Topp 5: Grekiska maträtter

Louisenilsson92
Reseguiden, besökt 20 länder

Grekland är känt för sitt glittrande hav men också sitt alldeles underbart goda kök. Här är 5 favoriter som får oss att längta efter det grekiska ö-livet.
Publicerad 9 juli 2024

Tzatziki

Den största superstjärnan i det grekiska köket är Tzatziki, en dipp som består av grekisk yoghurt, vitlök, gurka och kryddor. Denna smaksensation är perfekt tillsammans med pitabröd eller som tillbehör till middagen. Toppas med olivolja.

Grekisk sallad

Väldigt enkel att laga hemma och extra god under sommaren. Grekisk sallad består av grön paprika, tomater, rödlök, gurka, fetaost och oliver. Avsluta med att tillsätta kallpressad olivolja och torkad oregano och du har lagat en härlig sommarmåltid!

Souvlaki

Kanske Grekland mest kända rätt som består av köttspett. Oftast blir detta serverat i en pitarulle med tzatziki, tomat, lök och ibland till och med pommes. En klassiker!

Dolmades

Dolmades är en av Greklands mest kända förrätter. En variant som är populär i Grekland är den som är fylld med ris, lök, olivolja och kryddor som fänkål, dill och mynta. Kan tillagas som båda vegetarisk och med kött.

Moussaka

Moussaka är en tradionell grekisk rätt baserad på aubergine eller potatis och som ofta inkluderar lammfärs. Moussaka påminner lite om lasange. Det tar lite tid att laga rätten men det är värt insatsen. Förbered köttfyllningen, béchamel-såsen och koka auberginen. Njut!

Se charterresor till Grekland
Flyg till Grekland
Sista minuten till Grekland


Erbjudanden Grekland