Istrids blogg

Lördag 4 Juli 2009 - Österlen
Resealbum: Österlen
Vad gör man ett par dagar på Österlen?

Vi bestämde oss för att ta det lugnt och bara njuta av sommaren och den underbara maten. På fredagen var vi nere vid Haväng och tittade på Havängs Vandrarhem, en fyrlängad korsvirkesgård från mitten av 1800-talet, som ligger så fint ett stenkast från havet. Vi var nere vid havet för att ta ett dopp, men stranden var inte så fin (mycket tång) och vattnet iskallt så det blev inte mycket till bad. Vi åkte därefter ner till Vitemölla och beundrade alla vackra små hus, en idyll med en lång vit sandstrand och blommor som klädde både hus och trädgårdar. Därefter for vi till Kivik och spanade in Buhres fisk. Det är ett måste att äta en "sillamacka" innan man åker hem. Vi var också inne i butiken och inventerade alla läckerheter. Ett besök hos Lisa Toft som gör så fina smycken hann vi också med. Nu fick vi åka till Gästgifveriet och checka in samt dricka tre-kaffe. Mycket gott. Simrishamn nästa där vi tog en liten promenad genom staden och åt en glass vid stadens hamncafé. Att bara sitta och titta ut över havet och njuta av småstaden räcker gott. På hemvägen svängde vi in mot Knäbäckshusen och hittade ett paradis. Så orört och vackert, med det ljuvligaste läget invid havet. En mycket fin badplats med ljus fin sand. Kvällen avslutades med en fyrarätters-middag på Brösarps Gästgifveri. Så utsökt gott det var.

Lördagen inleddes med en god frukost innan vi checkade ut. Vi bilade återigen förbi Brösarps backar, som bara dem är värda ett besök. Kanske för att vandra, ta med en matsäck och insupa det vackra landskapet. Vi åkte återigen till Kivik. Besökte Äpplets Hus i Kivik, alldeles intill Kiviks musteri. Vi hade inte möjlighet att besöka visningsfabriken eller utställningarna men besökte visningsträdgården och Musteributiken där vi inhandlade cider och marmelad. Det fanns även café och restarurang.

Nästa sevärdhet var naturligtvis Stenshuvud, en nationalpark i Skåne som är känt för att vara en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige. Vi ville se utsikten och bokskogen, men man skulle kunna lägga ner flera timmar på att utforska området. Det finns också en vacker badplats i nära anslutning och Knäbäckshusen ligger strax utanför parken i Rörum. När man lämnar parken åker man förbi Café Annorlunda, absolut värt ett besök. Kakbuffén är inte att leka med. Här får du plocka till dig hur mycket du vill. När vi var där fanns det smörbullar, två sorters mjuka kakor och 4 sorters småkakor. Allt till ett facilt pris på 60:-/person och då ingick en hel kanna kaffe också. Avslutningsvis åkte vi in i Kivik för att äta vår sillamacka på Buhres fisk och handla sill i butiken. Två dagars minisemester var över och vi begav oss hemåt igen. Resan gav mersmak så jag hoppas att det inte dröjer för länge innan vi åker tillbaka till Österlen och Skåne. Vi måste besöka Glimmingehus och Ale stenar samt äta den berömda skånska äggakakan. På återseende - du vackra landskap.
Lördag 21 Februari 2009 - Siem Reap
Resealbum: Vietnam Runt
Heldag i Siem Reap. Vi vandrar runt i Angkor Wat omradet och besoker Angkor Thom, Ta Prohm, Bayon Temple och slutligen Angkor Wat.

Djungeltemplet Ta Prohm ar maktigt da traden vaxer pa de stora stenblocken. Rotterna stracker sig in i och runt om byggnaderna. Bayon Temple med sina torn fulla av stenansikten, Angkor Thom som ar ett av de storsta Khmerstaderna med sina langa murar och vackra stenvaggar och slutligen Angkor Wat. Dettta maktiga tempel som bade var en stad och ett tempel. Siluetten med de fem tornen ar nog den mest kanda bilden fran Angkoromradet. Storslaget. Man haller pa att renovera en hel del pa omradet allt i Unescos regi.

Vi avslutar kvallen med traditionell Kambodjansk musik och dans pa en stor restaurang. Imorgon kvall flyger vi fran Siem Reap till Bangkok och darefter till Arlanda. Morgondagen fram till avfard kommer troligen att tillbringas i solen vid poolen sa man orkar med den langa resan hem. Vi har en timmes flyg till Bangkok och fyra timmars vantan i Bangkok innan vi flyger till Arlanda sa det blir nastan ett dygn innan vi ar hemma igen. Resan har varit bra, battre an forvantat med trevligt ressallskap och ett digert program.

Hojdpunkterna var manga, men framforallt stadslivet och roran i Hanoi, Halong Bay, utflykten till havet,
Cu Chi tunnlarna och till slut Angkor Wat omradet
Lördag 21 Februari 2009 - Siem Reap
Resealbum: Vietnam Runt
Flyget mellan Ho Chi Minh City och Siem Rep tog 1timme. Vi ar inkvarterade pa ett 5-stjarningt hotell som heter Burei. Jattelyxigt och star i skarp kontrast med fattigdomen i Kambodja. Siem Rep ar den Kambodjanska Khmercivilisationens vagga och en av varldens mest beromda arkeologiska platser. Vi akte forbi en stor folksamling som satt ute pa trottoaren utanfor en stor byggnad. Det var ko utanfor ett barnsjukhus och de som inte kom in den dagen sover over pa trottoaren pa natten for att komma in nastkommande dag. Vi besokte ocksa ett tempel dar man hade kvarlevor fran dodens falt samlade i en glasmonter. Resterna av 400 dodade civila. Ofattbart.

Resten av dagen tillbringade vi pa Angkor Wat omradet som bestar av flera gravar, tempel och palats.
Angkor Wat byggdes under Khmer-dynastins hojdpunkt i mitten pa 100-talet. Vi avslutade dagen med att klattra upp till Phnom Bakeng-templet som ligger pa en hojd for att se solen ga ned over Angkor Wat. Det var nastan som en andlig upplevelse att se alla dessa manniskor strava for att na toppen av templet for att satta sig ner och folja solen nar den sankte sig ner over Angkor Wat. En av resans hojdpunkter! Idag skall vi utforska mer av Angkor Wat omradet.
Torsdag 19 Februari 2009 - Ho Chi Minh
Resealbum: Vietnam Runt
Idag var en av resans hojdpunkter. Vi besokte Cu Chi tunnlarna som var FNL:s bas under kriget. De over 20 mil langa tunnlarna fungerade som en underjordisk stad med sjukhus och bostadskvarter. Vi var i Ben Dinh. Var guide berattade om hur han och hans slakt levde under kriget. Det ar otroligt vad manniskor kan utharda och vilken overlevnadsinstinkt de hade. Vi fick se fallor, baslager, hur de lagade sin mat nere i tunnlarna, vapensmedjan, mm. Amerikanarna forlade ett baslager rakt over tunnlarna och forstod aldrig varfor de blev beskjutna pa natterna. Tunnlarna var i tre nivaer vilket gjorde att de snabbt kunde forflytta sig nar de blev angripna med vatten eller gas. Sista tunneldelen lopte ut i Saigonfloden och de hade ventilationskanaler upp i termitstackar och upp i traden. Vi fick ga ner i en tunnel som var turistanpassad dvs 1 meter x 60 cm och endast 50 meter lang. Helt otroligt att de kunde leva dar. Det bodde 16.000 manniskor har nere och 6.000 overlevde det 10 ar langa kriget.

Vi var sedan pa krigsmuseet som visade historiska handelse i bilder fran tidigt 50-tal da man krigade mot fransmannen och darefter nar amerikanarna trappade upp sin narvaro under tidigt 60-tal. Krigets fasor eskalerade under aren 1967-1968 da man slappte lika manga bomber som det fanns vietnameser. Vi fick ocksa se fasansfulla bilder fran det kemiska kriget da man forgiftade landet med Agent Orange. Manniskor fods an idag med genetiska missbildningar. Det var gripande och fruktansvart. Vietnameserna sjalva hyser inget hat mot varken fransmannen som behandlade dem som en andra klassens manniskor eller amerikanarna som fullkomligt drankte dem med bomber och vapen. De har en en regel att forlata men ej glomma och att det aldrig ar manniskorna utan regeringarna som fattar de odesdigra beslut som ett krig ar. Stort.

Dagen, som for ovrigt hade en temperatur pa 37 grader, avslutades med ett besok pa ett handikappcenter som tillverkade lackarbeten.

En rekommendation pa ett bra glasscafe: Kem Bach Dang som serverar jattegoda glassratter.

Imorgon flyger vi till Siem Reap i Kambodja.
Onsdag 18 Februari 2009 - Ho Chi Minh
Resealbum: Vietnam Runt
Igar flog vi fran Da Nang till Ho Chi Minh City. Det tar 1 timme och 10 minuter. O var full av Imodium och andra starka medikament men var sa slut att vi fick lamna av honom pa hotellet da vi kom fram. Vi andra gjorde en stadstur. Vi sag Notre Dam katedralen samt det gamla franska postkontoret. Detta var bara en 10-15 minuters stopp da vi snabbt fick ga in och titta samt ta foton. Kandes lite japanskt. Daremot var vi i presidentpalatset dar vi gick runt och tittade pa presidentens alla rum. Det var stort, maktigt med en valdigt vacker park runt om. Hela huset ar byggt enligt Feng Shui principen.

Eftermiddagen agnades at ett besok pa Ben Thanh-marknaden som ar pa gangavstand fran vart hotell. Hotell Palace som ligger mitt i centrum, distrikt 1. Kvallen avslutades med middag pa en kand restaurang som Hillary Clinton samt andra prominenta besokare forutom oss besokt. Maten var superb. Nu borjar man halla skalen under hakan som vietnamesena och bara sleva in. Se, lar och harma.
Vi avrundade restaurangbesoket med att ga till Rex hotell och ta en ol pa takterassen. Denna beromda terass dar journalisterna satt under Vietnamkriget.

Lika bra att jag skriver lite om dagens aktiviteter ocksa nar jag nu kom at datorn. hotellet har en dator och man far sitta obegransad tid vilket innebar att jag fick ga upp storttidigt for att komma at den. Idag ska vi besoka Cu Chi tunnlarna och aven ga ner i dem (om vi tors). Vi skall ocksa se lackarbeten tillverkas i vietnamesisk stil och avslutar det hela med ett besok pa krigsmuseet. Rapport kommer senare.

Avslutningsvis: Vi hade 34 grader varmt igar.
Måndag 16 Februari 2009 - Hoi An
Resealbum: Vietnam Runt
Jag maste borja med att beratta om var cykeltur till havet i Hoi An. Vi var nagra stycken som bestamde oss for att gemensamt cykla ner till havet. Det var ca 4 km och tog ca en halvtimme. Kandes lite vaghalsigt med tanke pa trafiken. Men nu ar vi i en mindre stad (350.000 invanare) och de marknadsfor staden som cykel- och promenadstaden. Vi fick anpassa oss efter andra cyklister, mopedister, bilar och manniskor som gar kors och tvars over gatorna. Ratt som det var motte man en moped i fel fardriktning, bilar backade utan att titta i backspegeln och bildorrar som bara for upp. Det var underbart vackert vid havet och sa oforstort och orort. Vi sag bara en strandforsaljare och stranden var vidstrackt. Promenerade i vattenbrynet och kande mig som Robinson det var ingen ande pa stranden. Vi at en nudelratt jag inte minns namnet pa men som ar typisk for Hoi An. Jattegod! O at en rysk sallad och det gick inte bra. Val hemma igen efter aterfarden drabbades han av Montesumas hamnd. Som tur ar har vi i ressallskapet tva sjukskoterskor och en sjukvardare sa han fick den ena kuren efter den andra och tillfrisknade pa ett dygn. Tillbaka till cykelturen sa kan vi verkligen rekommendra att man hyr en cykel och tar sig ut till havet. Bada for havet och strandens skull, men ocksa for upplevelsen att delta i folklivet. Jag har forresten letat upp ett litet familjeforetag intill hotellet som syr upp sidenklader. Big Mama styrde och stallde, matte och knapade sa nu har jag kopt min forsta Vietnamesiska sidendrakt.
Måndag 16 Februari 2009 - Hoi An
Resealbum: Vietnam Runt
Nu har vi installerat oss pa ett gammalt kolonialhotell. Riktigt mysigt. Igar passerade vi Molnpasset som ligger 1.000 meter over havet. Just nar vi skulle ta kort drev molnen in. Passande namn och formodligen enda gangen i livet jag star mitt i molnsvarmen. Besok pa Cham-museet som ger en bild av Chamkulturen som numera ar utplanad. Till sist besokte vi Marmorberget for att se de skickliga stenhuggarna forma motiv i marmor och granit. Idag har vi vandrat runt i staden. Vi har besokt Tan Kys antika hus som ar byggt i tre olika byggstilar, japanskt, kinesiskt och vietnamesiskt. Vi vandrade over den Japanska bron som byggdes for att blidka hogre makter da man haft jordbavning i Japan, oversvamning i Hoi An och torka i Indien. Det hjalpte inte. Hoi An har oversvamningar varje ar. Vi var ocksa pa ett stalle som kallas " ett kinesiskt folket hus" Har har man en traffpunkt och ocksa buddistiskt tema med rokelser och buddafigurer. Vi var ocksa pa besok pa ett sidenvaveri dar jag nogsamt forhorde mig om arbetstider, raster, alder och andra villkor. Svaren kom rappt och inovat. Suck! Vi har t om hunnit med ett par timmar vid poolen. Mycket skont. Nu ska vi ner till gamla stan. Imorgon skall vi cykla ner till havet.
Söndag 15 Februari 2009 - Hué
Resealbum: Vietnam Runt
Gardagens besok var Thien Mu pagoden som byggdes 1601 samt kejsargraven med tillhorande mausoleum uppfordes at kejsaren Thu Duc.

Lite om vietnamesiska matratter:
Typiskt och mest kanda ar varrullar, farska eller friterade. De bestar av gronsaker tillsammans med farska kryddor o skaldjur, kyckling eller kott inrullade i rispapper. Nudelsoppa ar ocksa poppis. Mest kand ar Pho som ofta ats till frukost. Den bestar av kottbuljong, lok, kott eller kyckling och nudlar. Man fiskar upp innehallet med pinnar. Varje stad har sin lokala ol. I Hanoi var Hanoi Beer mest popular, atminstone av oss turister. Har i Hue finns kanda sorter som Hue beer, Tiger, Huda eller Festival. Som ni ser har vi haft olprovning. Basta drycken ar kaffet. Starkt! Jag lovar att man blir pigg efter en kopp.

Inkop:
En rishatt med tillhorande langa handskar och munskydd. Vietnamesiskorna vill absolut inte bli bruna. Att vara vit ar vackert.

Nu gar bussen, Tjing
Lördag 14 Februari 2009 - Hué
Resealbum: Vietnam Runt
Idag har vi varit ute pa en flodtur pa Parfymfloden. Vi besokte en kejsargrav och en pagod som jag banne mig inte kommer ihag namnet pa sahar pa kvallskvisten efter en god middag och en ol. Eftersom jag inte skriver en reseguide tycker jag att jag kan ta mig den friheten.

Vi var vid poolen en stund pa eftermiddagen och bara slappade ett par timmar. Imorgon bar det av till Hoi An dar vi skall stanna i tre natter. Har jag berattat att maten ar god? Vi ater enbart vietnamesiska ratter, dock ej "liten tiger" som betyder katt. Det finns nastan inga katter har, vi lyckades se en forskramd stackare i Ha Long Bay men troligen stod han pa menyn da han hade fasa bratt ivag.
Fredag 13 Februari 2009 - Hué
Resealbum: Vietnam Runt
Nu har det rullat pa i ett fasligt tempo i ett par dagar. Igar var vi Halong Bay. Det ar en bukt med kalkstensformationer och oar som blev utsett till Unescos varldsarv 1996. Oerhort vackert och nastan spoklikt. Eftersom det ligger vid kusten var det en fyra timmars bussresa fran Hanoi och i morse fick vi ga upp klockan 04.00 for att resa tillbaka till Hanois flygplats for att flyga till Hue. Hue ligger vid parfymfloden och ar en gammal kejsarstad. Det paminner om den forbjudna staden i Peking. Har nere ar det varmare. Vi har haft over 30 grader i dag.

Jag ar oerhort fascinerad av vietnamesernas livsstil. Det ska bli intressant att se om det ar stora skillnaderna mellan Hanoi och Ho Chi Minh. Hanoi lever kvar i det gamla samhallet och livsstilen och Ho Chi Minh ar mer anpassat till det vasterlandska samhallet.

Vi har besokt ett risfalt dar vi fatt en inblick i deras arbete. Riset tar 100 dagar innan det kan skordas. Forst planteras det under vatten och vaxer dar till sig under 30 dagar, darefter planteras de om och vaxer klart under resterande 70 dagar. Endel av vietnameserna gar fortfarande barfota i vattnet, men manga har hoga stovlar som skyddar mot blodiglar och insekter.

Sida:12Nästa