Ö-guide till Grekland

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Med tanke på att Grekland nästan har 1400 öar är det inte konstigt att det kan vara svårt att välja rätt ö för den grekiska semestern. Här guidar vi till de olika grekiska ö-grupperna.
Publicerad 24 februari 2017

Av Grekland alla öar är det cirka 166 av dem som är bebodda, men det är inte så många av de öarna som är vanliga att besöka som turist. För att du ska få en översikt över den grekiska ö-världen har vi satt ihop en guide över de olika ö-grupperna och några av de mest populära öarna.

Kykladerna

Den kanske mest kända ö-gruppen i Grekland med Santorini i spetsen. Hit reser du för att se Grekland som man känner igen det från vykorten.
Mykonos – en av de vackraste öarna i Grekland med ett trettiotal stränder, och vackra vitmålade hus med blå knutar. En jetsetö som också passar dig som vill ha en genuin och grekisk semester.
Santorini – ön som flest vill resa till en gång i livet. För att se den vackra solnedgången, bo på fantastiska hotell med pool som hänger över klippkanten och bröllopsresmål nummer ett i Grekland.
Naxos – Kykladernas största ö har barnvänliga sandstränder, en vacker huvudstad och behagligt tempo med färre turster än grannöarna. En ö som passar för absolut alla.
Paros – en otroligt vacker ö med vita hus, vackra stränder, trånga små gator i staden Naoussa och ett stort utbud av vattensporter.
Ios – ön som är mest känd för sina vackra stränder, men som också har ett vackert bergslandskap, kristallklart badvatten och inte minst kanske den grekiska ö-världens hetaste nattliv.
Antiparos – en av de mindre öarna i Kykladerna som har väldigt många långgrunda och barnvänliga stränder. Det är lite trafik här och det går att gå nästan överallt.
Syros – en ö som har allt; vackra gamla städer, fina och barnvänliga stränder, pulserande nattliv, vingårdar och bra shopping.

Boka resan här:
Mykonos | Santorini | Naxos | Paros | Ios | Antiparos

Sporaderna

En liten ö-grupp, men otroligt vacker, och kanske mest känd från Hollywoodfilmen Mamma Mia som spelades in här.
Skiathos – en kosmopolitisk ö som har mer än 60 stränder, den ena vackrare än den andra. De flesta bor i Skiathos stad som har en väldigt fin hamnpromenad och en fin strand.
Skopelos – Mamma Mia-ön som är en genuin grekisk ö med en otroligt vacker hamn, kristallklart badvatten och många härliga badstränder.
Alonissos – här får du en semester utan många andra turister, och den frodiga ön har kanske inte den grekiska ö-världens bästa stränder, men perfekt och kristallklart badvatten.

Joniska öarna

Detta är en av de vackraste ö-grupperna i Grekland, och det är få ställen som vattnet är så klart som här. Det är ett område som det är enkelt att resa till på sommaren då det går flera charterflyg till området.
Kefalonia – e ö som kan beskrivas med två ord, romantik och stränder. Det kristallklara vattnet är en av anlednigarna till att så många åker hit. Populära orter att bo i är Fiskardo och Assos.
Korfu – den gröna ön som har otroligt många fina stränder, vacker arkitektur och är väldigt barnvänlig.
Zakynthos – en perfekt semesterö som du lätt kan uppleva på en vecka, och som har så många vackra stränder och badvikar att det är lätt att hitta sin egen favorit. De flesta bor i Laganas eller Argassi.
Lefkas – känt för sina vita klippor och vackra stränder, speciellt Porto Katsik är populärt. Nidri är den största semesterorten, och en bra utflykt är en båttur till Onassis ö Scorpios.

Tolvöarna

En ö-grupp med många kända charterresmål, och här är det lätt att hitta en ö som passar just dig.
Rhodos – Greklands fjärde största ö är en charterklassisker som kan fresta med allt från grekiskt stadsliv i Rhodos stad till vackra stränder på både östkusten och västkusten. En ö som har något för alla oavsett vad man vill göra på semestern.
Karpathos – en ö som verkligen känns grekisk och du får en känsla av att vara en del av det grekiska vardagslivet. Många vackra stränder och bra förutsättningar för vindsurfing på västkusten.
Kos – den gamla partyön som har fått nya kläder och riktar sig mer åt vuxna gäster och barnfamiljer. Fantastiska stränder, fina orter och väldigt bra cykelvägar för den som vill vara aktiv på semestern.
Kalymnos – norr om Kos ligger denna grekiska pärla med vackra berg, små städer och ett stilla vardagsliv. Hit reser du för att koppla av, njuta av den goda maten och se en unik grekisk ö.

Saroniska öarna

Denna ö-gruppen ligger precis utanför Aten kust och är perfekt att kombinera med några dagar i Greklands vackra huvudstad. Du tar dig enkelt ut med färja som går från Pireus hamn.
Hydra – en konstnärsö som är en av de mest kosmopolitiska i Grekland, och dessutom är den helt bilfri. En härlig mix, och det är många rika från Aten som har sommarhus här.
Egina – en populär semesterö för de som bor i Aten, båten ut tar bara en halvtimme och här väntar fina sandstränder och genuint ö-liv. Staden Agia Marina är perfekt för barnfamiljer.
Poros – också en populär semesterö för de som bor i Aten, och på helgerna vaknar ön till liv. En vacker och romantisk ö som har massor av fina små vikar.

Nordegeiska öarna

En ö-grupp längst i öst i Egeiska havet, inte långt från det turkiska fastlandet. Öarna som ligger här är stora och inte präglade av turismen som många andra öar.
Chios – Greklands femte största ö är ingen typisk turistö, här är det liv och rörelse året runt och vill du få en äkta grekisk semester är det hit du ska resa. Ön har många fina sandstränder och är känd för sin traditionella mat som hålller en väldigt hög kvalitet.
Samos – en grön ö med otroligt vackra stränder, de flesta med klappersten. Både huvudstaden Samos stad och semesterorten Pythagorion har vackra strandpromenader med lyxbåtar som ligger på rad.
Lesvos – en vacker ö med höga berg och många fina vingårdar. Det är även Greklands tredje största ö, med stränder som passar för alla och en huvudstad, Mytilini, som är otroligt vacker.

På reseguiden.se hittar du alla resor till Grekland i sommar:
- Charter- och paketresor till Grekland
- Flygbiljetter til Grekland
- Hotell i Grekland
- Hyrbil Grekland


Erbjudanden - Grekland

Om Grekland Europa

Här finns pittoreska byar nästan överallt, tusentals vackra stränder och massor av sol och värme. Grekland och dess många öar är ett semesterparadis du kan besöka om och om igen.

Vart du än åker så kommer du att se pittoreska små byar med sina typiska vit-blåa hus, härliga stränder och varmt turkosblått hav. Du kan åka på utflykt till arkeologiska och historiska sevärdheter och avsluta dagen med fantastisk grekisk mat.

Här finns stora öar som Kreta, Lesbos och Rhodos, dit du kan återvända år efter år och upptäcka nya platser. Men det finns också dussintals små öar där det är lätt att åka på upptäcktsfärd, till exempel Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini, och Zakynthos.

Det finns hundratals platser runt om på det grekiska fastlandet som är kopplade till antikens mytologi, militära slag eller dramatiska händelser. Bland annat Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia och Delfi. Det smidigaste sättet att uppleva historien är att åka på en rundtur. Du kan åka på en dagstur eller en hel vecka, och du kan välja mellan teman som ”mytologi”, ”slagfält” eller ”bästa av klassiska Grekland”.