Guide till Joniska öarna

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Vackra stränder är ingen bristvara på Lefkas.
Foto: mikaelh, medlem sedan 2007
Foto: moi2, medlem sedan 2011
Foto: camilla, medlem sedan 2006
Foto: metalgirl, medlem sedan 2007
På Greklands västkust ligger en av landets vackraste ögrupper, Joniska öarna. Här är vattnet klarare än på någon annan plats i Grekland och det finns en ö för alla.
Publicerad 16 maj 2023

Joniska öarna är kanske inte den mest kända ögruppen i Grekland, men den är helt klart en utav de vackraste. Här ligger öar som Korfu, Zakynthos och Lefkas – alla är de öar som är kända för sina vackra stränder. Ifall du funderar på vilken ö du vill besöka har vi här satt samman en liten nybörjarguide så att det ska bli lättare att välja.

Lefkas

Ett av de mest spännande resmålen i den grekiska övärden är Lefkas. Här hittar du några av de absolut vackraste stränderna i Grekland. Mest spektakulär av dem alla är nog Porto Katsiki på öns västkust. Här stupar de vita klipporna ner i havet, och trots att stränderna kan vara lite svåra att nå är det absolut värt det när man kommer fram. Lefkas är en ö där man absolut bör ha en hyrbil för att ta sig runt till alla vackra stränder. Största semesterorten är Nidri som ligger på östkusten, men öns största stad är Lefkas stad. Den har ett mysigt centrum med ett fint torg där man kan sitta i skuggan på ett café och dricka en kall frappé. Inte långt från Lefkas ligger familjen Onassis privata ö, Scorpios, och även om man inte får gå i land så är en båtutflykt, där man seglar förbi ön, något man inte får gå miste om.
Sök charterresor till Lefkas

Korfu

En av de grönaste och frodigaste öarna i Grekland är Korfu, som också kan skryta med vackra stränder och bra golfbanor. Ön har flera mysiga semesterorter där Gouvia är den största, och sedan länge också den mest populära med sin två kilometer långa sandstrand. Men de sista åren har många av städerna på Korfus västkust tagit över som de mest populära – och här är prisnivån lägre än på resten av ön. Sidari på nordkusten är också ett resmål som blivit mer och mer populärt. Idag är det en komplett semesterort med en fantastiskt fin strand. Korfu är också ett bra resmål för dig som vill ha en aktiv semester. Gillar du att befinna dig under vattenytan är Korfu faktiskt en utav få öar i Grekland där man kan och får sportdyka.
Sök charterresor till Korfu

Zakynthos

Många tror nog att Zakynthos är en partyö, och det är inte helt osant, men den vackra ön har så mycket mer att erbjuda. Är man ute efter fest är det i Laganas man skall bo, men även här finns det lugna områden och stranden är både långgrund och barnvänlig. Vid samma strand ligger också den lilla semesterorten Kalamaki som är ännu barnvänligare. En av de mest populära byarna på ön är Argassi, som inte har någon fin strand att skryta med, men nog så många bra hotell och restauranger. Bara 20 minuter därifrån med bil eller buss, på Vasilikoshalvön, ligger många utav de bästa stränderna på ön. Här är det stor fördel att ha hyrbil, något som egentligen gäller för hela ön, om så bara för några dagar av semestern. Zakynthos är ingen speciellt stor ö så på en dag kan man besöka en strand på förmiddagen, luncha på en annan och lapa dagens sista sol på en tredje.
Sök charterresor till Zakynthos

Kefalonia

Ön är mest känd från filmen “Kapten Corellis Mandolin” med Nicholas Cage och Penelope Cruz, och är en ö där turismen är i en liten skala trots att det går direktflyg med charter. Även här finns det otroligt många vackra stränder, mest känd är populära Myrtos Beach. Många väljer att bo i semesterorten Lassi som har en väldigt fin sandstrand, är barnvänlig och har ett bra urval av restauranger. Vill man bo i en mer genuin by ska man välja Argostoli eller den lilla fiskebyn Katelios. Även på Kefalonia är det bra att ha en hyrbil i några dagar då det finns en massa spännande att både se och göra utanför byarna.
Sök charterresor till Kefalonia

Parga

Nej, Parga är inte en ö, men det känns lite som det när man är där. Byn ligger på Greklands västkust, inte långt ifrån bron över till Lefkas. Parga ligger som en amfiteater över hamnen och oavsett var i byn du väljer att bo har du gångavstånd till tre riktigt härliga stränder. Valtosstranden är den längsta och mest kända, men citybeachen är minst lika fin. Då området runt byn är ganska kuperat finns det många fina vandringsstigar i området – perfekt om man vill ut och vandra på morgonen innan det hunnit bli för varmt. Parga är också ett väldigt romantiskt resmål, kanske inte det mest barnvänliga – i vart fall inte för de minsta barnen, och många reser hit på bröllopsresa. Det är lätt att förälska sig i Parga och många resenärer kommer tillbaka år efter år.
Sök charterresor till Parga
Alla charterresor till Grekland


Charter till Joniska öarna


Här är de billigaste sistaminuter-resorna till Grekland.