Topp 5: Grekiska maträtter

Louisenilsson92
Medlem sedan 2017, besökt 20 länder

Grekland är kända för sitt glittrande hav men något som är extra populärt är det Grekiska köket. Här är 5 favoriter som får oss att längta efter det grekiska ö-livet.
Publicerad 13 juni 2018

Tzatziki

Den största superstjärnan i det grekiska köket är Tzatziki, en dipp som består av grekisk yoghurt , vitlök, gurka och kryddor. Denna smaksensation som är perfekt tillsammans med pitabröd eller som tillbehör till middagen. Toppas med olivolja.

Souvlaki

Kanske Grekland mest kända rätt som består av köttspett. Oftast blir detta serverat i en pitarulle med tzatziki, tomat, lök och ibland till och med pommes. En klassiker!

Dolmades

Dolmades är en av Greklands mest kända förrätter. En variant som är populär i Grekland är den som är fylld med ris, lök, olivolja och kryddor som fänkål, dill och mynta. Kan tillagas som båda vegetarisk och med kött.

Moussaka

Moussaka är en tradionell grekisk rätt baserad på aubergine eller potatis och som ofta inkluderar lammfärs. Moussaka påminner lite om lasange. Det tar lite tid att laga rätten men det är värt insatsen. Förbered köttfyllningen, béchamel-såsen och koka auberginen. Njut!

Grekisk sallad

Väldigt enkel att laga hemma och extra god under sommaren. Grekisk sallad består av grön sallad, tomater, strimlad rödlök, gurka, fetaost och oliver. Avslut med att tillsätta kallpressad olivolja och torkad oregano, och du har lagat en härlig sommarmåltid!

Se charterresor till Grekland
Flyg till Grekland
Sista minuten till Grekland


Erbjudanden Grekland

Om Grekland Europa

Här finns pittoreska byar nästan överallt, tusentals vackra stränder och massor av sol och värme. Grekland och dess många öar är ett semesterparadis du kan besöka om och om igen.

Vart du än åker så kommer du att se pittoreska små byar med sina typiska vit-blåa hus, härliga stränder och varmt turkosblått hav. Du kan åka på utflykt till arkeologiska och historiska sevärdheter och avsluta dagen med fantastisk grekisk mat.

Här finns stora öar som Kreta, Lesbos och Rhodos, dit du kan återvända år efter år och upptäcka nya platser. Men det finns också dussintals små öar där det är lätt att åka på upptäcktsfärd, till exempel Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini, och Zakynthos.

Det finns hundratals platser runt om på det grekiska fastlandet som är kopplade till antikens mytologi, militära slag eller dramatiska händelser. Bland annat Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia och Delfi. Det smidigaste sättet att uppleva historien är att åka på en rundtur. Du kan åka på en dagstur eller en hel vecka, och du kan välja mellan teman som ”mytologi”, ”slagfält” eller ”bästa av klassiska Grekland”.