Topp 5: Grekiska maträtter

Louisenilsson92
Reseguiden, besökt 20 länder

Grekland är känt för sitt glittrande hav men också sitt alldeles underbart goda kök. Här är 5 favoriter som får oss att längta efter det grekiska ö-livet.
Publicerad 15 maj 2025

Tzatziki

Den största superstjärnan i det grekiska köket är Tzatziki, en dipp som består av grekisk yoghurt, vitlök, gurka och kryddor. Denna smaksensation är perfekt tillsammans med pitabröd eller som tillbehör till middagen. Toppas med olivolja.

Grekisk sallad

Väldigt enkel att laga hemma och extra god under sommaren. Grekisk sallad består av grön paprika, tomater, rödlök, gurka, fetaost och oliver. Avsluta med att tillsätta kallpressad olivolja och torkad oregano och du har lagat en härlig sommarmåltid!

Souvlaki

Kanske Greklands mest kända rätt som består av köttspett. Oftast blir detta serverat i en pitarulle med tzatziki, tomat, lök och ibland till och med pommes. En klassiker!

Dolmades

Dolmades är en av Greklands mest kända förrätter. En variant som är populär i Grekland är den som är fylld med ris, lök, olivolja och kryddor som fänkål, dill och mynta. Kan tillagas som båda vegetarisk och med kött.

Moussaka

Moussaka är en tradionell grekisk rätt baserad på aubergine eller potatis och som ofta inkluderar lammfärs. Moussaka påminner lite om lasange. Det tar lite tid att laga rätten men det är värt insatsen. Förbered köttfyllningen, béchamel-såsen och koka auberginen. Njut!

Några andra lite mer ovanliga (men så goda) grekiska rätter


Trachanas-soppa (Trahanas)
En tjock, rustik soppa gjord på syrad vete- eller bulgurgryn (trachanas) och yoghurt eller ost. Ger en lätt syrlig, fyllig smak och är särskilt populär i bergstrakterna.

Revitháda från Sifnos
En långkokt kikärtsgryta som bakas i lerkärl i ugn över natten. Kikärtorna blir mjuka och får en djup, nötig smak – ofta serverad som vintercomfort food.

Pitaroúdia (Chickpea fritters)
Små friterade bollar gjorda på kikärtsmjöl och färska örter (t.ex. mynta och dill). Mjuka inuti med krispig yta, perfekta som meze eller som vegetariskt tillbehör.

Kavourmás
Ett konserverat kött (oftast fläsk eller nötkött) som långkokas med kryddor (nejlika, kanel, muskot) och sedan försluts i fett. Serveras tunt skivad på bröd eller som del av ett kallskuret fat.

Hitta din resa till Grekland

Sista minuten till Grekland