Samla ihop de som ska resa och sätt samman en lista över vad ni är ute efter att se, hur ni vill bo, vad som är viktigt för var och en på semestern. På det här sättet är det lättare att välja vilken ö-grupp du ska koncentrera dig på. Välja bör du, för det finns över 1400 öar och de är indelade i olika ö-grupper. Det är som regel väldigt enkelt att ta sig mellan öarna i en och samma ö-grupp, men att ta sig mellan ö-grupperna är lite mer komplicerat och svårt.

Boka flyg och hotell

Lite av poängen med en båtluff är att ta dagen som den kommer, men flyg och första och sista nätterna på hotell kan vara bra att beställa i förväg. Utifrån vilken ö-grupp du väljer att resa runt i så är det bara att beställa en flygbiljett till någon av öarna där. Under sommarhalvåret går det charterflyg till en eller flera öar i alla ö-grupperna så det är inga problem att ta sig hit. Hitta ett hotell som ligger relativt nära flygplatsen om du landar sent eller ska resa tidigt på hemvägen. Eller så är det bra att ta sig till hamnen du ska resa från om du inte vill spendera några nätter på den första ön.

Färjorna i Grekland

Det är många och stora färjor som går mellan de grekiska öarna, och det är som regel inte några problem att få plats, även under högsäsong. Det du ska tänka på är att restiden ibland kan vara rätt lång, och att det ofta är många stopp som kan ta tid. Du ska också vara medveten om att om det står att färjan går en viss tid så är det inte säkert att den gör det. Det är nästan mer vanligt att färjorna är försenade än att de går i tid. Men det är nästan också en del av charmen, så länge du inte ska hinna med ett flyg. Och med det i bakhuvudet så är det nog smart att undvika att ta färjan samma dag som du ska resa hem.

Hitta boende

Om du reser i augusti när de flesta länderna i Sydeuropa har semester så är det en bra idé att boka hotell redan innan. Speciellt till de mindre öarna där utbudet av hotell är mer begränsat. Du behöver kanske inte boka hotell före avresan från Sverige, men åtminstone innan du sätter dig på båten till ön. Resten av sommarhalvåret är det inte lika fullbokat och då är det lättare att vara spontan. Maj och september är trots allt några av de bästa månaderna i Grekland, så varför inte åka då?

Välj en ö-grupp

Här är några bra öar att ha som utgångspunkt för din båtluff i Grekland.

Santorini

Den kanske mest populära ön att starta sin semester på är Santorini, som på grekiska heter Thira, bra att veta när du ska läsa färjetidtabellen. Det bästa är kanske att resa vidare direkt eller att avsluta med några dagar här före du tar flyget hem igen. Och då med fördel bo i huvudstaden Fira eller i Oia som har en fantastisk utsikt över havet och kanske Greklands finaste solnedgång. Härifrån är det enkelt att ta sig till barnvänliga Naxos, partyön Ios, romantiska Paros, vackra jetsetön Mykonos och lilla Kimolos, som ligger långt från de stora turisströmmarna.
Charter till Santorini

Rhodos

Charterklassikern Rhodos är också en bra utgångspunkt för en båtluff i Grekland. Hit går det charterflyg så gott som alla dagar i veckan och då landar du i Rhodos stad. Här kan du gärna bo några dagar före du åker vidare ut till de andra Tolvöarna. Ett perfekt stopp efter några hektiska dagar på Rhodos är fina lilla Tilos, eller vackra Symi. Här är det tyst och lugnt, och nästan bara grekiskt vardagsliv. Vidare kan du ta dig till Karpathos, en ö med otroligt många vackra stränder, och populära Kos är också värt ett besök. Tidigare mest känt för sin bargata och vilda nattliv, men idag har de bytt fokus och nu är de flesta som reser hit vuxna och barnfamiljer.
Charter till Rhodos

Korfu

Denna ö har varit ett charterresmål i många år och du kan enkelt komma hit med både charter- och reguljärflyg. Ön i sig är värd att lägga lite tid på, det är en av de grönaste i den grekiska ö-världen som även har otroligt många härliga stränder. Från Korfu kan du ta dig vidare ut till vackra Zakynthos, en ö som har något för alla och som du kan upptäcka på en dag eller två med bil eller scooter. Här finns många fantastiska stränder, du kan festa hela natten lång i Laganas, och familjer älskar lilla Tsilivi. Vidare kan du åka till Kefalonia, en otroligt vacker och romantisk ö som är populär bland par och barnfamiljer.
Charter Korfu

Aten

Från Greklands huvudstad kommer du enkelt ut i den grekiska ö-världen och här träffar du som regel inte så många andra skandinavier som i resten av Grekland. Från hamnen i Pireus som ligger rätt utanför Aten går färjorna till nästan hela den grekiska ö-världen, men om du bara har en vecka på dig kan det vara bra att fokusera på de som ligger närmast. Vill du kanske se en och annan kändis ska du välja Hydra, den bilfria konstnärsön där många rika från Aten har sommarhus. Är du ute efter vackra stränder ska du sätta kurs mot Egina, barnfamiljer trivs särskilt bra i Agia Marina. Vill du ha lite romantik passar Poros perfekt för några dagar.
Flyg Aten

Skiathos

Om du är ute efter vackra stränder så ska du besöka ö-gruppen Sporaderna. Till populära Skiathos går det många charterflyg och här finns det otroligt många fina sandstränder och i Skiathos stad har allt du kan tänka dig av smala små gator, en fin strandpromenad, härliga loungebarer och trevliga restauranger. Närmaste grannen är Mamma Mia-ön Skopelos, kanske en av de vackraste i Grekland. Vill du bort från alla turister bör du inte missa Alonissos som har fantastiskt, kristallklart vatten och trevliga små städer.
Charter Skiathos

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor till Grekland:

Charter till Grekland
Sista minuten till Grekland
Läs fler tips & guider om Grekland

Erbjudanden - Grekland