Istrids blogg

Lördag 4 Juli 2009 - Österlen
Resealbum: Österlen

Sverige är fantastiskt!

Vad gör man ett par dagar på Österlen?

Vi bestämde oss för att ta det lugnt och bara njuta av sommaren och den underbara maten. På fredagen var vi nere vid Haväng och tittade på Havängs Vandrarhem, en fyrlängad korsvirkesgård från mitten av 1800-talet, som ligger så fint ett stenkast från havet. Vi var nere vid havet för att ta ett dopp, men stranden var inte så fin (mycket tång) och vattnet iskallt så det blev inte mycket till bad. Vi åkte därefter ner till Vitemölla och beundrade alla vackra små hus, en idyll med en lång vit sandstrand och blommor som klädde både hus och trädgårdar. Därefter for vi till Kivik och spanade in Buhres fisk. Det är ett måste att äta en "sillamacka" innan man åker hem. Vi var också inne i butiken och inventerade alla läckerheter. Ett besök hos Lisa Toft som gör så fina smycken hann vi också med. Nu fick vi åka till Gästgifveriet och checka in samt dricka tre-kaffe. Mycket gott. Simrishamn nästa där vi tog en liten promenad genom staden och åt en glass vid stadens hamncafé. Att bara sitta och titta ut över havet och njuta av småstaden räcker gott. På hemvägen svängde vi in mot Knäbäckshusen och hittade ett paradis. Så orört och vackert, med det ljuvligaste läget invid havet. En mycket fin badplats med ljus fin sand. Kvällen avslutades med en fyrarätters-middag på Brösarps Gästgifveri. Så utsökt gott det var.

Lördagen inleddes med en god frukost innan vi checkade ut. Vi bilade återigen förbi Brösarps backar, som bara dem är värda ett besök. Kanske för att vandra, ta med en matsäck och insupa det vackra landskapet. Vi åkte återigen till Kivik. Besökte Äpplets Hus i Kivik, alldeles intill Kiviks musteri. Vi hade inte möjlighet att besöka visningsfabriken eller utställningarna men besökte visningsträdgården och Musteributiken där vi inhandlade cider och marmelad. Det fanns även café och restarurang.

Nästa sevärdhet var naturligtvis Stenshuvud, en nationalpark i Skåne som är känt för att vara en av de artrikaste och mest omväxlande nationalparkerna i Sverige. Vi ville se utsikten och bokskogen, men man skulle kunna lägga ner flera timmar på att utforska området. Det finns också en vacker badplats i nära anslutning och Knäbäckshusen ligger strax utanför parken i Rörum. När man lämnar parken åker man förbi Café Annorlunda, absolut värt ett besök. Kakbuffén är inte att leka med. Här får du plocka till dig hur mycket du vill. När vi var där fanns det smörbullar, två sorters mjuka kakor och 4 sorters småkakor. Allt till ett facilt pris på 60:-/person och då ingick en hel kanna kaffe också. Avslutningsvis åkte vi in i Kivik för att äta vår sillamacka på Buhres fisk och handla sill i butiken. Två dagars minisemester var över och vi begav oss hemåt igen. Resan gav mersmak så jag hoppas att det inte dröjer för länge innan vi åker tillbaka till Österlen och Skåne. Vi måste besöka Glimmingehus och Ale stenar samt äta den berömda skånska äggakakan. På återseende - du vackra landskap.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sverige är fantastiskt!
10 år sedan
Siem Reap dag 2
10 år sedan
Siem Reap
10 år sedan
Ho Chi Minh dag 2
10 år sedan
Ho Chi Minh City
10 år sedan